Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

(Κρήτη, νομός Χανίων)

Σήμερα φίλοι μου θα διαβούμε θάλασσα ! Και θα «δέσουμε» το σκαρί μας στην Κρήτη.

Απτάραλοιπόν κατά την Δωρική διάλεκτο. Εκτείνεται στο χαμηλό ύψωμα Παλιόκαστρο που δεσπόζει νότια του κόλπου της Σούδας.

Η θέση της ευνόησε  την ανάπτυξή της αφού είχε τον έλεγχο του κόλπου με τα δυο λιμάνια στην είσοδό του. Την Μινώα  (σημερινό Μαράθι) και την Κίσαμο (σημερινό Καλάμι).

Εξουσίαζε μεγάλη έκταση εύφορης γης την οποία διέσχιζε ο ποταμός Πυκτός (ο σημερινός Κοιλιάρης) .

Το όνομα της προέρχεται είτε από την Απτέρα Αρτέμιδα  είτε από των βασιλέα των Δελφών Πτέρα (η Απτέρα).

Η αρχαιότερη αναφορά της πόλεως  συναντάται στις  πινακίδες της γραμμικής Β γραφής  ως  A-pa-ta-wa (133-14 π.χ. αιώνας).

Η ίδρυση της πόλεως μετά την Μινωική εποχή (κατά την οποία εικάζεται ότι η πόλις ευρίσκετο  σε διπλανό λόφο) τοποθετείται στην γεωμετρική εποχή (9-8 π.χ. αιώνα).

Τον 4ο πχ αιώνα ακμάζει πολύ σαν ανεξάρτητη πόλη κράτος.

Οι Απτεραίοι ήταν δεινοί τοξότες και πολεμούσαν κυρίως ως μισθοφόροι με υψηλές αμοιβές , κάτι που έκανε την πόλη τόσο πλούσια ώστε να κόψει δικό της νόμισμα (στην μια όψη η Άρτεμις και στην άλλη ο ιδρυτής της πόλεως).

Κατά τον 3ο – 2ο αιώνα π.Χ. αναμίχθηκε στις εσωτερικές εμφύλιες διαμάχες της Κρήτης , κυρίως τασσόμενη με το μέρος της Κνωσσού, επηρεαζόμενη συνήθως από τις επεμβάσεις «εξωτερικών» δυνάμεων όπως η Σπάρτη και η Μακεδονία.

Μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση (67 π.Χ.) η πόλη διήνυσε μία νέα περίοδο ακμής 9(1-2 αιώνας μ.Χ.) μέχρι το 365 μ.Χ.  οπότε  ισχυρός σεισμός επέφερε την παρακμή της.

Τον 7ο αιώνα μ.Χ. έγινε και άλλος μεγάλος σεισμός που σε συνδυασμό με τις επιδρομές των Σαρακηνών έφερε την οριστική εγκατάλειψή της.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Απτέρας όπως καταγράφεται στο αναλυτικότατο φυλλάδιο που μοιράζεται στους επισκέπτες.

Εγώ πάντως και κατά την συνήθειά μου, απλά ξανάγινα αέρας και τρύπωσα μέσα στις αρχαίες πέτρες. Έγινα σαύρα και χάρηκα την επαφή με αυτές. Ταυτίστηκα και «έζησα» λίγο μαζί τους.

Ελάτε μαζί μου να διαβούμε  την Απτέρα…

Να πάμε κατ αρχάς στην Ρωμαϊκή έπαυλη, να τριγυρίσουμε στα υπολείμματα του περιστυλίου, των αιθουσών, των λουτρών. Να τακτοποιήσουμε προσεκτικά την χλαμύδα μας περιμένοντας  τους καλεσμένους για το συμπόσιο…  Εεεεπ! Πάλι ξεστράτισε ο νους!

Πάμε πίσω και γρήγορα!

Μετά να περάσουμε  στον κυρίως χώρο, με την τάφρο, τα ιερά, τις Ρωμαϊκές  παρεμβάσεις, τα Μεσαιωνικά κτίσματα,  την τοιχοποιία , την χριστιανική εκκλησούλα.

Πάμε να απολαύσουμε την θέα του  Κουλέ  στην άκρη του γκρεμού, το Οθωμανικό οχυρό που έχει την επιστασία σχεδόν όλου του κόλπου της Σούδας. Είναι κλειστό για το κοινό ….

Να έχουμε την θέα του κάστρου  Ιτζεδίν  και να αναλογιστούμε  την ιστορία του (μελαγχολική αλλά διδακτική για το μέλλον). Είναι κι αυτό κλειστό για το κοινό και απίστευτα παραμελημένο….

Ντροπή βρε παιδιά !  Ντροπή !!!

Και τέλος  … πάμε να χωθούμε στο θέατρο! Το διαμάντι του στέμματος για την περιοχή!

Ένας καταπληκτικός, υποβλητικός  χώρος! Με τις όμορφες κερκίδες του, το εντυπωσιακό τείχος  του που στηρίζει τις κερκίδες , και όμορφα δομημένα παρασκήνια!

Το θέατρο το έχουν  «υιοθετήσει» δυο κοντινά σχολεία, το Γυμνάσιο Βάμου και το 2ο Γυμνάσιο Χανίων  που  με πρωτοβουλία και καθοδήγηση  της καθηγήτριάς τους ΕιρήνηςΚαλαϊτζάκη, την οποία έχω την μεγάλη τύχη να γνωρίζω, κάνουν παραστάσεις, εκδηλώσεις και γενικά κρατάνε τον χώρο ζωντανό. Γιατί η κληρονομιά μας είναι ζωντανή και πρέπει (είναι απόλυτα αναγκαίο) να ζει  μέσα από εμάς !

Η Ειρήνη αγαπάει τον τόπο της και το δείχνει σε κάθε βήμα της.

Τρεις ώρες πέρασα στην Απτέρα, καταμεσήμερο Αυγούστου και ξέχασα να πάρω και καπέλο! Αν δεν με περίμεναν στα Χανιά για φαγητό, ακόμη εκεί θα ήμουν..

Να την η ηλίαση !  Χαλάλι της !  Θα το ξανάκανα ευχαρίστως !

Φωτογραφίες :  https://photos.app.goo.gl/i5inzMQRZjKxV2hQ8

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά