Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα αν έχουν διαβήτη.

Η νέα έρευνα, του Medical University of Vienna, εξέτασε  στοιχεία 78.581 ασθενών με μέση ηλικία τα 51 οι οποίοι έδωσαν δείγμα αίματος για να μετρηθεί η βιταμίνη D.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes στη Βαρκελόνη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι επίπεδα βιταμίνης D 10 nmol/L ή χαμηλότερα συνδέονταν με διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση του κινδύνου θανάτου. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα δυνατή για ασθενείς 45 έως 60 ετών που είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 2.9 φορές.

Αντίθετα, υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, στα 90 nmol/L ή περισσότερο, συνδέονταν με 30% ως 40% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Η επίδραση ήταν ισχυρότερη σε όσους είχαν ηλικία 45 έως 60 ετών που είχαν 40% μείωση του κινδύνου.

Ωστόσο οι ερευνητές απέτυχαν να ανακαλύψουν στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και θνησιμότητας σε ασθενείς άνω των 75.

Όταν εστίασαν σε συγκεκριμένα αίτια θανάτου, η ισχυρότερη σχέση δεν ήταν μεταξύ της βιταμίνης και της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου αλλά με τον διαβήτη. Συμμετέχοντες στην ομάδα έλλειψης της βιταμίνης είχαν 4,4 υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επίπεδα βιταμίνης D πάνω από 50 nmol/L.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν επίσης ενδείξεις ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D πάνω από 100 nmol/L αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου.

ΠΗΓΗ  https://www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά