Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μία πολύ σημαντική διάκριση κατάφερε ο Ροδίτης Δρ.  Βασίλης Τσέλιου, ο οποίος επελέγη να συμμετάσχει στην 71η συνάντηση Νομπελίστων στο Lindau!

Από την ίδρυσή τους το 1951, οι   συναντήσεις επιστημόνων βραβευμένων με Νόμπελ (Nobel Laureate Meetings) έχουν εξελιχθεί σε ένα μοναδικό διεθνές επιστημονικό φόρουμ. Μία φορά κάθε χρόνο, περίπου 40 νομπελίστες συνέρχονται στο Lindau για να συναντήσουν την επόμενη γενιά κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι επιλέγονται μέσω μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Μεταξύ των 611 νέων επιστημόνων από 91 χώρες, φέτος έχει επιλεχθεί και ο Δρ. Τσελιου Βασίλης γεννημένος στη Ρόδο. Η συνάντηση θα γίνει από τις 26 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Το θέμα των Συναντήσεων Lindau εναλλάσσεται μεταξύ τριών επιστημονικών κλάδων: της Φυσικής, της Χημείας ή της Φυσιολογίας/Ιατρικής. Κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιείται και μια διεπιστημονική συνάντηση.

Οι ποικίλες μορφές του επιστημονικού προγράμματος – διαλέξεις, συζητήσεις, δραστηριοτητες κ.λπ.- έχουν σχεδιαστεί με βάση την αρχή του διαλόγου και έχουν ως στόχο να προάγουν την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ των επιστημόνων που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ και νέων επιστημόνων που αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της επιστήμης.

Αν και η ευκαιρία να συμμετάσχει κάποιος σε αυτές τις συναντήσεις δίνεται μια μόνο φορά, μετά το τέλος της συνάντησης φέρει μόνιμα τον τίτλο: «αποφοίτoς του Lindau» και θεωρείται πρεσβευτής του επιστημονικού διαλόγου.

Ο Βασίλης Τσέλιου, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτελεί διεπιστημονική έρευνα στο ερευνητικό ινστιτούτο ICIQ της Ισπανίας και για την οποία χρηματοδοτηθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στη «Ροδιακή» για αυτή του τη συμμετοχή και είπε τα εξής:

«Είναι  προνόμιο για κάθε νέο ερευνητή να παρευρεθεί σ’ αυτή τη σπάνια συνάντηση του παρόντος και του μέλλοντος της επιστήμης. Προσωπικά, η επιλογή μου είναι μεγάλη τιμή, δικαίωση της μέχρι τώρα προσπάθειάς μου αλλά και μια μοναδική εμπειρία, καθώς θα μου δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσω ανθρώπους, που έχοντας ως κοινή αφετηρία το ενδιαφέρον μας για την έρευνα και την επιστήμη, έχουμε διαφορετικές εμπειρίες. Ως ερευνητές έχουμε το χαρακτηριστικό να θέτουμε συνεχώς νέα ερωτήματα, να διατυπώνουμε υποθέσεις και να αναζητούμε απαντήσεις και πολλές φορές πρόκειται για μια μοναχική διαδρομή.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα δεν προάγεται  στην απομόνωση αλλά στην κυρίως εξωστρέφεια, την πολυφωνία, από τη σύνθεση και ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, πληροφοριών, δεδομένων, μεθόδων και αποτελεσμάτων.

Αυτές είναι και οι αρχές αυτής της συνάντησης.  Όπως ανέφερε και ο Οδυσσέας Ελύτης όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας: «Σε έναν κόσμο που ολοένα και στενεύει, ο καθένας μας έχει ανάγκη όλους τους άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ετήσια συγκέντρωση των βραβευμένων με Νόμπελ στο Lindau παρέχεται αποκλειστικά σε εξαιρετικούς νέους επιστήμονες ηλικίας έως 35 ετών, κάτι που πλέον αποδεικνύεται και στην πράξη ότι είναι και ο Ροδίτης Δρ. Βασίλης Τσέλιου!

https://www.rodiaki.gr/article/477312/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά