Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Υπάρχουν άνθρωποι με μια διαφωνία πάντα στο στόμα. Άτομα που εύκολα αντιδικούν και τσακώνονται, λες κι έχουν ανάγκη να διακριθούν παντί τρόπω. Κι αφού δεν βρίσκουν κάτι θετικό ώστε να ξεχωρίσουν, αρκούνται στο αρνητικό, αδιαφορώντας αν η στάση τους πικραίνει, κουράζει, ή εξοργίζει. Αδιαφορούν, επειδή με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο στόχος συνήθως επιτυγχάνεται, ασχολούμαστε μαζί τους.

Στον αντίποδα, βρίσκονται εκείνοι που ενώ διαφωνούν, δεν θα το εκφράσουν ποτέ. Ή, η παρέμβαση τους είναι τόσο διακριτική που δεν γίνεται αντιληπτή καν, αφού μετά την πρώτη αντίδραση βιάζονται να υποχωρήσουν σαν να φοβούνται τη ρήξη. Αποκλειστικά αυτοί! Εφόσον η φωνακλάδικη κι ανυποχώρητη πλευρά των πρώτων, δεν κάνει βήμα πίσω συνήθως. Και υπομένουν, οι αμυνόμενοι, τα βαρύγδουπα και επιθετικά «εγώ» της άλλης πλευράς. «Εγώ,» που συχνά πυκνά συνοδεύονται από υποτιμητικές λέξεις, προσωπικές επιθέσεις, σαρκασμούς και προσβολές.

«Δεν θα πέσω εγώ στο επίπεδο τους!» Έχω ακούσει να απαντούν πάμπολλες φορές στην απορία γιατί σιώπησαν, σάμπως να τους ζητήθηκε να τους μιμηθούν. Να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την  αυτοεκτίμηση τους είναι το θέμα. Επειδή σωπαίνοντας και υπομένοντας ο αυτοσεβασμός σταδιακά ροκανίζεται, την ώρα που στους επιθετικούς επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι όποιος φωνάζει περισσότερο, καταφέρνει να περάσει το δικό του. Και το δικό του, συνήθως και δυστυχώς, δεν είναι ούτε το σωστό ούτε το δίκαιο.

Κι ας αναρωτούνται περί του αντιθέτου οι σκεπτόμενοι. Στους αδιάλλακτους αρκεί η κυριαρχία. Γιατί αυτός είναι ο τελικός σκοπός. Γι’ αυτό και δεν σηκώνουν αντιρρήσεις. Γι’ αυτό δαιμονίζονται όταν διαφωνείς μαζί τους. Κατ’ ουσίαν, ούτε που θέλουν ν’ ακούσουν τη γνώμη σου, δεν ενδιαφέρονται! Δεν θα διαθέσουν δυο δευτερόλεπτα της ζωής τους να τη σκεφτούν! Αντίθετα, με φωνές, ψευτιές, συκοφαντίες -από τον πλούσιο πολεμικό εξοπλισμό που διαθέτουν- θα προσπαθήσουν να επιβληθούν. Επειδή αυτός είναι ο στόχος, η επικράτηση, η ηγεμονία. Κι όσο πιο αδύναμοι αισθάνονται εσωτερικά, όσο πιο ανεπαρκείς και ελλειμματικοί, τόσο η ανάγκη της επιβολής αυξάνει.

Γι’ αυτό, αγαπημένοι μου αμυνόμενοιμην τσιμπάτε. Περί αλαλαζόντων κυμβάλων πρόκειται. Ούτε να μπαίνετε σε συζητήσεις μαζί τους, δεν έχει νόημα. Δεδομένου, όπως είπαμε, ότι ο μόνος λόγος που ακούν την άλλη άποψη είναι για να αντιπαρατεθούν. Μια στείρα διαφοροποίηση για σας, μια ανατροφοδότηση ενός άρρωστου «εγώ» για εκείνους.

 

Κι όποτε αισθάνεστε φόβο από τα επιθετικά τους φερσίματα, σκεφτείτε το παραμύθι του Άντερσεν με τα καινούργια ρούχα του βασιλιά. Όπως εκείνος, έτσι κι αυτοί μπορεί να περπατούν κορδωμένοι και καμαρωτοί, δεν παύουν όμως να είναι  ολόγυμνοι!

 

 

Για την ομάδα του Authoring Melodies

Νούλη Τσαγκαράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά