Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος   είναι ο μήνας, που όλα τα φυτά του λαχανόκηπου αρχίζουν να αναπτύσσονται πολύ και χρειάζονται σταθερά και κανονικά ποτίσματα. Γενικότερα, χρειάζεται να παρακολουθείτε τα φυτά, για να αποφύγετε ασθένειες ή προσβολές από έντομα και άλλους ζωικούς εχθρούς.

Οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο τον Ιούνιο, είναι:

Λαχανικά

Σπορές σε σπορείο: σπέρνονται τα φυτά: βασιλικός, όψιμα λάχανα, χειμερινά πράσινα λάχανα, όψιμα μαρούλια, λαχανάκι Βρυξελών, αντίδι.

Σπορές επιτόπου: παντζάρια (πρώιμες ποικιλίες), σέσκουλα, καρότα, ραδίκι, αγγούρια, χειμερινά πράσα, κολοκύθες και κολοκυθάκια. Στις νότιες περιοχές, σπέρνονται τα πρόημα φοινόκια.

Μεταφύτευση στην οριστική τους θέση: βασιλικός, θερινά λάχανα, φθινωπορινά πράσινα λάχανα, όψιμα μαρούλια, μελιτζάνες, πιπεριές, πεπονιές, ντομάτες, φθινοπωρινό σέλινο, λαχανάκια Βρυξελών, αντίδια.

Βάλτε υποστηρίγματα στις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες.

Οπωροφόρα δέντρα

Περιποιήσεις: πρέπει να αρχίσετε τα ποτίσματα, κατά προτίμηση, αν είναι δυνατό με αυλάκια. Αν το έδαφος είναι γυμνό, δεν καλύπτεται δηλαδή από άγρια χόρτα, άχυρα ή φύλλα πλαστικού, πρέπει να το τσαπίσετε επιφανειακά, για να περιορίσετε τις απώλειες νερού, από την εξάτμιση.

Κλαδέψτε τις ροδακινιές (χλωρό κλάδεμα). Στηρίξτε σε πασσάλους τα νεαρά δέντρα, που βρίσκονται στο στάδιο της διαμωρφόσεως.

Ψεκασμοί κατά των μυκήτων και εντόμων:

Συνεχίστε τους ψεκασμούς εναντίον του φουζικλάδιου της αχλαδιάς και της μηλιάς, συνδυάζοντας τους, αν χρειάζεται, με τους ψεκασμούς εναντίον του σκουληκιού των μήλων και εναντίον της ψύλλας που μπορεί να εμφανιστεί μέσα στον Ιούνιο. Συνεχίστε επίσης, αν χρειάζεται τους ψεκασμούς στο αμπέλι (εναντίον του ωιδίου, του περονόσπορου, του τετράνυχου, της βοτρύτιδας). Θα μπορούσε επίσης, να χρειαστεί να γίνει ψεκασμός της ματόψειρας της μηλιάς (πάνω στον κορμό και στα κλαδιά, που έχουν προσβληθεί, παρατηρούνται κηρώδεις λευκο-κυανές μάζες), εναντίον των κοκκοειδών – ψώρας, (πάνω στους κορμούς, στα κλαδιά και στους καρπούς παρατηρούνται μικρά ασπίδια κοκκοειδών) και εναντίον των ξυλοφάφων εντόμων (οι προνύμφες, κάμπιες, κιτρινωπές ή κόκκινες, ανοίγουν στοές μέσα στο ξύλο και στη βάση του δέντρου, που έχει προσβληθεί συγκεντρώνοντας ρινίσματα ξύλου.

Τέλος, κάντε ψεκασμούς εναντίον του σκουληκιού των κερασιών: μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους ψεκασμούς, φυτεύοντας πρώιμες ποικιλίες κερασιάς που ωριμάζουν, προτού προσβάλλουν τα κεράσια οι προνύμφες.

Λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά.

Σπείρετε ετήσια λουλούδια με όψιμη άνθιση και λουλούδια σε διετή.

Πολλαπλασιασμός: είναι καλή εποχή για να πολλαπλασιάσετε με μόσχευμα τα ποώδη φυτά.

Μεταφυτεύσεις στην οριστική τους θέση: είναι ακόμα καιρός να φυτέψετε στην οριστική τους θέση, σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια τα ετήσια λουλούδια.

Άλλες εργασίες: συνεχίστε το κλάδεμα των θάμνων, που ανθίζουν την άνοιξη, κι έχουν πλέον απανθίσει και των φραχτών. Αραιώστε τα μπουμπούκια στις ντάλιες και τα χρυσάνθεμα. Καταπολεμήστε τα ζιζάνια. Ρίξτε λίπασμα στις τριανταφυλλιές και αφαιρέστε όλα τα παραπανίσια ανθοφόρα μάτια.

Για να εξασφαλίσετε στο έδαφος ένα καλό βαθμό υγρασίας, πρέπει να ποτίζετε κανονικά, καθώς επίσης, και να περιορίσετε τις απώλειες νερού από εξάτμιση, κάνοντας σκαλίσματα, τσαπίσματα και καλύπτοντας το έδαφος, όπου είναι «γυμνό», με στρώματα από άχυρο ή τύρφη.

Χλοοτάπητας: θα πρέπει να ξανακαθαρίσετε το γκαζόν από τα άγρια χόρτα. Επίσης, πρέπει να κουρεύετε το γκαζόν μία φορά την εβδομάδα, να αερίζετε το έδαφος, με αεριστήρα χλόης – εδάφους μία φορά το μήνα, αφού έχει προηγηθεί το κούρεμα.

Θερμοκήπια

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο θερμοκήπιο είναι λίγες: δώστε στα φυτά σας τις απαραίτητες περιποιήσεις, αλλάζοντάς τους γλάστρα, φυτεύοντας μοσχεύματα ωραιόφυλλου, βιολέτας κλπ

Σκιάστε το θερμοκήπιο, ώστε να εμποδίσετε την έκθεση σε υπερβολική ζέστη των φυτών που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Καταβρέχετε κάθε μέρα τους εσωτερικούς διαδρόμους.

https://e-gardenstore.gr/uncate

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά