Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το μεγάλο πρόβλημα του Messenger ήταν πάντα η κρυπτογράφηση. Τώρα, έπειτα από δεκαετίες καθυστερήσεων, το Facebook λέει πως επιτέλους τα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό ζήτημα.

 

Τι γίνεται με το Messenger – Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» | to10.gr

Το Facebook ανήκει στη «βιομηχανία συλλογής δεδομένων» – το γνωρίζουμε αυτό. Βρίσκεται, όμως, και στη «βιομηχανία συλλογής χρηστών». Μία ματιά στα νούμερα αρκεί: Η εταιρεία έχει και τις τέσσερις εφαρμογές που έχουν ξεπεράσει τις 3 δισεκατομμύρια εγκαταστάσεις – το Facebook, το Messenger, το WhatsApp και το Instagram.

Δεν είναι όλοι οι χρήστες ίδιοι. Το Facebook, το Messenger και το Instagram είναι στενά συνδεδεμένα. Μπορούμε να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και να στέλνουμε μηνύματα σε όλες. Το WhatsApp, ωστόσο, διαφέρει. Δεν υπάρχει αρχική σελίδα – μόνο συνομιλίες. Η ασφάλειά του, επίσης, είναι πολύ μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί το Messenger είναι μία κοινωνική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από παιδιά, επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν ο ένας τον άλλο και να έρχονται σε επαφή ανεξάρτητα από το αν έχουν κοινούς φίλους ή όχι.

Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Άγνωστοι μπορούν να αναζητήσουν ένα παιδί, να βρουν το προφίλ του και να του στείλουν μήνυμα. Όσο κι αν το Facebook υπόσχεται να το διορθώσει αυτό, δεν υπάρχει «μαγική τεχνολογία» που να το αποτρέπει.

Όπως αναφέρει το Forbes, η κρυπτογράφηση που θα προσφέρει το Messenger δε θα περιορίσει την ικανότητά του να ανιχνεύει τις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης. Η εταιρεία, ωστόσο, έχει δώσει ενδείξεις για το αντίθετο. Όταν δημοσιογράφος ρώτησε σε συνέντευξη Τύπου αν η παιδική κακοποίηση θα «εξαφανιστεί» λόγω της κρυπτογράφησης, ο επικεφαλής διαχείρισης στρατηγικής απάντησε πως «θα περίμενα να μειωθεί ο αριθμός (των περιστατικών που ανιχνεύονται). Αν το περιεχόμενο μοιράζεται και δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό, αν δεν μπορούμε να το δούμε, τότε δεν μπορούμε να του κάνουμε αναφορά».

Με απλά λόγια, μία ιδιωτική συνομιλία στο Messenger ή το Instagram θα γίνεται επικίνδυνη. Οι πλατφόρμες αυτές γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, κάθε μας κίνηση, αλλά κρατούν τα πάντα για τον εαυτό τους. Σαν να ψιθυρίζουμε στο αυτί του φίλου μας και κανείς άλλος να μην μπορεί να ακούσει, αλλά να βλέπει πως λέμε ένα μυστικό.

https://www.to10.gr/lifewitness

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά