Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μπορεί να τα έχουμε συνδέσει με τα πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της Ελλάδας, αλλά τα Ζαγοροχώρια είναι προορισμός και για τη θερινή περίοδο. Άλλωστε ο ορεινός όγκος της Πίνδου προσφέρει πεζοπορικές διαδρομές, σαγηνευτικά πετρόχτιστα χωριά, καλοκαιρινά πανηγύρια που κρατάνε μέχρι το πρωί και φιλόξενους κατοίκους.

https://www.travel.gr/experien

Ανάμεσα σε όλα αυτά, λοιπόν, το Ζαγόρι δίνει την ευκαιρία να αναζητήσει κανείς την πολυπόθητη δροσιά και όντας μακριά από τη θάλασσα, χάρη σε ποτάμια, ρέματα και καταρράκτες με πεντακάθαρα νερά, στα οποία μπορείτε να αποτολμήσετε βουτιές παρεμφερείς με εκείνες που ίσως κάνατε αν βρισκόσαταν σε κάποια παραλία.

Βέβαια, στα περισσότερα σημεία της περιοχής τα νερά είναι αρκετά κρύα, αφού έρχονται απευθείας από τις ψηλές κορυφές των τριγύρω ορεινών όγκων. Ίσως λοιπόν χρειαστεί τόλμη και αποφασιστικότητα προκειμένου να βουτήξετε. Σε μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάντως, μετά το πρώτο σοκ σίγουρα θα απολαύσετε αυτό το βουνίσιο μπάνιο μέσα σε κρυστάλλινα ύδατα, περιστοιχισμένοι καθώς θα είστε από πανέμορφα τοπία.

Καταρράκτες Ηλιοχώρι

Κάθε καλοκαίρι στο ανατολικό Ζαγόρι, στην περιοχή κοντά στο Ηλιοχώρι –στα 72 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα– οι καταρράκτες συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, το οποίο αναζητά τη δροσιά και την επαφή με τη φύση. Σχηματίζονται λίγο έξω από το χωριό από τα νερά του Κρυοπόταμου (που είναι όνομα και πράγμα) και ονομάζονται «Μπάλτα ντι Στρίγκα», που στα βλάχικα σημαίνει η Λίμνη της Κραυγής.

Από την πλατεία του χωριού θα ακολουθήσετε ένα εύκολο, κατηφορικό μονοπάτι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αντικρίσετε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους να έχει μήκος περίπου 25 μέτρα. Θα βουτήξετε κατόπιν στην ευρύχωρη βάθρα που σχηματίζει ο πρώτος μεγάλος καταρράκτης, κάτω από δέντρα και μέσα στη φύση. Τα νερά είναι αρκετά κρύα, φροντίστε λοιπόν να είστε εκεί το μεσημέρι, όταν το σημείο το χτυπάει ο καυτός θερινός ήλιος.

Κολυμπήθρες Πάπιγκο

Περίπου 1 χιλιόμετρο μετά το Μεγάλο Πάπιγκο, στον δρόμο προς το Μικρό Πάπιγκο, θα δείτε αριστερά σας τις περίφημες Κολυμπήθρες. Στην ουσία πρόκειται για μικρές πισίνες, τις οποίες σχηματίζει το Ρέμα Ρογκόβου ανάμεσα στα πετρώματα.

Αυτό το εκπληκτικό φυσικό τοπίο έχει διαμορφωθεί από τη διάβρωση που προκαλεί το νερό στο έδαφος, το οποίο πηγάζει από μία από τις κορυφές του όρους Τύμφη. Προχωρώντας θα δείτε όλο και περισσότερες μικρές «πισίνες», οπότε μπορείτε να διαλέξετε σε ποια ακριβώς θα βουτήξετε.

Βάλια Κάλντα – Αρκουδόρεμα

Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το μέρος, αλλά, αν τα καταφέρετε, θα κάνετε μία από τις πιο αξέχαστες βουτιές του καλοκαιριού. Το ορμητικό Αρκουδόρεμα ρέει στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα. Εδώ, ανάμεσα σε πανύψηλες οξιές και σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη όλης της Ελλάδας, δίνεται η δυνατότητα να κολυμπήσετε στα κρύα νερά του ποταμιού.

Η βουτιά αυτή αποτελεί συχνή στάση για όσους βαδίζουν παραδίπλα, σε ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια της χώρας –αυτό που συνδέει τη λίμνη των Πηγών του ποταμού Αώου με το χωριό Βωβούσα. Αν ξεκινήσετε την πεζοπορία από τη λίμνη Αώου, θα ανεβείτε στην κορυφή Φλέγγα, θα δείτε τις Δρακόλιμνες και κατόπιν θα μπείτε στο πυκνό δάσος, μέχρι να συναντήσετε το Αρκουδόρεμα. Από εδώ και πέρα το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι μέχρι το σημείο Σμιξώματα, όπου το Αρκουδόρεμα συναντά τον Αώο.

Βοϊδομάτης

Στο γεφύρι λίγο μετά το χωριό Αρίστη, στο Δυτικό Ζαγόρι, 51 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, θα έχετε την ευκαιρία να προσεγγίσετε τον Βοϊδομάτη. Το πιο δημοφιλές σημείο για επαφή με το ποτάμι βρίσκεται πάνω στον δρόμο που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο: από εδώ ξεκινάνε συνήθως οι διάφορες δημοφιλείς δραστηριότητες που οργανώνονται στον Βοϊδομάτη, όπως π.χ. το rafting. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και βουτήξτε στα κρύα νερά του ή απλώς απολαύστε τη δροσιά καθήμενοι στις όχθες του.

Σημείωση: Παρ’ όλο που η Πίνδος είναι γεμάτη με εντυπωσιακές Δρακόλιμνες (στην Τύμφη, στον Σμόλικα, στην κορυφή Φλέγγα), θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να βουτάμε σε αυτές ή να διαταράσσουμε το ευαίσθητο οικοσύστημά τους, στο οποίο ζουν και αλπικοί τρίτωνες. Το μπάνιο απαγορεύεται αυστηρά, σύμφωνα και με τον κανονισμό του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά