Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

1922-2022 ! 100 χρόνια μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Γραφει ο Μανος Κιλημαντζος

ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΝΤΑΖ : ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

Είναι ένα ορεινό χωριό στην περιοχή της Τριφυλίας,βόρεια της Καλαμάτας. Σιδηρόκαστρο το λένε.

Πανέμορφο, πετρόκτιστο, θυμίζει λίγο Μάνη και λίγο Μονεμβασιά. Σκαρφαλωμένο στο βουνό και όπως μου είπανε , Τούρκος δύσκολα πατούσε εκεί πάνω !

Και αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό η πατρίδα, τα Βουρλά μου, που και εκεί όποιος ήθελε να γλυτώσει απο τον Τούρκο πήγαινα στα Ελληνικά Βουρλά γιατι εκεί Τούρκος… δεν τολμούσε να πάει.

Τι σχέση έχει ένα χωριό στον Νότο της Πελοποννήσου με τα Βουρλά της Μικράς Ασίας;

¨Εχει !

Μεγάλη σχέση !

Σχέση αίματος !

Γιαυτι πολλοί Σιδηροκαστρίτες πολέμησαν , πληγώθηκαν, πέθαναν, αγίασαν με το αίμα τους τα αγαπημένα χώματα της Μικράς Ασίας. 100 χρόνια απο εκείνο το Μεγάλο Κακό, απο την Καταστροφή και την Γενοκτονία οι Σιδηροκαστρίτες τίμησαν τους ήρωες προγόνους τους το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Η εκδήλωση έγινε στο Ηρώο και τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου σε έναν χώρο υποβλητικό με την ψυχή της όλης προσπάθειας την φίλη Μαρία Λιακάκη,  διδάκτωρ.  Βυζαντινής Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλα και πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας. ht

Στο Ηρώο, ενα άγαλμα του θνήσκοντος στρατιώτη, συγκλονιστικό! Πληροφορηθήκαμε οτι υπάρχει κι άλλο ενα πανομοιότυπο στην Καβάλα αν δεν κάνω λάθος, του οποίου όμως έκοψαν το κεφάλι οι Βούλγαροι στην Κατοχή. Γνωστά πράγματα !

Ο Ελληνας δημιουργεί και οι άλλοι καταστρέφουν…

Υπάρχει πάντως κάποιο σχέδιο για στερεοσκοπική αντιγραφή του κεφαλιού ώστε να αποκαττασταθεί και εκεί το άγαλμα του άγνωστου ήρωα στρατιώτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας και ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος.

Οι οποίοι και χαιρέτησαν τους παριστάμενους. Παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Μαρία Παναγοπούλου και Νίκος Φρούσος.

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου παρέστη (και ανέγνωσε χαιρετισμό του Μητροπολίτη) ο πανοσιολογιώτατος Σεραφείμ.

Παρέστησαν επίσης και εκπρόσωποι απο τον Σύλλογο Γυναικών Σιδηροκάστρου »Η Εστία» και τον Εξωραιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου »Δημοσθένης Κάκκαβος».

Ο πανταχού παρών Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας με την ακούραστη πρόεδρό του την Ρούλα Μητράκου ήταν εκεί!

Με την χορωδία του και το Σύνολο Μικρών Μουσικών υπο την διεύθυνση της Γεωργίας Ψαραδέλη, άνοιξαν την εκδήλωση με Μικρασιάτικα τραγούδια.

Ακολούθησε η Μαρία Λιακάκη με την ομιλία της για την θυσία των Ελλήνων στρατιωτών στην Μικρασία και μαρτυρίες του προγόνου της που πολέμησε κι αυτός μέχρι τον Σαγγάριο.

Συνέχισε ο αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος που μίλησε για τους Σιδηροκαστρίτες πολεμιστές της Μ.Ασίας. Ενα συγκινητικό προσκλητήριο πεσόντων.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, Φώτης Καραλής, μιλώντας για τα 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και έκλεισε την ομιλία του με την μονιμη επωδό μας προς κάθε επίσημο!

Την δημιουργία δηλαδή Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο !!!!

Το καληνύχτισμα ήταν πάλι της χορωδίας και του Συνόλου Μικρών Μουσικών του Συλλογου Μικρασιατών Καλαμάτας.

Και οπωσδήποτε , στην πλατεία του χωριού, κάτω απο την εντυπωσιακή σκάλα (88 σκαλιά) των αγαλμάτων, έγινε το κέρασμα μεγουρουνοπούλες και άλλες λιχουδιές.

Ούτε εκεί σταμάτησε η χορωδία!

Μας κέρασε κι αυτή με τον όμορφο και μελλωδικό χαιρετισμό της.

Την επομένη το πρωί (Κυριακή 26 Ιουνίου) έγινε δοξολογία στον Αγιο Νικόλαο και ακολούθησε σύντομη ομιλία του ιστορικού ερευνητή Ιωάννη Κιουλέκα.

Μετά οι παριστάμενοι μετέβησαν στον χώρο του Ηρώου όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση απο τον πανοσιολογιώτατο Σεραφείμ εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Χρυστόστομου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Η τελετή τελείωσε με την κατάθεση στεφανιών απο τον πρόεδρο της Κοινότητας , την Μαρία Λιακάκη (πρόεδρο του Συνδεσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας) , τον Φώτη Καραλή (πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας) τον Σπύρο Κατσίρα (απο τον Σύλλογο διάσωσης της παράδοσης “Ελληνομνήμονες”) ντυμένο με τα ρούχα και τα όπλα του Αγώνα και απο την Δώρα Πανουσιοπούλου (πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών “Η Εστία”).

Ήταν όμορφα , ήταν κατανυκτικά , ήταν ένα χρέος μνήμης προς τους αγωνιστές της Μικρασίας.

ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά