Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο πρώτος χάρτης στην ανθρώπινη ιστορία σκαλίστηκε σε μια σπηλιά 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης, ο πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Ίωνες Μιλήσιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια ως δορυφόρους.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΡΙΑ ΧΑΡΤΗΣ.jpg

Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης και ο Πτολεμαίος παρέχει την τεχνολογία για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Ο άνθρωπος συνεχώς, από τους 300 αιώνες π.Χ. μέχρι σήμερα, σχεδιάζει χάρτες, εικόνες της γεωγραφικής του επικράτειας, με διαφορετικούς τρόπους, ιδέες και τεχνικές για να πάρει μια εικόνα του κόσμου που δεν μπορεί να δει, όπως συμβαίνει με την εικόνα του εαυτού του. .

«Η εικόνα, ο χάρτης, η αναπαράσταση είναι υπαρξιακό στοιχείο της παρουσίας μας στη ζωή», σύμφωνα με τον καθηγητή χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου να παρουσιάσει σε ευρύ κοινό που δεν είχε καμία επιστημονική γνώση της χαρτογραφίας, των χαρτών που άλλαξαν τον κόσμο.

IWNES1.jpg

«Η σχέση του ανθρώπου με τη Γη είναι η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. «Όλοι δεν θα βλέπαμε ποτέ το πρόσωπό μας αν δεν το βλέπαμε σε έναν πίνακα, έναν καθρέφτη ή μια λίμνη όπως ο Νάρκισσος», είπε ο καθηγητής, δείχνοντας έναν τυπικό πίνακα του Σαλβαδόρ. Dali (Dalí από το Back Painting Gala from the Back Eternalized by Six Virtual Corneas Provisionally Reflected in Six Real Mirrors).

IWNES2.jpg
«Από τα πετρογλυφικά στα μαθηματικά μοντέλα»

Στην περιοχή Ivrea στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν μερικές βραχογραφίες σε μια σπηλιά. Χρονολογούνται, για παράδειγμα, στο 300 π.Χ. Ο πίνακας δείχνει πιθανώς κάποιες καλύβες, μια καμπύλη που μπορεί να αποτελέσει φυσικό εμπόδιο (βουνό, δάσος, ποτάμι) και στην άλλη πλευρά της καμπύλης τα ζώα, δηλαδή ο δρόμος για φαγητό και επιβίωση. Θεωρείται από τους ιστορικούς της χαρτογραφίας ως ο πρώτος χάρτης.

«Είναι ένας χάρτης 30.000 χρόνια π.Χ., πολύ πριν αρχίσει να γράφει ο άνθρωπος, οπότε ξεκινάμε πολύ πιο μακριά από τη γλώσσα, τη γραφή κ.λπ.», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, πηγαίνοντας στην ελληνική περίοδο των χαρτών.

«Πριν υπήρχαν δορυφόροι για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έκαναν περίπου το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα, που χρησιμοποιεί τα αστέρια. Χρησιμοποιούσαν όχι μόνο τα αστέρια αλλά και τη σχέση των αστεριών με την επιφάνεια της Γης, όπως κάνει ο δορυφόρος σήμερα », επεσήμανε ο καθηγητής, εξηγώντας:

«Η σχέση του αστρικού στερεώματος με την επιφάνεια της Γης ήταν θεμελιώδης πρόδρομος για την κατασκευή χαρτών προσανατολισμού, για την πλοήγηση της κίνησης στη Γη, για την κατασκευή χαρτών. Ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Ίωνες οι Οι Μιλήσιοι χρησιμοποίησαν τα αστέρια και τα συνέδεσαν με την επιφάνεια της γης, ώστε να μπορούν να προσανατολίζονται από τα αστέρια, να κινούνται και να δημιουργούν σιγά σιγά τους πρώτους χάρτες μόνοι τους».

Τρεις με τέσσερις αιώνες αργότερα, οι αρχαίοι Έλληνες κατάλαβαν το σχήμα και περιέγραψαν την υδρόγειο, ενώ εξόπλισαν την υδρόγειο με μεσημβρινούς και παραλληλισμούς για να εντοπίσουν μέρη, φαίνεται από την εποχή του Ίππαρχου, τον 2-3ο αιώνα π.Χ.

«Ο πατέρας της γεωγραφίας»

Τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Πτολεμαίος συγκέντρωσε όλη τη γνώση που υπήρχε μέχρι εκείνη την εποχή στον ελληνικό κόσμο και έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο απαρίθμησε 7.000 μέρη γνωστά τότε με τις συντεταγμένες τους στην υδρόγειο, με γεωγραφικό πλάτος και μήκος. Έπειτα τοποθέτησε αυτά τα σημεία στο πλέγμα του Ίππαρχου έτσι ώστε συνδέοντας τις κουκκίδες να παίρνετε τις ακτές, τα ποτάμια κ.λπ.

«Θεωρείται πατέρας της γεωγραφίας. Ο Αλεξανδρινός, έχοντας ελληνική παιδεία και πολιτισμό, ήταν Αιγύπτιος, Ρωμαίος πολίτης που έγραφε, μιλούσε και σκεφτόταν ελληνικά», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος.

«Το έργο του Πτολεμαίου το ξαναβρίσκουμε με τους Άραβες και μετά με τους Βυζαντινούς, στην Παλαιολόγεια Αναγέννηση», είπε ο καθηγητής.

Από την Αναγέννηση και μετά, προστίθεται μια λεπτομερής αποτύπωση του χώρου και δημιουργούνται καλύτεροι χάρτες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο κ. Λιβιεράτος παρουσίασε τους χάρτες που επηρέασαν καθοριστικά την αλλαγή της κοσμοθεωρίας από τον 6ο στον 18ο αιώνα, με έμφαση στην περίοδο του 16ου αιώνα, που σηματοδότησε τη ριζική αλλαγή της παλαιάς κοσμοθεωρίας, αυτή του τρεις ηπείρους, όπως είναι γνωστό από τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους ως στερεότυπο για περισσότερα από 2000 χρόνια.

«Σταθμός 1: Η Ανατολή του Παραδείσου»

Το 550 μ.Χ., επί Ιουστινιανού Α’, ένας έμπορος από την Αλεξάνδρεια γνωστός ως Κοσμάς ο Ινδός Ταξιδιώτης (Ταξιδιώτης στην Ινδία) επινόησε μια θεωρία για τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν, η γη επιπλέει στον ωκεανό και είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όπως η Αγία Τράπεζα.

Όλα ξεκινούν με τον Παράδεισο, που βρίσκεται στην Ανατολή

Ο χάρτης, ύψους μόλις 3 εκατοστών, βρίσκεται σε χειρόγραφο ψαλμό, στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά είναι πεποίθηση, βασίζεται στην επικρατούσα τότε θρησκεία του Χριστιανισμού. Το στερεότυπο του παραδείσου που απεικονίζεται στην Ανατολή είναι το ίδιο και στους μεσαιωνικούς χάρτες, με τη διαφορά ότι η Γη γίνεται στρογγυλή.

«Σταθμός 2: Το μεγάλο αίνιγμα της Carta Pisana»

Μεταξύ 1270 και 1300 μ.Χ., ακόμη και πριν οι Βυζαντινοί της Παλαιολόγειας Αναγέννησης επαναχρησιμοποιήσουν τον Πτολεμαίο και τις συντεταγμένες του, εμφανίζεται ένας χάρτης χαραγμένος σε δέρμα ζώων. Η Carta Pisana είναι ο παλαιότερος σωζόμενος ναυτικός χάρτης στον κόσμο.

Έχει χαράξει τη Μεσόγειο, την Ιβηρική Χερσόνησο, την Ελλάδα, την Κύπρο, τα παράλια της Μικράς Ασίας, την Ιταλία, την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, αλλά δεν δείχνει το Βυζάντιο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ακτές τους μοιάζουν πολύ με τους χάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ο πορτογαλικός χάρτης βρίσκεται τώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα ποια βασική γνώση χρησιμοποιήθηκε από τους Γενοβέζους ή τους Πισάνους που την έφτιαξαν.

«Σταθμός 3: Η Αναγέννηση του Πτολεμαίου»

Στη Φλωρεντία, στις αρχές του 15ου αιώνα, ο μεγάλος λόγιος Εμμανουήλ Χρυσολώρας φέρνει από την Κωνσταντινούπολη τη γνώση του Πτολεμαίου, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στην Αναγέννηση, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, την εφεύρεση της Προοπτικής στη Ζωγραφική του Filippo Brunelleschi. Βυζαντινοί και δυτικοί μελετητές ξεφυλλίζουν τη γεωγραφία του Πτολεμαίου, κάνουν διορθώσεις και τη χρησιμοποιούν ως βάση για την ιδέα να ανοίξουν γεωγραφικά μια διαδρομή προς τη Δύση. Αργότερα, με βάση αυτή την προετοιμασία, ο Κολόμβος θα υπολογίσει το ταξίδι του.

«Σταθμός 4: Ένας νέος κόσμος»

Ξαφνικά όλα αλλάζουν, καθώς 2.000 χρόνια γνώσης ότι οι ήπειροι είναι τρεις ανατρέπονται από το ταξίδι του Κολόμβου και την ανακάλυψη της Αμερικής. Ο χειρόγραφος χάρτης που δείχνει τη νέα ήπειρο για πρώτη φορά χρονολογείται από το 1500 και τώρα βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο της Μαδρίτης.

«Σταθμός 5: Το πρώτο τμήμα του κόσμου»

Ο παγκόσμιος χάρτης του Albert Cantino του 1502 εισάγει τη γεωπολιτική στη χαρτογραφία για πρώτη φορά: ένα κάθετο σύνορο δείχνει την πρώτη διαίρεση του κόσμου σε τεράστιες ζώνες επιρροής και χωρίζει τις τελευταίες γεωγραφικές ανακαλύψεις του Κολόμβου.

«Σταθμός 6: Πιστοποιητικό Γέννησης της Αμερικής»

Το 2007, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε επίσημα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έναν παγκόσμιο χάρτη του 1507 από τον Γερμανό χαρτογράφο Martin Waldzeemueller, τον πρώτο που ονόμασε τη νέα ανακάλυψη ως «Αμερική», προς τιμήν του Amerigo Vespucci.

Ο χάρτης θεωρείται μνημείο εθνικής ταυτότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είναι το πρώτο έγγραφο που χρησιμοποιεί το όνομα Αμερική.

«Σταθμός 7: Προς τον σύγχρονο Άτλαντα»

Με τις νέες ανακαλύψεις γίνονται προσαρμογές στη γεωγραφία του Πτολεμαίου. Για έναν αιώνα, οι Ιταλοί κάνουν μεγάλα βήματα στην απεικόνιση του κόσμου με σύγχρονα χαρτογραφικά πρότυπα, ακόμη και πριν από τον Φλαμανδό χαρτογράφο Abraham Ortelius και το Orbis Terrarum.

«Σταθμός 8: Η Επίπεδη Σφαίρα»

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη του 1569, ο Φλαμανδός Gerardus Mercator εισήγαγε μια νέα άποψη της χαρτογραφίας μετατρέποντας τη σφαιρική επιφάνεια της Γης σε μια επίπεδη με παράλληλες γραμμές για το γεωγραφικό πλάτος και μήκος.

Βασίστηκε στην ιδιότητα ότι αυτό που μετράται ως γωνία στον χάρτη αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτό που υπάρχει στη Γη. Αυτοί οι χάρτες άλλαξαν τον κόσμο της πλοήγησης και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα στη ναυσιπλοΐα και την αεροπορία.

«Station 9: America Goes to Paradise»

Το 1602, ο Ιταλός Ιησουίτης ιεραπόστολος Matteo Rizzi παράγει τον χάρτη που βάζει την Αμερική στη δεξιά πλευρά για πρώτη φορά. Οι Ιησουίτες έλαβαν Πτολεμαϊκή μόρφωση στη Ρώμη.

Εικάζεται λοιπόν ότι σύμφωνα με τη χριστιανική πεποίθηση ότι ο Παράδεισος βρίσκεται στην Ανατολή, και την παράδοση των Πτολεμαίων, ο Ρίτσι προσθέτει την Αμερική στα ανατολικά του Παραδείσου. Αυτός ο χάρτης είναι πολύ σημαντικός για τους Κινέζους. Όλοι οι κινεζικοί παγκόσμιοι χάρτες ακολουθούν τα πρότυπα του Ritchie.

«Σταθμός 10: Η επιστημονική συστολή της Γαλλίας»

Το καταστατικό της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών που ιδρύθηκε από τον Λουδοβίκο XIV προέβλεπε την παραγωγή καλύτερων και λεπτομερέστερων χαρτών. Ωστόσο, η καλή χαρτογράφηση απέδειξε ότι οι προηγούμενοι χάρτες απεικόνιζαν τη Γαλλία ως μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Ο πρώτος λεπτομερής κρατικός χάρτης της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι ένα μοντέλο που ακολουθούν πολλές χώρες σήμερα.


Θα θέλατε να υποστηρίξετε την αποστολή της Ελλάδας υψηλής ευκρίνειας; Σκεφτείτε να κάνετε μια δωρεά στον ιστότοπό μας. Είναι δύσκολο να βασιστείτε 100% στις διαφημίσεις και οι συνεισφορές σας θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να παρέχουμε το καλύτερο δωρεάν πολιτιστικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό υλικό σε μαθητές παντού.
Κάντε κλικ παρακάτω για να κάνετε δωρεάhttps://www.greecehighdefinition.com/blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά