Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η Αλαγονία είναι αρχαία πόλη της Λακωνικής ευρισκόμενη κοντά στα ερείπια του μεσαιωνικού φρουρίου της Ζαρνάτας στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου πάνω από την περιοχή μεταξύ των Κιτριών και της Καρδαμύλης. Το σημερινό της όνομα το πήρε από την αρχαία Αλαγονία, παρόλο που η σημερινή θέση της δεν ταυτίζεται με εκείνη της αρχαίας πόλης.

Η Αλαγονία ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων, το οποίο απαρτιζόταν από 18 πόλεις. Το όνομά της οφείλεται στην ομώνυμη νύμφη Αλαγονία, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Δία και της Ευρώπης. Το όνομα αυτό φέρει σήμερα η τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας.

Σημαντικό αξιοθέατο του όμορφου χωριού είναι η οικία του Πατριάρχη Προκόπιου Πελεκάση. Άλλα αξιοθέατα είναι η Εκκλησία του Αγίου Σώζοντος (9ος αιώνας), η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας (15ος αιώνας) και δίπλα η οικία του Πατριάρχη Πελεκάση, η Εκκλησία του  Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς (1700 περίπου), ο ενοριακός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (1845) και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού στον Μαχαλά, στον οποίο ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κοινό των Ελευθερολακώνων
Στην Αρχαία Ελλάδα το Κοινό των Ελευθερολακώνων ήταν Ομοσπονδία δεκαοχτώ πόλεων της Λακωνικής, που αποχώρησαν από την Σπάρτη και αποτέλεσαν αυτόνομη συμπολιτεία. Οι κάτοικοι της συμπολιτείας εκαλούντο από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, Λακεδαιμόνιοι, μέχρι των χρόνων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, επί της εποχής του οποίου έλαβαν το όνομα ελεύθεροι Λάκωνες ή Ελευθερολάκωνες.

Οι 18 πόλεις του Κοινού του Ελευθερολακώνων κατά αλφαβητική σειρά ήταν οι εξής: Ακριαί, Αλαγονία, Ασωπός, Βοιαί, Βρασιαί, Γερηνία, Γερονθραί, Γύθειον, Επίδαυρος ή Λιμηρά, Καινήπολις, Λάς, Λεύκτρα, Μαριός, Οίτυλος, Πύρροχος, Τενθρώνη και Χάραξ.

Η αρχαία πόλη Αλαγονία κατά τον αρχαίο Έλληνα περιηγητή Παυσανία, που έζησε το δεύτερο αιώνα μ. Χ., βρισκότανε σε απόσταση τριάντα στάδια από την πόλη Γερηνία.

Αν τώρα ληφθεί υπόψη ότι στη θέση της αρχαίας Γερηνίας βρίσκεται σήμερα το χωριό Κάμπος του τέως δήμου Αβίας, τότε η αρχαία Αλαγονία, που απείχε από τη Γερηνία 30 στάδια (πέντε χιλιόμετρα) προς τα μεσόγεια, πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Κέντρον (πρώην Γαϊτσές) του τέως Δήμου Αβίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αρχαία πόλη Αλαγονία βρισκόταν έξω από τα όρια του τέως δήμου Αλαγονίας.

travelmagic.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά