Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΝΙΚΑΛΙΩΤΗ

Διάβασα την συνέντευξη του προέδρου του ΑΚΟΙΠΟΠ στο τελευταίο φύλλο της τοπικής μηνιαίας εφημερίδας ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ και ειλικρινά έμεινα άφωνος! Τόσα έργα, τόσα χρήματα για τον αθλητισμό!

Ο πρόεδρος του ΑΚΟΙΠΟΠ είναι ο μόνος που κατά την γνώμη μας διασώζεται από τα στελέχη της Δημοτικής αρχής όσον αφορά το ενδιαφέρον στην αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί.

Ο μόνος με τον οποίο είχαμε εποικοδομητική συνεργασία όταν διοργανώσαμε 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ιστιοπλοΐας στην Σαλαμίνα το 2020 και το 2021, που μας ανέθεσε η ΕΙΟ.

Ζητήσαμε να συμμετέχει και ο Δήμος στο κόστος της διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας την φιλοξενία αριθμού αθλητών, όπως και η Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε το κόστος προβολής του Πρωταθλήματος.

Είναι λυπηρό όμως να εμφανίζεται τώρα ως ο μεσσίας.

Ως ο μόνος που φαίνεται να διοργάνωσε αγώνες, ο μόνος που πρόβαλλε το νησί, έβγαλε τους πρωταθλητές, ο μόνος που οραματίστηκε τουριστική ανάπτυξη, ο μόνος που παρακίνησε παιδιά να στραφούν προς τον αθλητισμό!

Όλα αυτά χωρίς να μας λέει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν, πόσο κόστισαν.

Δεν υπάρχουν κατ΄ αυτόν, όπως φαίνεται αθλητικά σωματεία που διακονούν τον αθλητισμό, που διοργανώνουν αγώνες με τεράστιο οικονομικό κόστος (το κόστος διοργάνωσης Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας στην Σαλαμίνα, που συμμετέχουν 50 – 60 αθλητές υπερβαίνει τις 15.000€), εθελοντές που μοχθούν νυχθημερόν με αυταπάρνηση για τον αθλητισμό, Διοικήσεις σωματείων που προσκαλούν αθλητές σε αγώνες που διοργανώνονται στην Σαλαμίνα, που αναδεικνύουν τις ομορφιές του νησιού.

Φαίνεται μόνο να υπάρχει η Δημοτική αρχή που τα κάνει όλα! Και πάλι αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο τα κατάφερε;

Η Σαλαμίνα αναδεικνύεται και προβάλλεται στο Πανελλήνιο και όχι μόνο, σε μεγάλο βαθμό από τον ναυταθλητισμό.

Το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται κάθε τόσο με τους Πανελληνιονίκες, Πανευρωπαϊκονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές (οι περισσότεροι ναυταθλητές) δίπλα στον Δήμαρχο, ως μοναδική ανταμοιβή τους.

Η απορία μου ως εθελοντής και ναυταθλητικός παράγοντας για περισσότερο από 20 χρόνια, ήταν, είναι και θα είναι ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ από τον Δημοτικό κορβανά επενδύθηκαν στον ναυταθλητισμό και πότε;

Και εδώ τίθεται τα ερωτήματα:

1. Ποια υποστήριξη σε, σε εγκαταστάσεις, σε αμοιβές προπονητών, σε έξοδα μετακίνησης για συμμετοχή στους αγώνες, παρείχε το ΑΚΟΙΠΟΠ, ο Δήμος, οι τοπικές αρχές γενικά, στους Ν. Ομίλους;

2. Από τα 2,5 εκατομμύρια για αθλητικά έργα και αθλητικό υλικό που δαπάνησε το ΑΚΟΙΠΟΠ, πόσα χρήματα διατέθηκαν για τον ναυταθλητισμό;

3. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για αθλητικό υλικό (που είναι πανάκριβο) για βάρκες, κουπιά πανιά εξαρτήματα, βοηθητικά σκάφη, ή για συντήρηση ναυταθλητικού υλικού, από τον ΑΚΟΙΠΟΠ ή άλλον Δημοτικό φορέα;

4. Ποιος προγραμματισμός υπάρχει για κατασκευή, βελτίωση, συντήρηση, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων;

5. Τέλος, πως στηρίχθηκαν οι Διοικήσεις των Ν. Ομίλων για το κοινωφελές έργο που παρέχουν, για τους αγώνες τους στην προβολή του νησιού; Λήφθηκαν υπ’ όψη, η γνώμη τους; Τα αιτήματά τους; Οι ανάγκες τους;

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, οι ομοσπονδίες κάθε αθλήματος είναι οι αρμόδιες που προκηρύττουν Αγώνες και αναθέτουν την διοργάνωση σε αθλητικά σωματεία. Χωρίς αθλητικό σωματείο δεν μπορεί να διοργανωθεί αγώνας! Ακόμα και η άδεια για διεξαγωγή αγώνα σε αθλητικό σωματείο δίδεται, όχι στο Δήμο.

Ένας αθλητής όμως, για να φθάσει να αγωνίζεται και να κατακτά νίκες, για να μας κάνει υπερήφανους και να προβάλλει το νησί, καταβάλει τεράστιες σωματικές και ψυχικές προσπάθειες σε διάρκεια χρόνου, έχοντας ως στέγη και ως αφετηρία το αθλητικό σωματείο.

Ο Ν. Όμιλος ως αθλητικό σωματείο είναι αυτός που θα παρέξει στον ναυταθλητή την θεωρητική υποστήριξη στις εγκαταστάσεις του, το αθλητικό πανάκριβο υλικό, τον προπονητή με το φουσκωτό σκάφος δίπλα του στην προπόνηση, τη δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες, την εμπειρία, την ζεστή αγκαλιά και ψυχολογική συμπαράσταση, όλα αυτά με χρήματα όχι δημόσια, αλλά προερχόμενα από τις συνδρομές των μελών του και των χορηγών, χωρίς την παραμικρή οικονομική συμμετοχή των τοπικών αρχών, ώστε να φθάσει ο ναυταθλητής να κατακτά νίκες, να γίνει πρωταθλητής! Χωρίς αθλητικό σωματείο δεν υπάρχουν αθλητές.

Η δύναμη της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για παράδειγμα είναι 150 περίπου ναυταθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα.

Τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα που προκηρύσσει κάθε χρόνο η ΕΙΟ είναι περί τα 15. Αυτό σημαίνει ότι αναλογεί η διοργάνωση 1 Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας σε κάθε Ν. Όμιλο κάθε 10 χρόνια.

Ο ΝΟΒΣ κατάφερε σε λιγότερο από 10 χρόνια να αναλάβει την διοργάνωση 5 Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και 1 Περιφερειακού στην Σαλαμίνα για την Σαλαμίνα με διάρκεια τουλάχιστον 4 ημερών το καθένα.

Η Διοίκηση του ΝΟΒΣ εργάσθηκε, μόχθησε, έπεισε και ανταμείφθηκε με την ανάθεση διοργάνωσης των Πρωταθλημάτων για να προβάλλει την Σαλαμίνα.

Γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι.

Η συνεισφορά σε αυτή την δραστηριότητα των τοπικών αρχών ήταν 3 ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες, 3 Ποινικά Δικαστήρια στα οποία υπήρξε πλήρης δικαίωση και αθώωση των νομίμων εκπροσώπων του ΝΟΒΣ.

Ένα αμφισβητήσιμο διοικητικό πρόστιμο για την απαλοιφή του οποίου εκκρεμεί Έφεση.

Όμως όλα αυτά με σημαντική οικονομική επιβάρυνση του ταμείου του, αυτού που λειτουργεί και συντηρεί τον άθλημα της Ιστιοπλοΐας.

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Θανάση,

Θα ήμουν χαρούμενος, εάν στον απολογισμό του έργου του ΑΚΟΙΠΟΠ ανέφερες ότι επιλύθηκαν με την βοήθειά σου τα προβλήματα των αθλητικών και ναυταθλητικών σωματείων στην Σαλαμίνα, ότι με την βοήθεια του ΑΚΟΙΠΟΠ εμπλουτίστηκαν οι Ν. Όμιλοι με ναυταθλητικό υλικό επ’ ωφελεία των αθλητών, ότι έχουν προγραμματισθεί να εκτελεστούν σύγχρονες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις από τις οποίες θα αναδυθούν νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές Σαλαμίνιοι και θα προσελκύσουν μεγάλες ναυταθλητικές διοργανώσεις, ότι επί τέλους ένας θαυμάσιος, μοναδικός, θαλάσσιος στίβος αναδεικνύεται σε διεθνή φάρο προβολής της Σαλαμίνας.

Ότι τέλος πάντων είσαστε ως Δημοτική αρχή δίπλα, είσαστε μαζί, με τα κύτταρα του αθλητισμού, που είναι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Γιώργο Γενικαλιώτη

Προέδρος  Ν.Ο.Β.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά