Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ζούμε σε μια περίοδο που οι περισσότεροι ή έχουν παρεξηγήσει την έννοια του διαλογισμού ή δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι πραγματικά είναι.
Μερικοί θεωρούν ότι διαλογισμός είναι το να μένεις σιωπηλός σε μια θέση-ακίνητος ενώ άλλοι νομίζουν ότι είναι ο οραματισμός μιας εικόνας που τους δίνει ηρεμία και ικανοποίηση. Ή ακόμη πιστεύουν πως είναι κόντρα στην πίστη τους.
Στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά δεν είναι διαλογισμός.
Είναι μια κατάσταση που βιώνεται ευκολότερα παρά εξηγείται, εκείνη που βρισκόμαστε σε ανάπαυση μεταξύ των άκρων του νου, ανεπηρέαστοι και βαθιά απορροφημένοι στον εσωτερικό μας κόσμο, με έναν ήσυχο νου.
«Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης. Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.» Wikipedia
Υπάρχουν πολλα είδη διαλογισμού όπως εστίαση στην αναπνοή, σε ένα αντικείμενο, σε μια λέξη, σε μια προσευχή κ.α. καμία δεν μπορούμε να πούμε πως είναι πιο σωστή ή πιο αποτελεσματική από την άλλη καθώς ο καθένας μπορεί να διαλέξει αυτή που κάνει εκείνον να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο εύκολα.
Τα οφέλη του είναι πολλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα:
«Ο διαλογισμός αυξάνει την πνευματική πειθαρχία και την θέληση. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να θεραπευτουμε από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.»
Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) απέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στην ζωή τους -κατά μέσο όρο είκοσι χρόνια- έχουν αποδεδειγμένα νεανικότερα εγκεφαλικά κύτταρα και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας.
«Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και στρες στον οργανισμό και να ενισχύσει το μοντέλο θετικής σκέψης. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως εγκαθιστώντας την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα»
Συμβουλές:
🧘 Να μην πιέσετε τον εαυτό σας
🧘 Μην απογοητευεστε εάν δεν συμβεί από την πρώτη στιγμή είναι πολύ φυσικό, όλα θέλουν χρόνο και υπομονή
🧘 Σίγουρα εάν ήδη ασκήστε στην hatha γιόγκα θα ειστε λίγο πιο κοντά στο να αντιληφθείτε κάποιες έννοιες, καθώς έχετε ασκηθεί στον οραματισμό
🧘 Να βρείτε τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο
🧘 Δεν χρειάζεται κανένας εξοπλισμός
🧘 Ότι φαίνεται απλό, εύκολο και φθηνό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πολύτιμο. Μπορεί να μην τιμολογείται όμως ο διαλογισμός έχει ανεκτίμητη αξία.
🧘 Ένας δάσκαλος μπορεί να σας καθοδηγήσει και είναι πάντοτε χρήσιμος όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι ο διαλογισμός είναι δικός σας, είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι. Και ο καθένας το βιώνει διαφορετικά!
Μαργιαννα Καρακωστα Δασκαλα ΓΙΟΓΚΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά