Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και κυρίως κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, η Αμμόχωστος γνώρισε μεγάλη άνθηση. Σύμφωνα με την παράδοση, εντός της Μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου, την περίοδο αυτή υπήρχαν 365 εκκλησίες και άλλα διάσπαρτα μνημεία που αποτύπωναν την προαναφερθείσα άνθηση.

Φωτογραφία: Evripidis Kleopas

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι κτίσμα της περιόδου αυτής και συγκεκριμένα του 14ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπή τρίκλιτο ναό, του οποίου τα κλίτη χωρίζονται με δυο σειρές από έξι κυλινδρικούς κίονες. Στην πρόσοψη του ναού υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο με οξυκόρυφο τόξο που κοσμείται με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφία: Panayiotis Elia‎

Στην νοτιά πλευρά του ναού είναι κτισμένα δύο παρεκκλήσια ενώ στην βόρεια πλευρά δεσπόζει το σκευοφυλάκιο. Τα κτίσματα αυτά αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες.

Φωτογραφία: Panayiotis Elia‎

Εσωτερικά ο ναός ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες , καθώς και με αγάλματα. Τόσο οι τοιχογραφίες όσο και τα αγάλματα του ναού καταστράφηκαν , όταν οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί το 1571 και το μετονόμασαν σε τέμενος Λαλά Μουσταφά πασά μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφία: Panayiotis Elia‎

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ναό του Αγίου Νικολάου λάμβαναν χωρά οι τελετές στέψης των βασιλιάδων της Κύπρου ως βασιλιάδων και της Ιερουσαλήμ. Ενώ εκεί, τάφηκε, το 1473 ο τελευταίος Φράγκος βασιλιάς της Κύπρου, Ιάκωβος Β’.

Φωτογραφία: Angelos Tricomitis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά