Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Περικεφαλαία του Πύρρου Α’ της Ηπείρου
Απο τον Κωνσταντίνο Φάη
Η περικεφαλαία του Πύρρου, κατά τον Πλούταρχο, ήταν συναρμολογούμενη, έχοντας ως αποσπώμενα μέρη τη στεφάνη και το λοφίο του :
-‘’O δε Πύρρος …τὴν μὲν στεφάνην, ᾗ διάσημον ἦν τὸ κράνος ἀφελὼν ἔδωκέ τινι τῶν ἑταίρων’’ —> Μτφ: Ο Πύρρος αφού έβγαλε την στεφάνη που διακοσμούσε το κράνος του την έδωσε σε κάποιον από τους υπασπιστές του. ( Στην μάχη του Αργους, μόλις λίγες στιγμές πριν πεθάνει … )
Ήταν διακοσμημένη με φύλλα δρυός καθώς με φύλλα δρυός στεφανώνονταν οι στρατιώτες του μετά από κάθε νίκη. Έφερε δύο εγκάρσια κέρατα, τράγου κατά μία εκδοχή, των οποίων ο συμβολισμός πιθανόν να παρέπεμπε στον θείο του Αλέξανδρο άρα και να υπαινίσσονταν δύναμη, ορμή και εξουσία.
Έτσι λοιπόν ο Ηπειρώτης βασιλιάς όταν εμφανίστηκε στην πόλη της Βέροιας, ‘’… ἐγνώσθη τῷ τε λόφῳ διαπρέποντι καὶ τοῖς τραγικοῖς κέρασιν …’’ —> Μτφ: αναγνωρίστηκε από το μεγαλοπρεπές λοφίο και τα κέρατα τράγου.
*Πηγή: Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι – Πύρρος & Μάριος
**Η απεικόνιση β-α-σ-ί-σ-τ-η-κ-ε στην ασημένια περικεφαλαία που βρέθηκε στο Προδρόμι Θεσπρωτίας το 1978 και εικάζεται ότι ανήκε σε αξιωματούχο του 4ου αιώνα π.Χ., σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
***Έργο διαστάσεων 25×18 εκ. με μολύβια HB,3B,8B και έγχρωμα Faber Castell.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά