Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΗ ΓΙΑ ΛΙΓΝΑΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ.
…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς
…Για άλλη μια φορά ο ΣΕΗ προκαλεί τον θαυμασμό όλων μας, με τις θέσεις του. Και την ξεκάθαρη τόλμη του, απέναντι στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Υπό την προεδρία πλέον του άξιου προέδρου, του Σπύρου Μπμπίλα, υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που τολμάει. Κινείται όπως πρέπει, για το καλό των ηθοποιών μας. Μιλάει εκεί που πρέπει, για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ηθοποιών και του πολιτισμού μας. Προχθές το Σάββατο, στην Επίδαυρο, έγινε το σώσε. Το αρχαίο μας θέατρο, σείστηκε, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Πέρσες». Όταν παρουσία όλων των ηθοποιών, ένας συνάδελφος τους, ο Αινείας Τσαμάτης, διάβασε στο κοινό, το κείμενο του ΣΕΗ, σχετικό με την αποφυλακιση του Δημήτρη Λιγναδη.
Όπου με αυτή του τη δηλωση, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιων, παίρνει την ίδια θέση που πήρε κι όλος ο Ελληνικός λαός, με αυτή την ανεξήγητη αποφυλάκιση του βιαστη. Έτσι, με αυτή του την παρέμβαση ο ΣΕΗ δείχνει τον σεβασμό του στο κοινό, μα και το ήθος που χαρακτηρίζει όλα τα μέλη του Δ.Σ. Και την ευθύνη του σαν σωματείο, απέναντι στα μέλη του. Μια πρωτοβουλία που η αρμόδια για τον πολιτισμό μας κυρία Μενδώνη, δεν μπήκε στον κόπο να αναλάβει, ως όφειλε. Αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμα, πόσο ανεπαρκής είναι η διοίκηση αυτού του τόσο νευραλγικού υπουργείου Πολιτισμού. Και πόσο λίγοι πλέον αποδεικνύονται, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τον πολιτισμό της χώρας.
Με μια συνεχή διακοπή λοιπόν, από τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα, ο Αινείας, διάβασε:
…»Από τις 13 Ιουλίου του 2022, ο Δημήτρης Λιγναδης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δάσκαλος και διευθυντής επί δεκαετιών, στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Αρσάκειου Σχολείου, κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, σε βάρος ανηλίκων και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 12 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Παρόλο που παρέμεινε προφυλακιστέος για 1,5 χρόνο, καθώς αρχικά είχε κριθεί με αναλυτικό σκεπτικό και αιτιολογία ως επικίνδυνος κι ενώ ακόμα δεν είχε δικαστει, τρεις ώρες μετά την καταδίκη του, κρίθηκε ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνος και ως εκ τούτου, αφέθηκε ελεύθερος. Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, οφείλουν να ειναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο με προεδρεύουσα την κύρια Παναγιώτα Κιούπη, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και τον βιαστή, στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα, με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στην δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών. Ως μέτριοι επαγγελματίες, ομοφυλόφιλοι, σκευωροί και λαοπλάνοι. Αν συμβαίνουν όλα αυτά, σε μια δικαστική αίθουσα, με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω τους, ανατριχιάζουμε στην ιδέα τι συμβαίνει με τα φώτα κλειστά. Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι άνθρωποι του πνεύματος και το λέω για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου, είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι, σε μια χώρα που ανεχόμενη τέτοιες αποφάσεις, καταπατά το αυτονόητο δικαίωμα μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματα μας. Στο δικαίωμα μας στην κοινή λογική. Από τις 13 Ιουλίου και κάθε μέρα, που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, κλείνεται φυλακή…» Μια επιστολη σε ένα αυστηρό ύφος που βάζει τα θέματα στη σωστή τους διασταση. Συνεχώς, με χειροκροτήματα και αποδοχή, το κοινό διακόπτε τον ομιλητή. Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΗ, να απομακρύνει το καρκίνωμα από πάνω της. Να πετάξει στην άκρη, στα μη ανακυκλώσιμα καν, σκουπίδια της ιστορίας, τον κατ εξακολούθηση βιαστή Μια θέση που δεν είδα να την παίρνει ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε καν η κυβέρνηση. Με μια επίσημη τοποθέτηση της. Βέβαια τόσες και τόσες φωτογραφίες με κυβερνητικά στελέχη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Να αφαιρεθεί η καλή σχέση με μια δηλωση; Ε όχι δα. Άλλωστε το λέει και η παροιμία η σοφή. «Η σιωπή είναι συνενοχή» Πως να το κρύψωμεν άλλωστε; » Στην πρώτη φωτογραφία το κατάμεστο θεατρο επικροτεί με ενθουσιασμό, το γραμμα του ΣΕΗ που διαβάζει ο ηθοποιός Αινείας Τσαμάτης, στη δεύτερη φωτογραφία Στο κοινό διακρίνονται και πανώ που γράφουν «Βιαστής» Στην τρίτη, ο ικανότερος πρόεδρος που πέρασε ποτέ από τον ΣΕΗ ο φίλος Σπύρος Μπιμπίλας. Ενας υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά