Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Απόκοσμες παραξενιές σκαλισμένες στη φύση από βυθισμένους κόσμους, καθαρτικά σπήλαια και απρόβλεπτες θεοφανίες…μπορείτε να βασιστείτε σε πολλά παράξενα αξιοθέατα και αισθήσεις όταν επισκέπτεστε τις μυθικές σπηλιές της Ελλάδας.

1280x720_cmsv2_ceb237a2-4d6f-5f2d-9aeb-b233f019bee3-5207532 - Αντίγραφο.jpg

Του Άντονι Γκραντ

Το σπήλαιο διαμορφώνεται ως μία από τις καυτές υπόγειες τάσεις στον τουρισμό το επόμενο έτος, κάτι που είναι βολικό καθώς οι σπηλιές φαίνεται να έχουν χτιστεί (να το πω έτσι) έχοντας κατά νου την κοινωνική απόσταση.

Η Ελλάδα έχει τη μοναδική της γεωλογία και μορφολογία που πρέπει να ευχαριστήσει γι’ αυτό. Μάλιστα, μερικοί από τους σημαντικότερους αρχαίους ελληνικούς μύθους έχουν τις ρίζες τους σε σπήλαια. Και επιπλέον, η λέξη για την εξερεύνηση των σπηλαίων στα ελληνικά είναι φανταστική – μαγευτική.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ας το πάρουμε από την κορυφή, της Ελλάδας δηλαδή. Εκεί θα βρείτε το Σπήλαιο της Αλιστράτης, κοντά στην πόλη των Σερρών στην περιοχή της Μακεδονίας.

Τα σπήλαια της Αλιστράτης βρίσκονται κάτω από αυτούς τους λόφους Getty Image

Τα σπήλαια της Αλιστράτης βρίσκονται κάτω από αυτούς τους λόφους Getty Image

Ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορα χρώματα που φτάνουν στα ύψη των 18 μέτρων, καθώς και σπάνιους σχηματισμούς που ονομάζονται εκκεντρίτες, ελικτίτες και μαργαριτάρια σπηλαίων, όλα αυτά αποτελούν μια εμπειρία που περιγράφεται καλύτερα ως απόκοσμη.

Ο ελληνικός μύθος υποστηρίζει ότι η Σφίγγα εμφανίστηκε εκεί κοντά και επίσης ότι ο θεός Πλούτωνας δραπέτευσε με την Περσεφόνη εδώ για να την φέρει στην Πύλη του Κάτω Κόσμου.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Το Σπήλαιο της Πεντέλης, που ονομάζεται επίσης Σπήλαιο Νταβέλη, βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Αθήνας στις πλαγιές του όρους Πεντελικός.

Σπήλαιο Νταβέλη στις πλαγιές του Πεντελικού όρους. Getty Images

Σπήλαιο Νταβέλη στις πλαγιές του Πεντελικού όρους. Getty Images

Σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από τους κατασκευαστές του Παρθενώνα, οι οποίοι έβγαλαν μάρμαρο για τον ναό από λατομεία στην πλαγιά του βουνού.

Το εκκλησάκι στην είσοδο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, αλλά στην αρχαιότητα μαζεύονταν οπαδοί του θεού Πάνα για να προσκυνήσουν στο στόμιο του σπηλαίου.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Λαχταράτε ένα σπήλαιο μόνο ένα λυκίσκο και να απομακρυνθείτε από την Ακρόπολη της Αθήνας; Τότε το Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας είναι απλώς το σπήλαιο για εσάς.

Μέσα στο σπήλαιο Κουτούκι Getty Images

Μέσα στο σπήλαιο Κουτούκι Getty Images

Αυτό το εύκολα προσβάσιμο σπήλαιο βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Ίμμητος. Είναι γνωστό ως Υμηττός, που αποτελεί την ανατολική ράχη του λεκανοπεδίου της Αττικής και είναι αυτό που οι Αθηναίοι αποκαλούν τρελλόβουνο (τρελό βουνό), επειδή είναι τόσο μακρύ — 16 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη.

Ανακαλύφθηκε το 1928 από ντόπιους, το σπήλαιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στις πτυχές του μεταμορφωμένου ασβεστόλιθου του βουνού και έχει πολλά πολύχρωμα σπηλαιόθεμα, ή σχηματισμούς σπηλαίων, με ονόματα όπως Αρμόνιο, Κόκκινος Καταρράκτης και Ολυμπιακή Δάδα.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ξέρεις εκείνο το πράγμα όπου οι συγγραφείς πρέπει να «πάνε στη σπηλιά τους» για να συγκεντρωθούν και να γράψουν; Λοιπόν, αυτό το σχήμα μπορεί να ξεκίνησε από το ελληνικό νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα, στο Σπήλαιο του Ευριπέδου.

Τα σπήλαια του Ευριπιδου, Σαλαμίνα βρίσκονται στο Getty Images

Η στενή σπηλιά στην πλαγιά του λόφου είναι όπου ο αρχαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Ευριπίδης αποσύρθηκε για να γράψει τις διάσημες τραγωδίες του. Το σπήλαιο είναι περίπου 47 μέτρα βάθος με δέκα θαλάμους μέτριου μεγέθους, σε έναν από τους οποίους βρέθηκε σκύφος με μαύρο λούστρο του τέλους του πέμπτου αιώνα π.Χ., ή κύπελλο κρασιού με δύο λαβές. Το κύπελλο έφερε γράμματα που έγραφαν το όνομα Ευριπίδης.

Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Αιάντειο – για να το βρείτε ακολουθήστε το μονοπάτι που εκτείνεται 350 μέτρα βόρεια από το τέλος της οδού Ευριπέδου.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Γνωστό ως το καλοκαιρινό σπίτι του ηθοποιού Τομ Χανκς, το μικρό κυκλαδίτικο νησί της Αντίπαρου έχει το δικό του γεωλογικό A-lister με τη μορφή του Καταφυγίου.

Σπήλαια στην Αντίπαρο Getty Images

Σπήλαια στην Αντίπαρο Getty Images

Το Καταφύγι είναι ένα σπήλαιο «καταφύγιο» στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Τους επισκέπτες υποδέχεται ένας τεράστιος σταλαγμίτης στην θολωτή είσοδο και η ιστορία καυχιέται: λέγεται ότι μια ομάδα επίδοξων δολοφόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάποτε κρύφτηκε εδώ. Υπάρχουν επίσης διάσημες επιγραφές σε μερικούς από τους σταλακτίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ενός Γάλλου πρεσβευτή του 17ου αιώνα και του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας.

Το ίδιο το σπήλαιο έχει έκταση 5.600 τετραγωνικά μέτρα και βάθος 85 μέτρα. Κατεβαίνετε μια τσιμεντένια σκάλα 411 σκαλοπατιών για να φτάσετε στους τρεις θαλάμους συμπεριλαμβανομένου του πρώτου που ονομάζεται ποιητικά: Θαλάμου των Πέτρινων Καταρρακτών ή Θάλαμος των Πέτρινων Καταρρακτών.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Από τα πολυάριθμα σπήλαια της Ελλάδας, λίγα θα ανάψουν τη ροή σας στο Instagram όπως το Σπήλαιο Μελισσάνης στην ανατολική πλευρά του νησιού της Κεφαλονιάς στο Ιόνιο Πέλαγος, έξω από τη Σάμη.

Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Getty Images

Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Getty Images

Περιτριγυρισμένο από δάσος, ήταν ένα Σπήλαιο των Νυμφών στην ελληνική μυθολογία, αλλά αυτό που το κάνει πραγματικά επικό είναι η λίμνη μέσα. Χάρη στην οροφή ενός από τους θαλάμους του σπηλαίου που είχε κυριολεκτικά σπηλαιωθεί πριν από αιώνες, είναι ανοιχτό στον ουρανό.

Όταν το φως του ήλιου χτυπά το ακόμα κρυστάλλινο νερό γύρω στο μεσημέρι, η βυθισμένη λίμνη αστράφτει με ένα εντυπωσιακό μπλε φως.

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, ο ισχυρότερος από τους Ολύμπιους θεούς, γεννήθηκε σε μια σπηλιά στην Κρήτη, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά.

Σπήλαια του Δία, Κρήτη Getty Images

Σπήλαια του Δία, Κρήτη Getty Images

Ορισμένες πηγές αναφέρουν το ακριβές σημείο της θεότητας που εκσφενδόνιζε στο Ψυχρό Σπήλαιο, που ονομάζεται επίσης και Δικταίο Σπήλαιο. Αυτό βρίσκεται πάνω από το χωριό Ψυχρό στο οροπέδιο Λασιθίου της ανατολικής Κρήτης (ως ιερό «ιερό κορυφής» λατρευόταν και από τους Μινωίτες).

Αλλά άλλες μαρτυρίες για την καταγωγή του Δία προσδιορίζουν τη γενέτειρά του ως το σπήλαιο του Ιδαίου, που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Ίδη, το οποίο στα 2.456 μέτρα είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης.

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΜΑΝΗ

Το 2014, τα λείψανα ενός νεολιθικού ζευγαριού ηλικίας 5.800 ετών ανακαλύφθηκαν έξω από την είσοδο της Αλεπότρυπας, ενός από τα συμπλέγματα σπηλαίων των Σπηλαίων του Διρού που βρίσκονται περίπου στα μέσα της χερσονήσου της Μάνης στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Σπήλαια Διρού, Mani Getty Images

Σπήλαια Διρού, Mani Getty Images

Αλλά το πιο εντυπωσιακό μέρος αυτών των σπηλαίων (και το μεγαλύτερο) είναι το παραθαλάσσιο σπήλαιο της Βλυχάδας, το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε σε μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη του σπηλαίου που δημιουργήθηκε από τη θάλασσα όταν υψώθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Οι εκδρομές διαρκούν περίπου 40 λεπτά και σημειώστε ότι έχει λίγο ψυχρό υπόγειο.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Κοντά στο χωριό Καστριά στην Αχαΐα, στην Πελοπόννησο, το Σπήλαιο των Λιμνών είναι πιστό στο όνομά του, με μια σειρά από 13 καταρράκτες λίμνες σε τρία επίπεδα λίγο πιο πέρα ​​από το στόμιο του σπηλαίου.

Cave of the Lakes Getty Images

Cave of the Lakes Getty Images

Μόλις μπείτε μέσω ενός τεχνητού τούνελ, μικρές κρεμαστές γέφυρες σας μεταφέρουν από λίμνη σε λίμνη, με απόκοσμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχεδόν σε κάθε βήμα της σπηλαιώδους διαδρομής.

Περίπου 2.000 μέτρα του σπηλαίου έχουν εξερευνηθεί – αυτό που βρίσκεται πέρα ​​από αυτό είναι εικασία οποιουδήποτε!

Πηγή: euronews/https://www.greecehighdefinition.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά