Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΕΠΑΚΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΚΡ.ΚΑΡΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

2/9 /2019

Ήρθανε οι φίλοι μας, ειδικοί στις οχυρώσεις του Β’Π.Π. , τους δείξαμε  αυτά που ξέρουμε και που έγινε άρθρο γι αυτά και μας μίλησαν για την παράκτια πυροβολαρχία των Γερμανών στο ακρωτήρι απέναντι από την Ρεβυθούσα.

Καμία περίπτωση να μην «τσιμπήσω» οπότε Σαββατιάτικα έλαβα τα μέτρα μου.

Κάτω από την Ηλιακτή, παρκάρω το μηχανάκι, τον «Μπέμπη» μου και αρχίζω την πορεία, ανάμεσα σε βράχια κοφτερά και απότομα, παράλληλα με την ακτογραμμή. Δύσκολη και επικίνδυνη πορεία. Θέλει εμπειρία, θέλει καλό εξοπλισμό (παπούτσια κυρίως), θέλει κυρίως παρέα, γιατί το διάστρεμμα φωνάζει σε κάθε βήμα σου.

Αφού κάποια στιγμή νόμισα πως άκουσα τον γλάρο από πάνω μου να φωνάζει «δεν θα πέσεις ρε ; θα σε κολατσίσω μέχρι το μεδούλι».

Μισή ώρα αργότερα διακρίνω ανθρώπινες κατασκευές στο τέλος του ακρωτηρίου. Έφτασα!

Είναι η επάκτια πυροβολαρχία των 155 χιλ. των Γερμανών. Είναι στην ουσία τρεις «φωλιές» που μπροστά τους έχουν  την βάση για το κανόνι  η κάθε μία.

Κατεβαίνεις τα σκαλιά, διασχίζεις τον διάδρομο, φτάνεις σε ένα δωματιάκι με παράθυρο που βλέπει στην επίπεδη βάση που καθόταν το κανόνι. Δίπλα μία έξοδος ανάγκης , στην  ουσία ένα κάθετο πηγάδι με σκαλοπάτια που βγαίνουν από τον τοίχο και στην έξοδο το καπάκι. Όχι τόσο κλειστοφοβικά όσο το καταφύγιο ψηλά πάνω από τα Παλούκια, πάντως!

Η βάση του κανονιού  φιλοξενείται σε μία επίπεδη ημικυκλική φωλιά.

Μάλιστα οι κάνες των πυροβόλων πλέον χρησιμεύουν σαν δέστρες για όποιο πλεούμενο πλησιάσει (αναρωτιέμαι πως θα πλησιάσει με τα κοφτερά βράχια να παραμονεύουν).

Τα εργαλεία του πολέμου έχουν μετατραπεί σε εργαλεία ειρήνης…

Τριγυρνάω συνεχώς γιατί δύσκολα φτάνεις εκεί  και η πορεία δεν επαναλαμβάνεται εύκολα.

Μπήκα σε όλες τις φωλεές, ψάχτηκα, μελέτησα λεπτομέρειες και όπως πάντα αφήνω το μέρος με δισταγμό και μελαγχολία.

Και έχοντας τελειώσει την περιήγηση στα απομεινάρια της πυροβολαρχίας ως συνήθως αρχίζω και χάνω την αυτοσυγκέντρωσή μου και βυθίζομαι σε άλλες διαστάσεις. Για να παραφράσω τον ποιητή ….. «ο νους μου είναι αληταριό κι όλο θα δραπετεύει»…. και καβαλάει μία μυστήρια μηχανή που ταξιδεύει σε χρόνο και  χώρο ….

Έτσι λοιπόν ……………………..

Ξαπλωμένος στο τσιμέντο, είχε ανάψει το τσιγάρο του, ζουλώντας το και παραμορφώνοντας το και παίζοντας με τον καπνό που έβγαινε από τα πνευμόνια του λεκιάζοντας τον γαλανό Ελληνικό ουρανό.

Είχε τελειώσει την υπηρεσία του στην επάκτια πυροβολαρχία των 155 χιλιοστών, στο βόρειο άκρο του ακρωτηριού , στον μυχό του κόλπου της Σαλαμίνας. Καλή υπηρεσία, ξεκούραστη. Όχι σαν εκείνη την κόλαση της Κρήτης. Έφτασε να  ευγνωμονεί την σφαίρα που είχε διαπεράσει  τον μηρό του και του εξασφάλισε την τοποθέτηση  σε αυτό το ήσυχο νησί δίπλα στην Αθήνα.

Φύσηξε με απόλαυση τον καπνό και ξαφνικά του ήρθε στο νου η Άννα… η κοπελίτσα  στην κοντινή  από το μακρινό πλέον χωριό του φάρμα εκεί στις κατάφυτες πεδιάδες δίπλα στο ποτάμι.  Ήταν συμμαθητής με τον αδελφό της τον Joseph. Έτσι την γνώρισε.

Είχαν ανταλλάξει κάποια φιλιά με την Άννα. Και όταν έλεγε το όνομά του, πόσο όμορφα αισθανόταν!  Όμως  δεν πρόλαβαν κάτι παραπάνω. Ένα πρωί ήρθαν και τους πήραν! Όλη την οικογένεια. Ο Φύρερ τους είχε χαρακτηρίσει υπάνθρωπους, εχθρούς της Γερμανίας  και τους μάζευαν από όλη την χώρα. Πως μπορεί μια κοπέλα να φιλάει τόσο όμορφα και να είναι υπάνθρωπος;  Είχε την ελπίδα να μην κακοπεράσει η Άννα εκεί που την πήγαν. Ναι, έτσι θα ήταν, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί. Κάποτε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και η Άννα θα γυρίσει. Και όλα θα γίνουν όπως πριν. Πως του ήρθαν τώρα όλα αυτά;  Η κούραση από την σκοπιά και την ζέστη θα είναι.

Με την άκρη του ματιού του είδε κίνηση. Ο Herr Pantelis από την ομάδα αγγαρείας των Ελλήνων  έβγαινε  από τον τσιμεντένιο και αυστηρά επιτηρούμενο  θάλαμο. Απαγορεύεται να είναι εκεί! Ποιος τον άφησε να μπει εκεί μέσα;  Και το βήμα του … κάτι δεν πάει καλά εδώ !

Herr Hauptman ! Φώναξε στον λοχαγό του! Κάποιος ήταν στα πυρομαχικά !!

Δεν άκουσε την έκρηξη !  Την έκρηξη την άκουσαν μόνο οι ζωντανοί από το διπλανό ακρωτήρι  ……

 

Φωτογραφίες :

https://photos.app.goo.gl/6u2SxUD25GqugYBL7

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά