Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς αναπτύχθηκε ένα  σημαντικό, εκτεταμένο και πολυάνθρωπο κέντρο με συνεχή κατοίκηση από τη Μεσοελλαδική έως και το τέλος της Υστεροελλαδικής εποχής και έχει χαρακτηριστεί ως οι « Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου».

Έχουν ανασκαφεί τρεις θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι, εκ των οποίων ο ένας είναι αναστηλωμένος, και έχουν αποκαλυφθεί κατάλοιπα οικιών, περιβόλων και οχύρωσης.

Ένας τέταρτος θολωτός τάφος, βρέθηκε σε αγροτεμάχιο νότια του λόφου, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Τα ευρήματα δείχνουν, πως ο λόφος, με τα κτίσματά του, χρησιμοποιήθηκε από τη Μεσοελλαδική εποχή (2050-1680 π.Χ.) έως και το τέλος της Μυκηναϊκής εποχής (1680-1180 π.Χ.), ενώ υπάρχουν και οικιστικά κατάλοιπα των πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων της εποχής του Νέρωνα (37-68 μ.Χ.).

Η ανάδειξη της Περιστεριάς, ως ενός ισχυρού διοικητικού κέντρου της Δυτικής Πελοποννήσου ανάγεται στην πρώιμη μυκηναϊκή εποχή (1500 π.Χ) πριν από την ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος. 

Τα ταφικά μνημεία της Περιστεριάς, αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα παραδείγματα θολωτών τάφων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μολονότι οι θολωτοί τάφοι είχαν συληθεί ήδη από την αρχαιότητα, τα διασωθέντα πολύτιμα αντικείμενα μαρτυρούν τον πλούτο των κατοίκων, αλλά και τις επαφές με την Μινωική Κρήτη.

Επιπλέον δίνουν στοιχεία για την άσκηση οικιακής λατρείας, αλλά και για την κοινωνική διάρθρωση των Μυκηναίων.

Μετά την παρακμή της Περιστεριάς γύρω στο 1400π.Χ. αναπτύχθηκε ένα άλλο μυκηναϊκό κέντρο στην περιοχή της Μουρατιάδας, που ταυτίζεται με την ομηρική Αμφιγένεια.

https://www.efames.gr/peristeria_gr.h

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά