Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μια δραστηριότητα εφικτή για όλους και ευεργετική για τη σωματική και ψυχική υγεία. Η ανάγνωση βιβλίων είναι καλή : κάθε παθιασμένος αναγνώστης το γνωρίζει αυτό εκ πείρας, αλλά η επιστήμη επιβεβαιώνει επίσης τα πολλά οφέλη αυτής της καλής συνήθειας στο σώμα και στο μυαλό. Αφιερώνοντας χρόνο για να διαβάσετε, ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα, είναι ένας τρόπος να φροντίσετε τον εαυτό σας. Γιατί το να βυθιστείς σε ένα βιβλίο έχει τόσο θετικά αποτελέσματα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι:

Λουτσία Μοντέσι
Η ψυχοθεραπεύτρια Lucia Montesi

1. «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η άσκηση για το σώμα» (J. Addison). Το διάβασμα είναι γυμναστική για τον εγκέφαλο, καθώς απαιτεί την εφαρμογή διαφορετικών γνωστικών διεργασιών όπως συγκέντρωση, προσοχή, μνήμη, φαντασία. Ενώ διαβάζουμε πρέπει να ασκούμε διαρκή προσοχή, δηλαδή, να διατηρούμε την προσοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην οποία είμαστε λίγο συνηθισμένοι τώρα, επειδή βομβαρδιζόμαστε από συνεχή πολλαπλά ερεθίσματα που μας αποσπούν γρήγορα την προσοχή. Πρέπει να απομνημονεύουμε χαρακτήρες και γεγονότα. πρέπει να αναλύσουμε, να κάνουμε συνδέσεις, να λογικευθούμε. Η ανάγνωση παράγει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως αποδεικνύεται από τη μαγνητική τομογραφία. Αυτή η επίδραση δεν είναι προσωρινή και περιορίζεται στη στιγμή που διαβάζουμε, αλλά διαρκεί στο χρόνο. Το διάβασμα είναι επίσης μια συνιστώμενη δραστηριότητα για την πρόληψη και την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ,

2. «Το διάβασμα μας δίνει ένα μέρος για να πάμε ακόμα κι όταν πρέπει να μείνουμε εκεί που είμαστε» (Μ.Κούλεϊ). Η ανάγνωση μας επιτρέπει να εκπαιδεύσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα γιατί, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει όταν παρακολουθούμε ταινίες και βίντεο, στο βιβλίο πρέπει να δημιουργήσουμε μια εικόνα των χαρακτήρων και των καταστάσεων που περιγράφονται. Καθώς διαβάζουμε, το μυαλό οραματίζεται ανθρώπους, αντικείμενα, μέρη που περιγράφονται. Η φαντασία δεν σημαίνει απλώς ονειροπόληση χωρίς σκοπό, αλλά είναι μια θεμελιώδης δραστηριότητα του μυαλού, επειδή σας επιτρέπει να εξερευνήσετε νέες προοπτικές, να προδιαγράψετε και να σχεδιάσετε αλλαγές, να λύσετε προβλήματα οπτικοποιώντας πιθανές λύσεις.

3. «Διαβάστε χίλια βιβλία και τα λόγια σας θα κυλήσουν σαν ποτάμι» (Β. Γουλφ). Η ανάγνωση μας επιτρέπει να διευρύνουμε το λεξιλόγιό μας και το να έχουμε περισσότερες λέξεις στη διάθεσή μας σημαίνει επίσης ότι έχουμε περισσότερα εργαλεία για να εκφραστούμε, να διατυπώσουμε μια γνώμη και τελικά να σκεφτούμε . Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι αν δεν έχουμε τη γλώσσα για να το διαμορφώσουμε, και όσο περισσότερες λέξεις κυριαρχούμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να εκφράσουμε ακόμη και τις αποχρώσεις των εννοιών.

4. «Η ανάγνωση βιβλίων είναι το πιο όμορφο παιχνίδι που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα». (W. Szymborska). Διάβασμα σημαίνει απομάκρυνση από την πραγματικότητα, απομάκρυνση από το άγχος , εμπειρία ευχαρίστησης και διασκέδασης, αποσπώντας την προσοχή. Καθώς διαβάζετε, ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται, η μυϊκή ένταση μειώνεται, η εστίαση είναι στο κείμενο και λιγότερο σε σωματικές αισθήσεις όπως ένταση ή πόνος ή ανησυχίες.

5. «Τα βιβλία είναι οι πυξίδες και τα τηλεσκόπια και οι εξάντρες και οι χάρτες που άλλοι άνθρωποι έχουν ετοιμάσει για να μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε στις επικίνδυνες θάλασσες της ανθρώπινης ζωής». (J. Lee Bennet). Η ανάγνωση είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τη γνώση, να αναπτύξετε άλλες απόψεις, να προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε προβληματικές καταστάσεις, να βελτιώσετε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Η ανάγνωση προσομοιώνει την πραγματικότητα και μας κάνει να βιώνουμε καταστάσεις στις οποίες δεν θα είχαμε πρόσβαση στην πραγματικότητα, παραμένοντας στην ασφάλεια του δωματίου μας. Δεν είναι απλώς θέμα φαντασίας, αλλά ενός αποτελέσματος που μπορεί να βρεθεί στις αλλαγές στους νευρώνες: όταν διαβάζουμε για έναν χαρακτήρα που εκτελεί μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενεργοποιούνται οι ίδιοι νευρώνες που ενεργοποιούνται όταν εκτελούμε αυτές τις ενέργειες.

6. «Ένα καλό βιβλίο μας κάνει κοινωνούς της εμπειρίας ενός άλλου όντος, μας βάζει στο κέντρο ενός πνεύματος που προηγουμένως μας ήταν ξένο, μας δίνει την ίδια του την ουσία». (J.Guitton). Το διάβασμα ευνοεί τη συναισθηματική νοημοσύνη: όταν διαβάζουμε ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες ή με τον συγγραφέα και αυτό μας βοηθά να συμπάσχουμε , να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου, να δούμε και να κατανοήσουμε διαφορετικά μοντέλα συμπεριφοράς.

7. «Τα βιβλία μας οδηγούν στις ψυχές τους και μας ανοίγουν τα μυστικά μας» (W. Hazlitt). Τα βιβλία φαίνεται να δίνουν φωνή σε αυτό που νιώθουμε , μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα και επίσης να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, να βρούμε λέξεις για να ορίσουμε και να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Επιλέγουμε ένα βιβλίο με γνώμονα τις καταστάσεις που βιώνουμε και βρίσκουμε σε αυτό διαφορετικές λέξεις για να εκφράσουμε αυτό που ζούμε και εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματά μας. Ανακαλύπτουμε επίσης ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι οι άλλοι έχουν βιώσει αυτό που νιώθουμε και νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν.

8. «Ποτέ δεν είχα πόνο που να μην έχει διαλύσει το διάβασμα» (C. Montesquieu). Το διάβασμα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό καταστάσεων και ψυχολογικών διαταραχών , από την έλλειψη αυτοεκτίμησης μέχρι την κατάθλιψη. Είναι γνωστά τα θετικά αποτελέσματα της βιβλιοθεραπείας, μιας θεραπευτικής τεχνικής που βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να ξεπεράσει το άγχος και το τραύμα με τη βοήθεια της ανάγνωσης ενός κειμένου. Ο θεραπευτής μπορεί να προτείνει κείμενα για θέματα που είναι πιο προβληματικά για τον ασθενή ή είναι το ίδιο το άτομο που φέρνει ένα κείμενο ή ένα απόσπασμα από το οποίο εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα.

Δρ Lucia Montesi Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Piane di Camerata Picena (AN)
Montecosaro Scalo (MC)
Κατόπιν ραντεβού τηλ. 339.5428950
Ψυχολογικές υπηρεσίες και διαδικτυακά

https://www.centropagina.it/benessere/star

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά