Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πολυεκατομμυριούχοι, αναζητητές ευρωπαϊκού διαβατηρίου, Έλληνες ομογενείς, ευρωπαίοι συνταξιούχοι, ψηφιακοί νομάδες και μικρότεροι, ή μεγαλύτεροι, επενδυτές ακινήτων ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα.

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή από ξένους αγοραστές κυρίως στον οικιστικό τομέα, αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση κατευθύνεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα παρά τις αρρυθμίες που έχει επιφέρει η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

 

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες χώρες προέλευσης των εν λόγω επενδυτών είναι οι Η.Π.Α., το Λίβανο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εξαφανισμένοι σχεδόν είναι οι Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες λόγω του πολέμου, τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι μεγάλα και πολυτελή οικιστικά projects  στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος και η Κέρκυρα.

 

«Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας εισροής επενδυτικών κεφαλαίων είναι αυτός του επαναπατρισμού κάποιων ομογενών από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι προσβλέπουν πως στο άμεσο μέλλον η ελληνική κτηματαγορά θα γίνει απλησίαστη και ότι οι τιμές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για τα παγκόσμια δεδομένα», επισημαίνει ο πρόεδρος των μεσιτών.

Σε ορισμένες περιοχές 9 στους 10 αγοραστές είναι ξένοι

Οι εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας, διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει την ζήτηση Ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού.

 

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες) ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Με βάση τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στην Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Επιστροφή στο 2019

Την τάση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 74,8% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για ποσό μόλις 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 392,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν ανέλθει 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020.

Μένει να φανεί εάν εφέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 1,45 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2019.

Υπολογίζεται ότι το 2021 η «Χρυσή βίζα» συνέβαλλε περίπου στο 25% των ξένων επενδύσεων, με τον όγκο των αγοραπωλησιών να υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα 260 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι

Έξι είναι οι λόγοι που η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων έχει αρχίσει να… τρεντάρει τρελά στο εξωτερικό:

– Η δυναμική που έχει αποκτήσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης σε μια τουριστική κατοικία.

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια με βάση τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

– Τα έργα υποδομής της χώρας, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα σε μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

– Το πρόγραμμα της «Χρυσής βίζας».

Πάντως το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφεται σημαντική πτώση στον αριθμό αδειών, ιδίως μεταξύ των Κινέζων, των Ρώσων και των Τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών ομάδων/χωρών μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, οι κάτοχοι αδειών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει σε 9.075, έναντι 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.

Η κεφαλαιοποίηση των υπεραξιών είναι μία από τις βασικές αιτίες που  κάποιοι από τους κατόχους αδειών των πρώτων ετών επέλεξαν να μην τις ανανεώσουν μόλις ολοκληρώθηκε η πενταετία ισχύος τους, αναφέρουν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς.

– Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για κάποιον που θέλει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα μας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 1.500 επενδυτές, συνταξιούχοι και επαγγελματίες φέρεται να έχουν μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα. Και φέτος περισσότεροι από 1.000 πλούσιοι ξένοι μπορεί επίσης να το κάνουν, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, αναφέρει το Enterprise Greece.

– Η ασφάλεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

– Και φυσικά το κλίμα.

https://www.ot.gr/2022/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά