Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Για το αν πρέπει ή όχι να επέμβει ο άνθρωπος με αναδασώσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις, μιλάει στο Sputnik ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος και διευθυντής Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Πότε μπορεί όμως ο άνθρωπος να επέμβει προχωρώντας σε αναδάσωση και πότε υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή;

Ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος και διευθυντής Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων μιλάει στο Sputnik για τον σωστό τρόπο αναδάσωσης στις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί.

Ξεκινάει χαρακτηρίζοντας «παράλογο» όταν η φύση μας εξασφαλίζει -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- μια φυσική αναγέννηση, οικολογικά σωστή, ισορροπημένη και κατάλληλη, «να προχωρήσουμε εμείς σε μια βίαιη αναδάσωση ακούγοντας «σειρήνες», οι οποίες μιλάνε για την εισαγωγή ειδών τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές» αντικαθιστώντας δέντρα, όπως το πεύκο.

«Το κόστος θα είναι τεράστιο γιατί και οι εκτάσεις είναι τεράστιες και το τελικό αποτέλεσμα επέχει τον κίνδυνο να έχουμε τεράστιες εκτάσεις με νεκρωμένα δέντρα, πολύ σύντομα» όπως λέει.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτό θα γίνει γιατί τα είδη τα οποία προτείνονται σε πολλές περιπτώσεις (σ.σ. και είναι ανθεκτικά στις πυρκαγιές, όπως δρυς και χαρουπιά), δεν έχουν καμία σχέση με τις οικολογικές δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν».

 

https://sputniknews.gr/20210

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά