Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σε μια καταπράσινη χαράδρα, σε ένα απομακρυσμένο αλλά όμορφο τοπίο, βρίσκεται ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Διαφέρει εν μέρει λόγω της θέσης του, και εν μέρει λόγω της ιστορίας του και της παράδοσης που την ακολουθεί.

moni-askiti.jpg

Το Μοναστήρι της «Ασκητικής» είναι αφιερωμένο στην κατάθεση της Ιεράς Ζώνης της Παναγίας και βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτό το μοναστήρι ξεχωρίζει όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Σε ένα καταπράσινο φαράγγι, ανάμεσα σε δύο βράχους υπάρχει αυτό το μοναστήρι που μοιάζει με σπηλιά, που είναι ίσως κάτι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Πελοπόννησος έχει πολλά μοναστήρια και αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά.

Η Μονή του Ασκητικού στο σπήλαιο και η άγνωστη ιστορία με τον μοναχό

Η Μονή της Ασκητικής έχει τη δική της πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην πραγματικότητα πήρε το όνομά του από έναν ασκητικό μοναχό που ζούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μοναχός ζούσε σε αυτό που είναι γνωστό ως το φαράγγι του Γουμέρου. Κάποια στιγμή, ένας κυνηγός και ο συνοδός του πέρασαν από την περιοχή. Ενώ κυνηγούσε, τον έκανε λάθος για έναν αγριογούρουνο, τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΥΜΕΡΟΥ.jpg

Αργότερα, όταν άφησαν το μέρος με τα πόδια, λέγεται ότι βρήκαν ένα εικονίδιο της Παναγίας που κρατάει ένα βρέφος. Έτσι αποφάσισαν να χτίσουν το μικρό μοναστήρι στο κενό που δημιουργούσαν οι δύο σπηλιές, τα οποία συνδέονται με έναν περίεργο τρόπο. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές ότι ο μοναχός θάφτηκε εκεί, μέσα στο μοναστήρι.

Εάν βρίσκεστε ποτέ στην Ηλεία και στην τοποθεσία της Μονής του Ασκητικού, θα παρατηρήσετε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη.

moni-askiti1-750x815.jpg

Στο πρώτο μέρος, θα δείτε το ιερό της μονής καθώς και ένα μπαλκόνι με διάδρομο και ένα πηγάδι. Η παράδοση λέει επίσης ότι στο μέρος όπου το σώμα του ασκητικού μοναχού έπεσε νεκρό, έβγαινε νερό.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έχτισαν το πηγάδι. Το δεύτερο μέρος της μονής είναι βασικά ό, τι απομένει από τα ερείπια της βυζαντινής μονής, που χρονολογείται από το 1200 μ.Χ.

φαράγγι γουμέρου

Το μοναστήρι στεγάζει δεκάδες μοναχούς για πολλά χρόνια, αλλά έχει εγκαταλειφθεί για περισσότερα από 50 χρόνια

https://www.greecehighdefinition.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά