Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στοχασμός πάνω στο έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Μαυρόπουλου, « Ο Θεόπνευστος  Φαραώ Ακενατόν και η βασίλισσα του, η ωραία  Νεφερτίτη». Ο πίνακας εκτέθηκε στην *Κερκυραϊκή Πινακοθήκη το 2019.

 

Γράφει η Κορίνα Κομπολίτη

 

«Ο παλιός κόσμος τελείωσε σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Οι πέτρινοι τοίχοι καταρρέουν στην παλιά πόλη και οι αυλές είναι άδειες. Ψηλές θύρες οδηγούν σε πελώριες παγωμένες αίθουσες.

Οι ποταμοί έχουν στεγνώσει, οι κάτοικοι έχουν βυθιστεί  όλοι σε έναν μαγεμένο ύπνο εκτός από τον Φαραώ Ακενατόν και  τη βασίλισσα Νεφερτίτη. Κάτι γύρω από το μέρος αυτό μπερδεύει  τη μνήμη τους και δεν αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, δεν θυμούνται τίποτα από το παρελθόν τους. Πιστεύουν πως βρίσκονταν ανέκαθεν μέσα στη νεκρή πόλη. Όμως ο δυνατός ήλιος διαπερνά τον σκοτεινό θόλο του άψυχου κόσμου και με τις αχτίνες του τους δείχνει στο βάθος  τη νέα απαστράπτουσα πόλη. Την πόλη τη γνωστή ως θαύμα του κόσμου και όλων των κόσμων. Αυτόματα  ξαναθυμούνται τα πάντα.

Ο Ατόν ο θεός του φωτός, τους προειδοποιεί: «Ο παλιός κόσμος τελείωσε, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι αυτό ας είναι μια προειδοποίηση για το γένος του Αδάμ και της Εύας».

Παρόλο που το κακό έχει ήδη μπει μέσα στην Ακχετατόν και το κακό θα φέρει κι άλλο κακό ο Ακενατόν αποφαίνεται: «Πρέπει να κάνουμε χαρούμενη την πόλη τούτη, σε έναν κόσμο φωτεινό, στους αιώνες των αιώνων».

*Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη αποτελεί την πρώτη ιδιωτικής πρωτοβουλίας κίνηση-σύνδεσης  του κοινού με τη ζωγραφική τέχνη. Ιδρύθηκε το 2005 από τον συλλέκτη Μιχαήλ Άγγελο Βραδή και φιλοξενεί σε έναν πολυεπίπεδο χώρο, στο κέντρο του νησιού της Κέρκυρας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με έργα ζωγράφων του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ  ΚΟΡΙΝΑ ΚΟΜΠΟΛΙΤΗ

Σχόλια στό : “« Ο παλιός κόσμος τελείωσε σαν να μην υπήρξε ποτέ» Απο την Κορίνα Κομπολίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά