Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο Juan Pujol Garcia υπηρέτησε ως κατάσκοπος τόσο στη γερμανική όσο και στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Του απονεμήθηκαν βραβεία και από τις δύο χώρες.

Συντελεστές φωτογραφιών: miguelgarciavega.com

Η κατασκοπεία είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα στον κόσμο. Πρώτα απ ‘όλα, απαιτεί πολλή εκπαίδευση για να γίνεις κατάσκοπος. πρέπει να περάσετε από αυστηρή φυσική προπόνηση, η οποία περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις που δοκιμάζουν την αντοχή και τις τεχνικές μάχης. Αυτά συνήθως δεν βασίζονται σε όπλα γιατί ένας κατάσκοπος πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε κάθε είδους καταστάσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου οι κατάσκοποι δεν χρειάζεται να περάσουν από τέτοια σκληροπυρηνική εκπαίδευση.

Το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτει ένας κατάσκοπος είναι η ευφυΐα και η γνώση. Για να διεισδύσει σε εχθρικό έδαφος, ένας κατάσκοπος πρέπει να ξέρει πώς να μεταμφιέζεται τέλεια. Πρέπει να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας γλώσσας, ώστε να μπορούν να κρίνουν ακόμη και τις παραμικρές παραλλαγές της προφοράς.

Λάθη που δεν πρέπει να κάνει ένας κατάσκοπος

Ο γερμανικός τρόπος σηματοδότησης του αριθμού τρία| Συντελεστές φωτογραφιών: Wikimedia Commons

Οι κατάσκοποι πρέπει επίσης να γνωρίζουν καλά την κουλτούρα ενός τόπου. Η διάσημη ταινία, «Inglourious Basterds», δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους κατάσκοποι να γνωρίζουν την τέχνη τους. Στην ταινία, ο πράκτορας των Συμμαχικών δυνάμεων πιάνεται. Κάνει το πολύ απλό λάθος να δώσει σήμα στον αριθμό τρία χρησιμοποιώντας τα πρώτα τρία δάχτυλά του. Οι Γερμανοί το κάνουν χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά τους και τα δύο πρώτα δάχτυλα. Αυτή η ελάχιστη διαφορά έσκασε το εξώφυλλο του κατασκόπου.

Τώρα που προσδιορίσαμε πόσο σημαντικό είναι να μένεις απαρατήρητος σε εχθρικό έδαφος, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του Juan Pujol Garcia, ο οποίος ήταν πραγματικός δεξιοτέχνης της τέχνης του και κατάφερε να αποφύγει την ανακάλυψη για 36 χρόνια.

Η παιδική ηλικία και η νεολαία του Χουάν

Ο Χουάν γεννήθηκε από έναν ιδιοκτήτη εργοστασίου βαμβακιού στη Βαρκελώνη. Τον έστειλαν σε οικοτροφείο όταν ήταν μόλις 7 ετών. Έμεινε εκεί τέσσερα χρόνια. Αφιέρωσε άλλα τρία χρόνια στις σπουδές του αλλά μετά αποφάσισε να τα παρατήσει. Αντίθετα, επέλεξε να γίνει μαθητευόμενος σε ένα κατάστημα σιδηρικών.

Στα νιάτα του, ο Χουάν πειραματίστηκε με πολλούς τρόπους για να βγάλει χρήματα. Σπούδασε κτηνοτροφία και διηύθυνε κινηματογράφο, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων. Όταν πέθανε ο πατέρας του, σπούδαζε πουλερικά. Η οικογένειά του είχε όλα όσα χρειαζόταν μέχρι που το εργοστάσιο του πατέρα του καταλήφθηκε από εργάτες στην αρχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Στρατιωτική εκπαίδευση και μίσος για τον κομμουνισμό και τον φασισμό

Αυστηρή στρατιωτική εκπαίδευση| Συντελεστές φωτογραφιών: PxHere

Ο Χουάν έκανε έξι μήνες υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο ιππικό, την οποία αντιπαθούσε πολύ. Ήξερε ότι του έλειπαν οι «ουσιώδεις ιδιότητες της πίστης, της γενναιοδωρίας και της τιμής » που απαιτούνταν σε έναν καλό στρατιώτη. Επέστρεψε στη διαχείριση ενός πτηνοτροφείου έως ότου κλήθηκε ξανά για στρατιωτική θητεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υποστηρικτές των κομμουνιστών, κάτι που ο Χουάν μισούσε. Έγειρε περισσότερο προς την πλευρά των Εθνικιστών αλλά μετά ανακάλυψε ότι ακολουθούσαν φασιστικές ιδεολογίες. Κι αυτά, τα αντιπαθούσε. Το μίσος του και για τις δύο ιδεολογίες επεκτάθηκε και στις χώρες που τις ενέπνευσαν (Γερμανία και Ρωσία). Τελικά άφησε τη σύγκρουση και πήγε στη Μαδρίτη, όπου παντρεύτηκε τον Araceli Gonzalez.

Οι Βρετανοί αρνήθηκαν να στρατολογήσουν τον Χουάν

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, τα πράγματα φαινόταν καλά για τη Γερμανία. Γίνονταν ασταμάτητη υπό τη βασιλεία του Χίτλερ και η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα εκείνη την εποχή που φαινόταν να ανησυχεί για την κατάσταση.

Ο Χουάν πλησίασε πολλές φορές τη βρετανική πρεσβεία στη Μαδρίτη και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως κατάσκοπος. Οι προσφορές του απορρίφθηκαν. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι «για το καλό της ανθρωπότητας». Σκέφτηκε μια ιδιοφυή ιδέα. θα γινόταν πρώτα Γερμανός πράκτορας. Θα μπορούσε τότε να προσφέρει πληροφορίες στους Βρετανούς και θα ήταν δύσκολο να τον απορρίψει αφού θα είχε κάτι πραγματικά σημαντικό να προσφέρει.

Κατάσκοπος των Βρετανών ή των Γερμανών;

Συντελεστές φωτογραφιών: SnappyGoat.com

Ο Χουάν έγινε ψεύτικος φανατικός ναζί και ξεγέλασε έναν Γερμανό πράκτορα για να τον στρατολογήσει. Ο πράκτορας του έμαθε τα κόλπα του εμπορίου, δίνοντάς του ένα αόρατο μπουκάλι μελανιού, ένα βιβλίο κωδικών και 600 λίρες για προσωπικά έξοδα. Του δόθηκε εντολή να μετακομίσει στη Βρετανία και να στρατολογήσει Βρετανούς πράκτορες. Αντ’ αυτού, μετακόμισε στη Λισαβόνα και άρχισε να δημιουργεί ψεύτικες και περίπλοκες αναφορές για τις κατασκοπευτικές του προσπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έβαλε τους Ναζί να τον αποζημιώσουν με βάση τα ψεύτικα έξοδα ταξιδιού και έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει ένα λεπτομερές υποσύστημα ενός συστήματος κατασκοπείας φαντασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ψεύτικο σύστημα ήταν τόσο πιστευτό που κορόιδεψε ακόμη και τους Βρετανούς και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στον απόηχο του. Όταν οι ΗΠΑ εντάχθηκαν στον αγώνα κατά της Γερμανίας, ένας Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε τις δυνατότητες των προσπαθειών του Χουάν και τον σύστησε στους Βρετανούς.

Κάνοντας τους Γερμανούς να πιστέψουν στο ψεύτικο δίκτυο κατασκόπων

Οι Γερμανοί Ναζί| Photo Credits: Κατάστημα norske leksikon

Λόγω των εξαιρετικών υποκριτικών δεξιοτήτων του Χουάν, του δόθηκε το κωδικό όνομα «Garbo», ο καλύτερος ηθοποιός στον κόσμο. Συνεργάστηκε με την MI6 για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Οι πληροφορίες που παρείχε στους Γερμανούς ήταν είτε πλαστές, είτε καθυστερημένες σε σημείο να είναι άχρηστες είτε είχαν μικρή στρατιωτική σημασία.

Το ψεύτικο δίκτυο κατασκοπείας που παρουσίασε ο Χουάν στους Γερμανούς ήταν τόσο εξαιρετικό που οι Γερμανοί θεώρησαν περιττές περαιτέρω κατασκοπευτικές προσπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πίστευαν ότι η δουλειά που έκανε ήταν υπεραρκετή. Ο Χουάν κορόιδευε πλήρως το γερμανικό σύστημα πληροφοριών. Τους έσκασε μεγάλα παραμύθια και τους έκανε να πιστέψουν ότι οι ζωτικής σημασίας και εύκολα διαθέσιμες πληροφορίες καθυστέρησαν επειδή ο ψεύτικος κατάσκοπος είχε «αρρωστήσει» και στη συνέχεια είχε πεθάνει.

Οι Βρετανοί διευκόλυναν το ψέμα τυπώνοντας ένα ψεύτικο μοιρολόγι . Ο Χουάν υποχρέωσε ακόμη και τους Γερμανούς να πληρώσουν στην ψεύτικη χήρα μια σύνταξη, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά κωμικό εκ των υστέρων. Το αποκορύφωμα της καριέρας του Χουάν ήταν η Επιχείρηση Fortitude, στην οποία ο Χουάν έκανε τους Γερμανούς να πιστέψουν ότι ο συμμαχικός στρατός ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Οι Βρετανοί παρείχαν πλαστά αεροπλάνα, φουσκωτά τανκς και ραδιοφωνικές συνομιλίες για να βεβαιωθούν ότι η εξαπάτηση ήταν πιστευτή.

Έλαβε βραβεία και από τις δύο χώρες

Οι αναφορές ξεγέλασαν τους Γερμανούς τόσο καλά που κράτησαν δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες και δεκαεννέα μεραρχίες πεζικού στο Pas de Calais περιμένοντας μια δεύτερη εισβολή ενώ έχαναν τη μάχη της Νορμανδίας. Η Μάχη της Νορμανδίας ήταν το σημείο καμπής για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι προσπάθειες του Χουάν ήταν κρίσιμες για τη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Χουάν έκανε τους Γερμανούς να πληρώσουν 340.000 δολάρια . Αυτό έγινε για να υποστηρίξει το ψεύτικο σύστημα κατασκόπων που είχε δημιουργήσει. Για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε από τους Γερμανούς με τον Σιδηρούν Σταυρό Β’ Τάξεως. Η διανομή του βραβείου επιμελήθηκε ο ίδιος ο Χίτλερ. Του έδωσαν και MBE από τους Βρετανούς. Έτσι, ο Χουάν ήταν ένας παράσημος πράκτορας και από τις δύο πλευρές, και το καλύτερο είναι ότι οι Γερμανοί δεν το έμαθαν ποτέ!

https://medium.com/lessons-fr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά