Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ταϊλάνδη: Το αρχαίο δάσος με τα γιγάντια απολιθωμένα δέντρα

Στη βόρεια Ταϊλάνδη έχουν βρεθεί απολιθωμένα δέντρα που πλησίαζαν το ύψος των σημερινών ψηλότερων κόκκινων δέντρων. Ο μακρύτερος απολιθωμένος κορμός έχει μήκος 72,2 μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αρχικό δέντρο ξεπερνούσε τα 100 μέτρα, σε ένα υγρό τροπικό δάσος πριν από περίπου 800. 000 χρόνια.

Τα δέντρα φαίνεται να είχαν στενή συγγένεια με ένα είδος που υπάρχει σήμερα και ονομάζεται Koompassia elegans, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις μαύρες χαρουπιές, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Marc Philippe του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία.

Δηλαδή, τα αρχαία δέντρα δεν έχουν στενή συγγένεια με τα σημερινά ψηλότερα δέντρα, τα οποία είναι ο ευκάλυπτος της Αυστραλίας και η σεκόγια της Καλιφόρνιας. Και τα δύο αυτά δέντρα μπορούν να φτάσουν σε ύψος περίπου τα 130 μέτρα.
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν σήμερα στην Ταϊλάνδη δέντρα που να πλησιάζουν το μέγεθος των αρχαίων.

Όσον αφορά το γιατί υπήρχαν γιγάντια δέντρα στο παρελθόν που δεν σχετίζονται με τα σημερινά, φαίνεται ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση αυτού που ονομάζεται συγκλίνουσα εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει όταν παρόμοιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν σε χαρακτηριστικά που είναι παρόμοια σε μη συγγενικά είδη.

Σκεφτείτε τις ρέες (Νότια Αμερική), τις στρουθοκαμήλους (Αφρική) και τα εμού (Αυστραλία). Όλα είναι μεγάλα, άσχετα μεταξύ τους πτηνά που εξελίχθηκαν σε διαφορετικές ηπείρους. Δεν είναι σίγουρο τι ωθεί τα δέντρα να μεγαλώνουν ψηλότερα, αλλά ένα πυκνό δάσος και ο ανταγωνισμός για το φως του ήλιου είναι μέρος αυτού.
Φαίνεται πιθανό ότι κατά τη διάρκεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών που υπάρχουν φυτά, υπήρξαν πολλά πολύ ψηλά είδη δέντρων, πιθανότατα από κάθε οικογένεια φυτών. Απλώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ένας ολόκληρος απολιθωμένος κορμός για να το επιβεβαιώσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά