Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Περίπου 50.000 χρόνια πριν, η Γη βίωσε την εποχή των παγετώνων, όπου τα επίπεδα της θάλασσας ήταν αυξημένα και η ακτογραμμή της Αλαμπάμα έμπαινε αρκετά προς την θάλασσα από ό, τι συμβαίνει σήμερα. Τα πανύψηλα δάση με κυπαρίσσια κάλυπταν μια βαλτώδη κοιλάδα σε σημεία που καλύπτονται πλέον από θαλασσινό νερό. Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά υπάρχει ένα μέρος όπου τα απομεινάρια αυτών των αρχαίων δασών εξακολουθούν να υπάρχουν!

Ο περιβαλλοντικός δημοσιογράφος Ben Raines περιέγραψε την πρώτη φορά που κατέβηκε σε αυτό το αρχαίο υποθαλάσσιο δάσος: “Ήταν σαν να μπαίνεις σε έναν κόσμο με νεράιδες”, δήλωσε στη Washington Post. “Υπάρχουν κυπαρίσσια και κούτσουρα στον βυθό και μπορείς να τα αγγίξεις και να πάρεις ένα κομμάτι από τον φλοιό”.

perierga.gr - Ανακαλύφθηκε υποβρύχιο δάσος 50.000 ετών!

Οι πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει εκεί ένα υποβρύχιο δάσος φάνηκαν πριν από μία δεκαετία, όταν ο τυφώνας Ιβάν χτύπησε στην ακτή της Αλαμπάμα το 2004 και παρήγαγε ογκώδη κύματα που απομάκρυναν αρκετή άμμο από τον βυθό, εκθέτοντας για πρώτη φορά τα θαμμένα δέντρα.

perierga.gr - Ανακαλύφθηκε υποβρύχιο δάσος 50.000 ετών!

Το μυστικό για την καταπληκτική κατάσταση του δάσους είναι ότι το αρχικό ίζημα που έθαψε τα δέντρα πιθανότατα είχε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτηρίδια δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν για να καταστρέψουν τα δέντρα. Το ξύλο διατηρείται τόσο καλά ώστε ο χυμός του είναι ακόμα κολλώδης και αρωματικός.

perierga.gr - Ανακαλύφθηκε υποβρύχιο δάσος 50.000 ετών!

“Αυτά τα δέντρα ήταν ουσιαστικά ερμητικά σφραγισμένα”, εξήγησε ο Raines. “Έχουν 3 μέτρα ίζημα πάνω τους και το οξυγόνο είναι κλειδωμένο. Είναι παρόμοιο με τύρφη στην Ιρλανδία, όπου οι επιστήμονες έχουν βρει ανθρώπινα σώματα τα οποία διατηρούνται άριστα”.

 

πηγή: perierga / https://www.timesnews.gr/ypovryxio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά