Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Παναγιώτης Γαλάνης,

Δικηγόρος/Νομικός Σύμβουλος Περιβαλλοντικού-Πολεοδομικού Δικαίου, PhDLLM Νομικής ΕΚΠΑ

Εισαγωγή: η ελληνική εμπειρία των πυρκαγιών

Οι πολλαπλές ελληνικές εμπειρίες από τις δασικές πυρκαγιές (εντελώς ενδεικτικά παραδείγματα: το 2007, το 2018 στο Μάτι, το 2021 κλπ.) και τις ραγδαίες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία (βλαβερές χημικές ουσίες), τη ζωή (πρόκληση θανάτων, ασθενειών), αλλά και την ιδιοκτησία (καταστροφή, υποβάθμιση οικιών), καθώς και πρωτίστως στο ίδιο το περιβάλλον (βλάβες στην πανίδα και στη χλωρίδα μιας περιοχής, μεταβολές στον υδρολογικό κύκλο, απώλεια παραγωγών οικοσυστήματος, μείωση του συνολικού οξυγόνου στην ατμόσφαιρα κλπ.) υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης στο ακέραιο των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που διαγνωσμένα ένας διοικούμενος υπέστη ζημία από την πυρκαγιά από πράξη ή παράλειψη κρατικού οργάνου;

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να ενεργοποιηθεί υπό σαφείς προϋποθέσεις, η αστική ευθύνη του Δημοσίου ως αποκαταστατικό μέτρο για τη ζημία του πολίτη.

 

Αποζημίωση από αστική ευθύνη του Δημοσίου: μια εισαγωγή

H αστική ευθύνη του Δημοσίου αποτελεί έναν από τους βασικούς επανορθωτικούς θεσμούς  που διαθέτει το δίκαιο και ερείδεται στις αρχές της ευθύνης του Δημοσίου και της νομιμότητας της διοικητικής δράσης.

Προβλέπεται στις διατάξεις του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού μας Κώδικα, αλλά έχει και συνταγματικό θεμέλιο, στη βάση της αρχής της ισότητας και της δικαστικής προστασίας.

Η καινοτομία της είναι προφανής: και αυτό, διότι αποκαθίστανται οι όποιες βλάβες υπέστη ο διοικούμενος κατά την ενάσκηση σε αυτόν της δημόσιας εξουσίας, όχι μόνο δηλ. στη βάση μιας ιδιωτικής διαφοράς του Αστικού Δικαίου.

 

Προϋποθέσεις ύπαρξης αστικής ευθύνης του Δημοσίου

Κατά τον νόμο, απαιτούνται για να στοιχειοθετηθεί αυτή ορισμένες προϋποθέσεις:

Α)        πράξη (ατομική πράξη, υλικές πράξεις) ή παράλειψη (οφειλόμενης ενέργειας)  – παράβαση υποχρεώσεων από τη δασική νομοθεσία, βλ. ενδεικτικώς άρθρο 30 Ν. 998/1979

Β)        προερχόμενη από όργανο το Δημοσίου εν γένει – βλ. παραπάνω

Γ)         η οποία να λαμβάνει χώρα κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας

Δ)        αντικειμενική συνάφεια, ήτοι η παρανομία πρέπει να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης και να βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με αυτή, ενώ η συνάφεια πρέπει να είναι πρόσφορη – αυτά πρέπει να αποδειχθούν δικαστικώς

Ε)        δεν απαιτείται υπαιτιότητα του οργάνου

Στ)       ζημία του διοικουμένου (υλική/ηθική) – εδώ καταστροφή σπιτιού, υπαρχόντων, οικοσκευής κλπ.

Αποκαθίσταται η θετική ζημία του υπό την έννοια της πραγματικής μείωσης της περιουσίας (πρέπει να αποτιμηθεί η συνολική αξία της απώλειας) και η ηθική βλάβη.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, στρεφόμαστε με αγωγή αποζημίωσης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Η αποτελεσματικότητα της αγωγής αποζημίωσης εξαρτάται από το ορισμένο του αιτήματος, την ορθή νομική τεκμηρίωση και την κατάφαση των παραπάνω προϋποθέσεων σωρευτικά.

https://www.pgalanislaw.gr/blog/ https://www.michanikos-online.gr/%CF%80

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά