Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

 

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ  3ο Μέρος

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το ζεύγος έμεινε απο το 1944 έως το 1946 στην Αλεξάνδρεια γιατι οι Άγγλοι δεν άφηναν τον Γεώργιο Β’ να γυρίσει στην Ελλάδα πριν γίνει δημοψήφισμα για την επιστροφή του.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 1946 έγινε το δημοψήφισμα (νοθευμένο δημοψήφισμα) και επέστρεψε ο Γεώργιος Β’ στην Ελλάδα.

Ο Παύλος εγκατέστησε πάλι την οικογένειά του στην έπαυλη του Ψυχικού.

Την 1η Απριλίου του 1947, ο Γεώργιος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, σε ηλικία 57 ετών.

Όλη η Αθήνα που σπαρασόταν απο τον εμφύλιο πόλεμο εδω κι έναν χρόνο, πάγωσε.

Το ίδιο ένοιωθε και ο Παύλος, ο οποίος συντετριμμένος απο τον θάνατο του αδελφού του στέφεται βασιλιάς των Ελλήνων.

Η νέα βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε στο Τατόϊ, στα κανονικά ανάκτορα γίνονταν μόνο οι δεξιώσεις και άλλες επίσημες εκδηλώσεις.

Με τον καιρό η Φρειδερίκη άρχισε να μην είναι ευχαριστημένη με τον διακοσμητικό ρόλο που της είχαν δώσει.

Με την δική της ενθάρρυνση το βασιλικό ζεύγος απεφάσισε εν μέσω εμφυλίου να ξεκινήσει αγώνα κατα του κομμουνισμού.

Αρχισαν λοιπόν τις περιοδείες σε πόλεις και χωριά της Ελλάδος, ειδικά στην Ήπειρο και την Μακεδονία, με τα κινηματογραφικά συνεργεία να τους ακολουθούν και να καταγράφουν τις προσπάθειες των βασιλέων να παρηγορήσουν τους “ανταρτόπληκτους”.

Η ταλαιπωρία και η κούραση υπέσκαψαν την υγεία του Παύλου ο οποίος έπαθε τυφοειδή πυρετό και έμεινε κλινήρης για πολύ καιρό.

Οι πρωτοβουλίες της Φρειδερίκης συνεχίστηκαν με την ίδρυση “παιδουπόλεων” όπου στεγάζονταν τα ορφανά και μη του εμφυλίου πολέμου, αλλά κι εκείνα που ζούσαν  στην απόλυτη φτώχεια.

Με αυτόν τον τρόπο, η Φρειδερίκη βελτίωσε πολύ την εικόνα της και ο φιλικός τύπος την παρουσίαζε σαν “βασιλισσα – μητέρα” και “βασίλισσα-στρατιώτη”.

Βέβαια, πολύ αργότερα, μετά την μεταπολίτευση, έγιναν σοβαρές καταγγελίες για πολλά παρανόμως υιοθετημένα η και πουλημένα παιδιά (για 4000 δολλάρια όπως έλεγαν) στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Πολιτικά η Φρειδερίκη ρίσκαρε επείσης. Τον Μάρτιο του 1949, λίγο πριν την λήξη του εμφυλίου, το βασιλικό ζευγάρι αποφασίζει να επισκευθεί τους εξορίστους στην Μακρόνησο.

Σ’ ένα στημένο σκηνικό οι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να την σηκώσουν στα χέρια και να την περιφέρουν.

Δεν διστάζει επίσης να τα βάλει ακόμα και με τον Παπάγοτης δεκαετίας του ‘50 επειδή δεν ήταν του χεριού της. Επιστρατεύοντας όλη την προσςωπική της γοητεία, εξυπνάδα και επιμονή, η Φρειδερίκη δημιούργησε ένα προσωπικό δίκτυο ισχυρών ανδρών συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι γοητεύονταν απο το νεαρό της ηλικίας της.

Αρχή έγινε με τον Γιαν Σμάτς και συνεχίστηκε με τον στρατηγό Τζώρτζ Μάρσαλ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, άνδρα ισχυρό της εποχής. Γνωρίστηκαν στους γάμους της Ελισάβετ της Αγγλίας και του Φιλίππου και αμέσως ο ώριμος αξιωματούχος γοητεύτηκε απο την νεαρή βασίλισσα.

Η σχέση τους έγινε αμέσως στενή με προσωπικές συναντήσεις και συχνή αλληλογραφία.

Μία άλλη σχέση της που παραμένει ένα μυστήριοήταν με τον αρχηγό της CIA απο το 1953 ως το 1961, Άλλεν Ντάλλες, γνωστό γόη και γυναικά.

Τον γνώρισε  το 1958 όταν ταξίδεψε στην Αμερική με τον γιό της και η χημεία μεταξύ τους έγινε αντιληπτή σε όλους απο την πρώτη στιγμή, σε σημείο που η Φρειδερίκη ανέβαλε την αναχώρησή της κατα μία εβδομάδα.

Πάντως στην αυτοβιογραφία της η Φρειδερίκη αναφέρει οτι ο Ντάλλες ήταν απλώς φίλος του συζύγου της , γι αυτό και η στενή σχέση μαζί του.

Για να επιστρέψουμε στα της Ελλάδος, είχα προαναφέρει την αντιπάθειά της προς τον Παπάγο.

Το 1951 λοιπόν , ο Παπάγος, ο οποίος πρόσφατα είχε δοξαστεί σαν νικητής του εμφυλίου, ίδρυσε το κόμμα “Ελληνικός Συναγερμός”.

Εξαλλη η Φρειδερίκη έφτασε στα άκρα. Τον Σεπτέμβριο του 1951, αεροπλάνα της ΤΑΕ (προάγγελο της Ολυμπιακής), έριχναν στην Αθήνα και στην επαρχία προκυρήξεις εναντίον του Παπάγου.

Το παλάτι αντιμετωπίζει κι ένα άλλο πρόβλημα, που είναι το πλειοψηφικό σύστημα που προωθούσαν οι Αμερικάνοι ωστε να προκύψουν σταθερές κυβερνήσεις στην χώρα.

Το παλάτι θέλει ακριβώς το αντίθετο για να έχει το πάνω χέρι , όπως λέμε.

Τελικά ο Παπάγος θριαμβεύει στις εκλογές και παραχωρεί το 1953 βάσεις στις ΗΠΑ.

Ο Παύλος και η Φρειδερίκη φεύγουν για την Αμερική για να γνωρίσουν τον νέο Πρόεδρο Αϊζενχάουερ.

Δυστυχώς ο Παπάγος αρρωσταίνει βαριά και αποσύρεται, ενω οι Αμερικάνοι προωθούν έναν νέο πολιτικό, κομψό, αρρενωπό και ανερχόμενο. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Φρειδερίκη γοητεύεται απο τον Καραμανλή αλλά έκανε το λάθος να πιστεύει οτι θα τον έχει του χεριού της. Εκτός απο την πολιτική όμως δεν ξεχνούσε να φροντίζει και τα του οίκου της.

Η κόρη της η Σοφία ήταν πια 16 ετών κι έπρεπε να βρει γαμπρό. Με πρόσχημα λοιπόν  την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού οργάνωσε το καλοκαίρι του 1954 μία κρουαζιέρα στο κρουαζιερόπλοιο του εφοπλιστή Ευγενίδη, που έμεινε διαβόητη.

Εκεί συγκεντρώθηκε όλη η πριγκηπική νεολαία μεταξύ των οποίων και ο διάδοχος της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος γοητεύτηκε απο το χαμόγελο της Σοφίας και την έκανε γυναίκα του, όπως όλοι ξέρουμε.

Ο γάμος της Σοφίας το 1962 στοίχησε πολλά στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό και εξόργισε τον κόσμο , αλλά και τους πολιτικούς.

(Συνεχίζεται…)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά