Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις παραδοσιακές συνταγές κάθε περιοχής.

Μία από τις φημισμένες συνταγές- και ιδιαίτερα νόστιμες θα τολμήσουμε να τονίσουμε σε αυτό το σημείο -είναι ο πλαστός Τρικάλων.

Η παραδοσιακή πίτα των Τρικάλων με τα διάφορα χορταρικά, τη φέτα και το καλαμποκάλευρο είναι μια από τις πιο λαχταριστές πίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Η συνταγή, αν και κάπως μπελαλίδικη είναι εύκολη, ενώ το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Για τη συνταγή λοιπόν της παραδοσιακής πίτας των Τρικάλων θα χρειαστείς χόρτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χόρτα εποχής και της αρεσκείας σου, καλαμποκάλευρο, κρεμμύδια και πράσα μυρωδικά, φέτα και λάδι.

Τα περισσότερα υλικά βρίσκονται ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σου, επομένως ξεκίνα όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Τη συνταγή βρήκαμε από το xrysoskoufaki.gr

Υλικά

  • 800 γραμμάρια καλαμποκάλευρο (χωρισμένο σε δύο μέρη, 500 και 300 γραμμαρίων)
  • 500 γραμμάρια ανάμεικτα χόρτα (σπανάκι, τσουκνίδες, σέσκουλα)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Μισό ματσάκι άνηθο
  • Μισό ματσάκι δυόσμο
  • 350 γραμμάρια φέτα
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 80 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε το ίδιο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τα μυρωδικά.

Αλατίζουμε και πιέζουμε τα χόρτα με τα χέρια έως να αφυδατωθούν ελαφρώς.

Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε στο μπολ με τα χορταρικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τρίβουμε όσο πιπέρι επιθυμούμε.

Ρίχνουμε στο μείγμα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο για να απορροφήσει τα περιττά υγρά κατά το ψήσιμο.

Σε μπολ βάζουμε τα 500 γραμμάρια καλαμποκάλευρου, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ρίχνοντας σιγά σιγά νερό καθώς ζυμώνουμε ελαφρά. Θα χρειαστείτε τόσο νερό όσο για να έχετε μια ζύμη μαλακή, πολύ εύπλαστη.

Για να μην γίνει η ζύμη πολύ σκληρή με το ψήσιμο αλλά τραγανή θέλει αρκετό νερό και λάδι.

Φωτογραφία: Shutterstock

Χρησιμοποιούμε περίπου το μισό βούτυρο για να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού. Με τα χέρια μας παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τη βάση του ταψιού με ζύμη πάχους μισού περίπου εκατοστού.

Φτιάχνουμε γύρω γύρω κι ένα “τείχος” με τη ζύμη, με ύψος περίπου δύο δάχτυλα, όπως κάνουμε στην τάρτα.

Αδειάζουμε το μείγμα των χόρτων πάνω στη ζύμη και απλώνουμε για να είναι ομοιόμορφο. Τώρα παίρνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα 300 γραμμάρια, και με το χέρι μας το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας μέχρι να καλυφθεί εντελώς.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κανάτα νερό, τουλάχιστον μισό λίτρο και αρχίζουμε με το χέρι μας να ραντίζουμε καλά -και αρκετά -το καλαμποκάλευρο, μέχρι το καλαμποκάλευρο να ποτίσει καλά.

Στο τέλος, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αφήνουμε διάσπαρτα κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά.

Αφήνουμε λίγο να σταθεί ο πλαστος και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση!

https://www.bovary.gr/living

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά