Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η λαχτάρα για ταξίδια είναι μεγάλη, ειδικά αν ο προορισμός είναι το Ελληνικό καλοκαίρι, ο τόπο μας, οι δικοί μας άνθρωποι, μετά από καιρό και τόσες περιπέτειες εν μέσω της πανδημίας.

Αλλά, η άρση των περιορισμών στα διεθνή σύνορα και των προαπαιτούμενων, με πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid tests, επί του παρόντος, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν… αναταράξεις.

Η COVID-19 παραμένει στη ζωή μας και ενέχει πάντα το ρίσκο της νόσησης, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι είναι θέμα προσοχής, αλλά και τύχης να μην κολλήσει κάποιος.

Πέρα από αυτό ωστόσο, μετά από δύο χρόνια σχεδόν ολικής παύσης στη βιομηχανία τουρισμού της Αυστραλίας και ειδικά στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, παρατηρούνται ορισμένα σημαντικά προβλήματα στην επανεκκίνηση.

Όπως οι καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων (και βίζας για τους επισκέπτες προς τα εδώ), που μπορεί να κοστίσουν όχι μόνο σε χρήματα (με τις τιμές των εισιτηρίων να είναι «τσιμπημένες» ήδη), αλλά και στην ψυχολογία.

Η λαχτάρα της προσμονής για το ταξίδι γίνεται αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την αναχώρηση (και ίσως απογοήτευση και πικρία για κάποιους που δεν πρόλαβαν εντέλει δυστυχώς).

Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο, αλλά όσο περνάει ο καιρός σα να γίνεται εντονότερο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται.

Πιο τυχεροί όσοι είχαν την ευκαιρία και μερίμνησαν να έχουν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (και επιπλέον για κάθε ενδεχόμενο) καιρό πριν και μπορούν να κοιμούνται πιο ξένοιαστοι.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας επισημαίνει ότι ο χρόνος επεξεργασίας αιτήσεων για διαβατήρια έχει διπλασιαστεί από τον Οκτώβριο οπότε έγινε γνωστό ότι ανοίγουν εκ νέου τα σύνορα.

Αναφέρεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 εβδομάδες για την έκδοση. Αλλά αρκετοί ενδιαφερόμενοι χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο (8 και πάνω) και δεν είχαν λάβει ειδοποίηση σχετικά.

Οι ουρές και η αναμονή στις αρμόδιες υπηρεσίες (και στη Μελβούρνη) είναι ενδεικτικές και ουκ ολίγοι αναγκάζονται να εξαρτώνται από την ευσυνειδησία υπαλλήλων για το αν θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων η διαδικασία.

Υπάρχει και η «εξπρές» επεξεργασία εντός 2 ημερών με επιπλέον κόστος 225 δολ. σε σχέση με τα 308$ δολ. της αίτησης, αν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναμονή είναι τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ουκ ολίγοι περιμένουν και κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στην The Age ότι λαμβάνουν περί τις 10.000 με 12.000 αιτήσεις την ημέρα, 3.000 περισσότερες από το «συνηθισμένο», με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανεκτέλεστων να ογκώνεται.

Πολλοί εξυπηρετούνται εντός του ορίου των 6 εβδομάδων, είπε, αλλά κάποιοι θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο. Οι πιθανότητες αναμονής είναι μεγαλύτερες για όσους αιτούνται διαβατήριο για πρώτη φορά, διευκρίνισε, καθώς κάθε έγγραφο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ως προς τη γνησιότητά του.

Μετά το «μούδιασμα» εν μέσω της πανδημίας, και σε αυτήν την υπηρεσία απαιτείται προσωπικό.

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε και να εκπαιδεύουμε επιπλέον υπαλλήλους για την επεξεργασία αιτήσεων διαβατηρίων και στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση για να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Οι ενδιαφερόμενοι σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν μία μείωση στις τρέχουσες καθυστερήσεις από τις επόμενες εβδομάδες. Ευχαριστούμε τους πολίτες για την υπομονή τους».

Ο ομογενής ταξιδιωτικός πράκτορας Πίτερ Αλυσανδράτος (Peter Alysandratos) του Prahran Travel, μιλώντας στην The Age επεσήμανε ότι ορισμένοι πελάτες του έλαβαν τα διαβατήριά τους την τελευταία στιγμή.

Πρόκειται για μία περίοδο «τρελής ζήτησης» για διακοπές στο εξωτερικό για πρώτη φορά από το 2020 και έπειτα.

Μία οικογένεια, είπε, έλαβε τα διαβατήρια της την ημέρα της αναχώρησης της πτήσης, ενώ μία άλλη περιμένει το διαβατήριο του παιδιού της εδώ και 3 μήνες.

«Λέμε σε όλους τους πελάτες μας ότι από τη στιγμή που δεν έχουν λάβει τα διαβατήριά τους να μην κάνουν κράτηση», υπογράμμισε.

Κάποιοι ταξιδιώτες κάνουν λόγο για «χάος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ABS) 611.00 άτομα αναχώρησαν από την Αυστραλία τον Απρίλιο, σχεδόν οι διπλάσιοι σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά το 1/3 από τον Απρίλιο του 2019.

Το ABC ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού -ειδικά μετά από δύο χρόνια σχεδόν απραξίας κατά τα οποία πολλοί άλλαξαν κλάδο- σε μία περίοδο που τα ταξίδια, λόγω της πανδημίας έχουν καταστεί πιο περίπλοκα από ποτέ.

«Το επίπεδο των υπηρεσιών που πρέπει να παρασχεθεί σε κάθε έναν πελάτη, σε σχέση με τους περιορισμούς για την COVID διεθνώς, είναι μία πραγματικά μακρά και περίπλοκη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Australian Federation of Travel Agents (AFTA), Dean Long.

«Δυστυχώς (ορισμένα πρακτορεία) χρειάστηκε να απορρίψουν πελάτες επειδή απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον αριθμό των αιτημάτων που απαιτούνται».

Μάλιστα ούτε οι υψηλότερες τιμές που παρατηρούνται -σε εισιτήρια και για την Ελλάδα- πτοούν τους ταξιδιώτες.

Στο μεταξύ και ο εισερχόμενος τουρισμός αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις, με την αναμονή για μία τουριστική βίζα, από τις 24 ώρες προ πανδημίας για την πλειοψηφία των αιτήσεων, να είναι πλέον αρκετές ημέρες, τουλάχιστον.

Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μη χάσει η οικονομία και πληγεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας, ενώ οι επισκέπτες απλά επιλέξουν άλλους προορισμούς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα ωστόσο που αφορά και πολλούς ομογενείς μας οι οποίοι μπορεί να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα φέτος, αλλά περιμένουν συγγενείς και φίλους εδώ, που έχουν να δουν χρόνια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών «απαντά» ότι αντιμετωπίζει μία αύξηση 427% στις αιτήσεις για βίζα επισκέπτη από τότε που άνοιξαν και πάλι τα διεθνή σύνορα της Αυστραλίας.

Ο χρόνος αναμονής, ανέφερε, έχει βελτιωθεί από τους 20 μήνες σε 37 ημέρες για το 90% των αιτήσεων.

Όσο για το τι μπορεί να κάνει κάποιος αν δεν έχει νέα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το Υπουργείο επεσήμανε: «Η επεξεργασία όλων των αιτήσεων γίνεται κατά περίπτωση και ο χρόνος της διαδικασίας μπορεί να διαφέρει».

https://neoskosmos.com/el/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά