Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το Σπήλαιο Θεόπετρας είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στα Μετέωρα, στην κεντρική ελληνική περιοχή της Θεσσαλίας. Ως αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν διεξαχθεί όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι το Σπήλαιο της Θεόπετρας είχε καταληφθεί από ανθρώπους ήδη πριν από 130000 χρόνια. Επιπλέον, στοιχεία για ανθρώπινη κατοίκηση στο Σπήλαιο της Θεόπετρας μπορούν να εντοπιστούν χωρίς διακοπή από τη Μέση Παλαιολιθική έως το τέλος της Νεολιθικής περιόδου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς επιτρέπει στους αρχαιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα την προϊστορική περίοδο στην Ελλάδα.

Τα Μεγαλιθικά Μαθηματικά αποκαλύφθηκαν στο Cotswold Severn Long Barrows!

Το σπήλαιο βρίσκεται στις πλαγιές ενός ασβεστολιθικού λόφου με θέα το χωριό Θεόπετρα.

Το σπήλαιο βρίσκεται στις πλαγιές ενός ασβεστολιθικού λόφου με θέα το χωριό Θεόπετρα. ( CC BY-SA 4.0 )

Κατάληψη Σπηλαίου Θεόπετρας

Το Σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλαγιά ενός ασβεστολιθικού λόφου, περίπου 100 μέτρα πάνω από μια κοιλάδα. Οι γεωλόγοι, ο ασβεστολιθικός λόφος σχηματίστηκε μεταξύ 137 και 65 εκατομμυρίων ετών, που αντιστοιχεί στην Ανώτερη Κρητιδική περίοδο.Με βάση τα αρχαιολογικά στοιχεία, οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαμβάνουν το σπήλαιο μόνο κατά τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο, δηλαδή περίπου πριν από 130.000 χρόνια. Το ίδιο το σπήλαιο έχει περιγραφεί ως περίπου τετράπλευρο σχήμα με μικρές κόγχες στην περιφέρειά του και καλύπτει έκταση περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων (5380 τετραγωνικά πόδια). το σπήλαιο.

Το εσωτερικό του σπηλαίου της Θεόπετρας.

Το εσωτερικό του σπηλαίου της Θεόπετρας. Εικόνα: Meteora.com .

Αρχίζει η Έρευνα

Η αρχαιολογική ανασκαφή του σπηλαίου της Θεόπετρας ξεκίνησε το 1987 και συνεχίστηκε μέχρι το 2007. Το έργο αυτό διηύθυνε η Δρ. Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, η οποία υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιογραφίας όταν πραγματοποιούνταν οι ανασκαφές. Μπορεί να αναφερθεί ότι κατά την πρώτη διεξαγωγή των αρχαιολογικών εργασιών, το Σπήλαιο της Θεόπετρας χρησιμοποιούταν από ντόπιους βοσκούς ως προσωρινό καταφύγιο στο οποίο φύλαγαν τα κοπάδια τους. Μπορεί να προστεθεί ότι το Σπήλαιο Θεόπετρας ήταν το πρώτο σπήλαιο στη Θεσσαλία που ανασκάφηκε αρχαιολογικά, αλλά και το μοναδικό στην Ελλάδα που είχε συνεχή ακολουθία αποθέσεων από τη Μέση Παλαιολιθική έως το τέλος της Νεολιθικής περιόδου. Αυτό είναι σημαντικό,

Οι ανασκαφές στο σπήλαιο Θεόπετρας ξεκίνησαν το 1987 υπό τη διεύθυνση του Ν. Κυπαρίσση-Αποστολίκα.

Οι ανασκαφές στο σπήλαιο Θεόπετρας ξεκίνησαν το 1987 υπό τη διεύθυνση του Ν. Κυπαρίσση-Αποστολίκα. ( CC BY-NC-ND 2.0 )

Αρκετές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις έχουν γίνει μέσω της αρχαιολογικής μελέτης του σπηλαίου της Θεόπετρας. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, αφορά το κλίμα της περιοχής κατά την κατάληψη του σπηλαίου. Με τη διεξαγωγή μικρομορφολογικής ανάλυσης στα δείγματα ιζήματος που συλλέχθηκαν από κάθε αρχαιολογικό στρώμα, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι υπήρχαν ζέστη και κρύο κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σπηλαίου. Ως αποτέλεσμα αυτών των κλιματικών αλλαγών, ο πληθυσμός του σπηλαίου αυξήθηκε επίσης ανάλογα.

Το παλαιότερο τείχος του κόσμου

Ένα άλλο συναρπαστικό εύρημα από το Σπήλαιο της Θεόπετρας είναι τα ερείπια ενός πέτρινου τοίχου που κάποτε έκλεινε μερικώς την είσοδο του σπηλαίου. Αυτά τα υπολείμματα ανακαλύφθηκαν το 2010 και χρησιμοποιώντας μια σχετικά νέα μέθοδο χρονολόγησης γνωστή ως Οπτικά Διεγερμένη Φωτεινότητα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να χρονολογήσουν αυτόν τον τοίχο περίπου 23000 ετών. Η ηλικία αυτού του τείχους, που συμπίπτει με την τελευταία εποχή των παγετώνων, οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι το τείχος χτίστηκε από τους κατοίκους του σπηλαίου για να τους προστατεύσει από το κρύο έξω. Έχει υποστηριχθεί ότι πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή τεχνητή κατασκευή στην Ελλάδα, και πιθανώς ακόμη και στον κόσμο.

Το τείχος στη Θεόπετρα - πιθανώς το παλαιότερο υπάρχον τεχνητό κτίσμα.

Το τείχος στη Θεόπετρα – πιθανώς το παλαιότερο υπάρχον τεχνητό κτίσμα. (Εικόνα: Επίσκεψη στα Μετέωρα )

Ένα χρόνο πριν γίνει αυτή η απίστευτη ανακάλυψη, ανακοινώθηκε ότι είχε αποκαλυφθεί ένα ίχνος με τουλάχιστον τρία ίχνη ανθρωπίνων που είχαν αποτυπωθεί στο μαλακό χωμάτινο πάτωμα της σπηλιάς. Με βάση το σχήμα και το μέγεθος των αποτυπωμάτων, εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν από πολλά παιδιά του Νεάντερταλ, ηλικίας μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, που είχαν ζήσει στο σπήλαιο κατά τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο.

Το 2009, το Σπήλαιο Θεόπετρας άνοιξε επίσημα για το κοινό, αν και έκλεισε προσωρινά ένα χρόνο αργότερα, καθώς εκείνη τη χρονιά ανακαλύφθηκαν τα υπολείμματα του πέτρινου τοίχου. Αν και αργότερα ο αρχαιολογικός χώρος επαναλειτούργησε, έκλεισε για άλλη μια φορά το 2016 και παραμένει έτσι για λόγους ασφαλείας, δηλαδή τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Κορυφαία εικόνα: Αναψυχή σκηνής λίθινης εποχής στο σπήλαιο Θεόπετρας. 

Πηγή: Kartson

Από: Wu Mingren

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά