Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μέγα θέμα έχει γίνει στα κατεχόμενα η κυκλοφορία έκτακτου ψευτο-«κρατικού» λαχείου για την 58η επέτειο της δήθεν «αντίστασης των Κοκκίνων» με φωτογραφία από αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.

Το θέμα αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η «Αβρούπα» με τίτλο «Δέστε το ρεζιλίκι». Τα λαχεία ήδη κυκλοφορούν και έχουν πωλήσεις. Από την φωτογραφία στο λαχείο έχει αφαιρεθεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που στην αυθεντική φαίνεται.

Από το πρωί, μετά το πρωτοσέλιδο της «Αβρούπα», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) ανέβηκαν διάφορα σχόλια για το συμβάν. Στην πρώτη του δήλωση ο παράνομος ψευτο-«πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, στον οποίο υπάγεται ο παράνομος «οργανισμός κρατικού λαχείου» δήλωσε ότι θα ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις.

Σε γραπτή του δήλωση το μεσημέρι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μίλησε για «μεγάλο σφάλμα που δεν μπορεί να συγχωρεθεί». Ο ψευτο-«διευθυντής» του παράνομου «οργανισμού κρατικού λαχείου», Οσμάν Ουζούν ανέφερε ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί και ο υπεύθυνος θα πληρώσει.

Στην δήλωσή του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται στα γεγονότα της φωτογραφίας που τελικά τυπώθηκε στο λαχείο και γράφει ότι οι αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον ελληνικό και τον ελληνοκυπριακό στρατό με μια δήθεν «προδοτική επίθεση», την ημέρα του μπαϊραμιού το 1964, κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στο Πιλέρι που το είχαν οι Τουρκοκύπριοι, όπου και «χάσαμε ήρωες μας», όπως είπε.

Οι της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε, βγήκαν την ‘φωτογραφία της νίκης’ μπροστά από αυτό το κτίριο (ΣΣ: εννοεί το εκκλησάκι) και πήραν τη σορό ενός Τουρκοκύπριου νεκρού και την περιέφεραν τότε σε ελληνοκυπριακά χωριά. Με την εν λόγω φωτογραφία, συνέχισε, προσπαθούσαν να στείλουν το μήνυμα ότι έκαμψαν την τουρκική αντίσταση στην Κύπρο.

Αλλά, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η χρήση της φωτογραφίας στα λαχεία που τυπώθηκαν από την παράνομη «κρατική διοίκηση λαχείων» για τον εορτασμό της δήθεν «ένδοξης αντίστασης των Κοκκίνων, η οποία είναι συνώνυμη με το έπος του Τσανάκκαλε, είναι μεγάλο λάθος και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό».

«Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώσει τους μαχητές των Κοκκίνων, την ένδοξη αντίσταση στα Κόκκινα, τον εθνικό μας αγώνα και τους μάρτυρες μας, ό,τι κι αν γίνει. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό» συνέχισε ο κατοχικός ηγέτης.

Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ουστέλ για έρευνα επί του θέματος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ανεκτό. «Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και θα παρακολουθώ στενά την έρευνα που εναντίον των υπευθύνων».

«Θα ζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους» ανέφερε στην δική του γραπτή δήλωση ο Ουνάλ Ουστέλ, ανακοινώνοντας την έναρξη πειθαρχικής έρευνας που θα περιλαμβάνει ακόμη και την απόλυση των υπευθύνων. «Αυτό το λάθος δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό». Η έρευνα, είπε, θα γίνει τόσο στην «διοίκηση κρατικού λαχείου» όσο και στην εταιρεία γραφικών που τύπωσε τα λαχεία.

Ο «ψευτό-διευθυντής» της παράνομης «διοίκησης», Οσμάν Ουζούν είπε ότι θα πράξει αυτό που του αναλογεί και θα ζητήσει την παραίτηση του υπεύθυνου γι’ αυτό. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα λαχεία άρχισαν να αποσύρονται.

Το λαχείο επρόκειτο να κληρωθεί στις 8 Αυγούστου, συνέχισε, ανήμερα της επετείου των Κοκκίνων, αλλά τώρα αναβλήθηκε για τις 18 Αυγούστου.

Αντιδράσεις

Εδώ και πολύ καιρό το λέμε, δεν υπάρχει ψευτο-«κυβέρνηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν κάνοντας λόγο για μια “βόμβα” κάθε μέρα που εκρήγνυται και πως δεν μπορούν οι ψευτο-«κυβερνώντες» να ελέγξουν την κατάσταση. «Ε νισάφι πια! Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να προσπαθούν να επισημάνουν τα λάθη σας και να σας κάνουν να τα αναιρέσετε!» ανέφερε.

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε: «αν αυτό είναι αλήθεια, μάζεψε το πράγματά σου και φύγε, παραιτήσου. Είναι απαραίτητο να διωχθούν οι υπεύθυνοι για την προσβολή του (παράνομου) “κράτους” και του εθνικού αγώνα».

Μέχρι και ανέκδοτα αρχίσαν να βγαίνουν με αφορμή το περιστατικό και τα οποία κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ. Όπως αυτό που φέρει τον Ερσίν Τατάρ να τηλεφωνεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και να του προσφέρει τα λαχεία για να κυκλοφορήσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με χιούμορ ή θυμό, όλοι γράφουν για ρεζίλι και επικρίνουν την αβλεψία όσων δεν κατάλαβαν ότι στην φωτογραφία δεν ήταν Τουρκοκύπριοι, αλλά άνδρες της ΕΟΚΑ.

https://hellasjournal.com/2022/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά