Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος και Φίλιππος Καρακώστας 

Ένα πέραμα! Άλλο ένα πέραμα!

(Πέραμα : Παραδοσιακό ξύλινο φορτηγό καϊκι)

Το όνομά του : ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Το τάκωσαν στο ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα. Δωρεά του ιδρύματος Λασκαρίδη στο μουσείο ναυτικής παράδοσης της Ύδρας.

Ήρθε λοιπόν το πέραμα στο ..Πέραμα για ανακατασκευή, συντήρηση ετοιμασία για να πάει στην Ύδρα και να αποτελέσει ένα πλωτό μουσείο για την ναυτική μας παράδοση στο Ιστορικό Μουσείο  Υδρας   αντικαταστόντας κατα κάποιον τρόπο  το θρυλικό παραδοσιακό καϊκι  ΄΄περαμα΄΄το  ΕΛΕΝΗ .Π .

Όταν μάθαμε τα νέα χαρήκαμε. Είχαμε καταπιαστεί με το (πονεμένο) θέμα με αφορμή το άτυχο ΕΛΕΝΗ Π. της οικογένειας Βλαχόπουλου.   που έχει πεθάνει και αποσυντίθεται στο καρνάγιο των  Κουπετώρηδων  στο Ρέστη Σαλαμίνας, παγιδευμένο σε μία ηλίθια και αδιάφορη γραφειοκρατία. Το πανέμορφο σκαρί είναι πλέον ενας σωρός σαπισμένα ξύλα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα διάσωσης. Απλά περιμένει την γραφειοκρατία να επιτρέψει στην μπουλντόζα να το “φέρει ες έδαφος”. Πιάνει και τον τόπο στο καρνάγιο….

(Εδω μπορεί ο αναγνώστης να δει το άρθρο για το ΕΛΕΝΗ Π :

https://www.salaminionvima.gr/salamis/2020/04/10/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%80-%CF%84%CE%BF-1939-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%BF/ )

 

Πάμε πάλι στο Πέραμα. Χαρήκαμε λοιπόν γιατι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ θα είχε καλύτερη τύχη απο την καημένη ΕΛΕΝΗ Π.

Μετα απο επικοινωνία  της Εφημεριδας μας  με το Ίδρυμα Λασκαρίδη και τον Ναυάρχο κ. Μοζακιδη  και το Ναυπηγείο του κ Ψαρρου μπορέσαμε και πήγαμε με τον Φίλιππο, μπήκαμε στο ναυπηγείο (ευχαριστούμε τον κο Π.Ψαρρό για την διευκόλυνση) και τρέξαμε προς το καϊκι.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε αμέσως μόλις πλησιάσαμε.

Ακόμη και στο μάτι του πλέον άσχετου, ο μανδύας πλαστικοποίησης που περιβάλει το σκάφος δεν κολλάει με τίποτε  στην εικόνα!

Και μάλιστα στα βρεχάμενα ο πολυεστέρας με τον υαλοβάμβακα εχουν κάνει ένα χοντρό …κουκούλι! Δεν ταιριάζει βρε παιδιά! Δεν ταιριάζει !

Η πλαστικοποίηση προχωρά και στα εξαλα του σκάφους. Πιο λεπτή για να φαίνονται οι σανίδες, παρ όλα αυτά και αυτή φαντάζει παράταιρη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ούτε εγω , ούτε ο Φίλιππος είμαστε ναυπηγοί. Είμαστε  λάτρεις της παράδοσης και προφανώς τα πράγματα τα βλέπουμε ρομαντικά. Οι ειδικοί  σαφώς εχουν τον πρώτο λόγο.

Όμως …και ανάμεσα στους ειδικούς υπάρχουν διχογνωμίες.

Ο ναυπηγός που έχει αναλάβει την δουλειά για το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, ο κος Κουτσούκος, καθώς και ο κ Ψαρρος  μας εξηγήσαν   οτι η πλαστικοποίηση κρίθηκε απαραίτητη γιατι  το σκάφος θα βρίσκεται στην θάλασσα. Η μεταφορά του στην κατάσταση που βρέθηκε εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους  να τους σπάσει στα χέρια.

 

Οπότε κρίθηκε αυτή η λύση  παρά την ΄΄ απογοήτευση΄΄ του Ιδρύματος . .

Σαφώς αταίριαστη, αλλά ένα ξύλινο σκαρί χρειάζεται πολυέξοδη (και συχνή) συντήρηση .

Δεν γνωρίζουμε ούτε τα κεφάλαια, ούτε τις εγκαταστάσεις που διατίθενται γι αυτήν την συντήρηση, επομένως δεν μπορούμε να κρίνουμε. Απλά παραθέτουμε όσα μάθαμε.

Η άλλη άποψη είναι πως το παραδοσιακό καϊκι αξίζει σωστής ανακατασκευής / συντήρησης. Και η άποψη αυτή προέρχεται απο φίλο που την γνώμη του και την γνώση του για την ναυτική παράδοση την σέβομαι απόλυτα.

Αλλώστε  τα κατεστραμμένα απο την πίσσα χέρια του είναι ένα “παράσημο” που λίγοι καραβομαραγκοί μπορούν να επιδείξουν σήμερα !

Για να πω την αλήθεια και ο ίδιος ο κος Ψαρρός, ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, έχει τις επιφυλάξεις του. Ούτε εκείνου του αρέσει η λύση που δόθηκε. Μάλιστα μας εξέφρασε και τον φόβο του  για το μέρος που πρόκειται να δέσει το (ανακαινισμένο) ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ. Το λιμάνι της Ύδρας είναι μικρό. Ειδικά το καλοκαίρι ασφυκτιά. Είναι μάλιστα και αρκετά εκτεθειμένο στον καιρό.

Πολλά τα προβλήματα για το ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ!

Σκάφος κατασκευής του 1949 κατα πασα πιθανότητα στη Πάτμο..

Όμως είπαμε … με ξένα λεφτά και ελάχιστη γνώση στο αντικείμενο εμείς τουλάχιστον  δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη.Φωτογραφία σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ – Φωτογραφίες Google

Όμως να βρε παιδιά, δεν ταιριάζει η πλαστικούρα στο ξύλο….  Ρομαντική άποψη….

Και με αυτήν την ρομαντική προσέγγιση άρχισα να τριγυρίζω το σκαρί, να βγάζω φωτογραφίες, να πιάνω το ξύλο εκεί που το πλαστικό το  είχε αφήσει ακάλυπτο και να νοιώθω την ζέστη του.

Ανέβηκα και στον γερανό για να έχω θέα στο κατάστρωμα. Κι αυτό  πλαστικοποιημένο  απ ότι κατάλαβα… η απ όσο φαίνεται κάτω απο την μπογιά.

Η πλώρη… αχ αυτή η πλώρη… πόσο μαγνητίζει το βλέμμα !

Ωρες θα μπορούσα να κάθομαι εκεί και να την χαζεύω.

Όπως και νά’χει η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ θα πλεύσει και θα δέσει στην Ύδρα.

Με τεχνικά προβλήματα; Ναί !

Με παραβίαση της γνησιότητας και της παράδοσης; Ναί!

Με άδηλο το μέλλον όσον αφορά την μετέπειτα μεταχείρισή του; Ίσως!

Θα την παρακολουθούμε την πορεία της. Και μακάρι να μπορέσουμε να την ξαναεπισκευθούμε στο φουντάγιο της στην Ύδρα και να έχουμε πιο αισιόδοξα πράγματα να γράψουμε.

Μετα απο  επικοινωνία με την  Διευθύντρια  του Ιστορικού Αρχείου Υδρας κ. Ντινα Αδαμοπούλου του Φιλιππου μάθαμε κάποια πραγματα που αξίζει να αναφέρουμε …

Να σημειώσουμε οτι η κ.  Ντινα  Αδαμοπουλου ειναι μέλος της  επιτροπής του Ιδρύματος Λασκαριδη και οτι προφανώς έπαιξε σημαντικό ρολο στην απόφαση για την δωρίσουν το Ευαγγελίστρια στο Μουσείο .

Μας ανάφερε η κ. Αδαμοπούλου  οτι το ΄΄Ευαγγελίστρια ΄΄ πιθανότητα θα μετονομαστεί σε ΕΛΕΝΑ αλλα χωρίς το  Π στο τελος

Επίσης οτι θα  Αγκυροβολήσει  ακριβώς μπροστά απο την Σχολη Ναυτικών Δοκίμων για τα καλοκαιριά και οτι σχεδιάζουν να το μεταφέρουν το χειμώνα,  ωστε να μην κινδυνεύει απο τους καιρούς σε ασφαλές αγκυροβολιά ή στον νήσο  Δοκο ή το Τροκαντερο ..

Αναφέρθηκε επίσης  η κ . Αδαμοπουλου στο  ΕΛΕΝΑ .Π οτι σύντομα πα υπάρξει η μεταφορά του σκάφους απο το ναυπηγείο οπου  ΄΄κατέρρευσε  ΄΄ των Κουπερωρηδων σην Σαλαμινα προς καύση αλλα πρώτα ειδικοί θα επιλέξουν κομμάτια του σκάφους οπου θα εκτεθούν στο Ιστορικο Μουσειο της Υδρας.

Και οτι σχεδιάζουν να υπάρχει και Ψηφιακή απεικόνιση  με την ιστορία και με οτι μπορεί πλεον να μας θυμίζει αυτο το Ιστορικο αλλα και μοναδικής κατασκευής΄΄ Περαμα ΄΄ καϊκι  το  ΕΛΕΝΑ .Π.

Ενα ακόμα  σημαντικό  έκθεμα για το πανέμορφο Μουσείου της  Υδρας .

Την Δευτέρα (12 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ημερίδα (κορωνοϊός γαρ…) με θέμα : “ Προσπάθειες  και ιδέες  για την διάσωση της παραδοσιακής  Ξυλοναυπηγικής”,   με σημαντικούς ομιλητές.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τις ομιλίες μέσω του συνδέσμου :  https://us02web.zoom.us/j/81370136647

Ελπίζουμε πως θα διατεθεί κάποιος χρόνος να συζητηθεί και η μεταχείριση και η μοίρα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ.

Φωτογραφίες απο το  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ : https://photos.app.goo.gl/JZaqJ4TGKLshUK7CA

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος και Φίλιππος Καρακώστας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά