Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το carandmotor επισκέφτηκε εκ νέου τον «ΣΕΑ Σείριος», όπου έχουν εγκατασταθεί οι τρεις εκ των συνολικά τεσσάρων νέων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μόλις λίγες μέρες φαίνεται πως έχουν μείνει μέχρι να τεθεί στη διάθεση των οδηγών ο μεγαλύτερος υβριδικός σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα στον ΣΕΑ Σείριος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του carandmotor το οποίο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις γύρω από το μεγάλο έργο.

Το carandmotor ταξίδεψε για άλλη μια φορά στον πάλαι ποτέ «γίγαντα» της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, διαπιστώνοντας ιδιοίς όμμασι ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί οι τρεις από τους συνολικά τέσσερις φορτιστές στο πάρκινγκ του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.

Υπενθυμίζεται δε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, η δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο ΣΕΑ Σείριος θα ξεκινήσει προς τα τέλη του Ιουλίου.

Πού βρίσκονται οι φορτιστές

Οι δύο από τους τρεις εγκατεστημένους φορτιστές εδράζονται στον χώρο στάθμευσης στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες του carandmotor (βλέπε τις κάθετες πράσινες LED μπάρες), βρίσκονται σε λειτουργία, αν και προσώρας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους οδηγούς.

Φορτιστής στο πάρκινγκ του Σείριος/ρεύμα προς Λαμία

Στο αντίθετο ρεύμα, προς Αθήνα, αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί ο ένας από τους συνολικά δύο φορτιστές, χωρίς, ωστόσο, να είναι ενεργός. Απομένει η τοποθέτηση ενός ακόμα, ώστε να σηματοδοτηθoύν τα εγκαίνια του μεγάλου σταθμού στον Σείριο. Σημειώνεται ότι και οι 4 φορτιστές θα βρίσκονται στο βάθος των χώρων στάθμευσης.

Οι φορτιστές

Το έργο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Νέα Οδό, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των φορτιστών είναι η Easy Power.

Πρόκειται για ταχυφορτιστές της εταιρείας NEX2 που εδρεύει στην ιταλική πόλη Βιτσέντσα (60 χλμ. ανατολικά του Μιλάνου), με τη μέγιστη ισχύ τους να ανέρχεται σε 100 kW (2 X 50 kW).

Οι δύο από τους συνολικά 4 φορτιστές (ένας σε κάθε πάρκινγκ) θα υποστηρίζουν φόρτιση αποκλειστικά με καλώδιο CCS, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι συμβατοί τόσο με καλώδιο CCS όσο και CHAdeMO. Κάθε φορτιστής θα μπορεί να φορτίζει δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα.

Ο μεγαλύτερος υβριδικός σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα

Στο ΣΕΑ Σείριος, υλοποιείται μια επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου και μεγαλύτερου υβριδικού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά στέγαστρα στα πάρκινγκ, συνδυάζοντας έτσι την παραγωγή πράσινης ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητών. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει:

  1. Κατασκευή στεγάστρων για τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων (έχει ολοκληρωθεί)
  2. Τοποθέτηση σε αυτά φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος περίπου 500 kWp (έχει ολοκληρωθεί)
  3. 2 φορτιστές DC υψηλής ισχύος σε κάθε κλάδο. Δηλαδή σύνολο 4 φορτιστές ισχύος 100kW έκαστος (έχουν τοποθετηθεί οι 3 εξ αυτών, απομένει η δυνατότητα φόρτισης)
  4. Υβριδικούς Ιnverter. Το ρεύμα από τα Φ/Β θα πηγαίνει στο φορτιστή όταν θα υπάρχει αυτοκίνητο να φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα θα είναι συνδεδεμένο ως NET METERING για εξοικονόμηση (όταν δε φορτίζει).

Οι ενεργειακές του ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα καλύπτονται αποκλειστικά από ΑΠΕ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μελλοντικά δε, θα εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης των δυνατοτήτων του, ώστε να υποστηρίζει και αποθήκευση ενέργειας.

Ο υβριδικός σταθμός φόρτισης στα ΣΕΑ Σείριος είναι μέρος του στρατηγικού σχεδίου «Νέα Οδός Go Green» που αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της ανάπτυξης του δικτύου ταχυφορτιστών στους αυτοκινητοδρόμους που διαχειρίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά