Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γραφει   Ιάσονας-Κομνηνός- Κανακακης 

Τα αρχαία Στάγειρα είναι μια αρχαία πόλη ακριβώς δίπλα στο χωρίο Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής σε μια περιοχή που ονομάζεται “Λιοτόπι”. Η αρχαία αυτή πόλη συνδέεται άμεσα με το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, του Αριστοτέλη, αφού τα αρχαία Στάγειρα αποτελούν την γενέτειρά του, δηλαδή τον τόπο όπου γεννήθηκε. Αξίζει λοιπόν, να αναφέρουμε λίγα λόγια για την πόλη που γέννησε τον Αριστοτέλη. Η πόλη αυτή ιδρύθηκε από κατοίκους της Άνδρου περίπου το 655 π.Χ. Στην μακρά ιστορία τους αξίζει να επισημανθεί ότι το 349 π.Χ. πολιορκήθηκαν από τον Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Β΄ και καταστράφηκαν, όμως κατόπιν μεσολάβησης του ίδιου του Αριστοτέλη ανοικοδομήθηκαν ξανά. Η πόλη αποικήθηκε έπειτα και κατά τους βυζαντινούς χρόνους όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από μερικά κτίσματα που διασώζονται έως σήμερα.

  Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφτεί κανείς καθώς θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί μέσα στην αρχαία πόλη και να απολαύσει την φύση που τόσο αρμονικά απλώνεται ολόγυρα. Ακόμη το σπουδαιότερο που μπορεί κανείς να δει είναι φυσικά το Αριστοτέλειον, ο τάφος ηρώο και η Βουλή τον αρχαίων Σταγείρων, ακριβώς πάνω από την αρχαία αγορά, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της πόλης. Το κτίσμα αυτό κατασκευάστηκε για να τιμηθεί  ο Αριστοτέλης και να τοποθετηθεί η τεφροδόχος του. 

Το εξωτερικό του κτηρίου που αποτελεί τον τάφο του Αριστοτέλη, όπως διασώζεται σήμερα.

Μετά τον θάνατο του στην Χαλκίδα το σώμα του μεταφέρθηκε στα αρχαία Στάγειρα τοποθετήθηκε σε έναν βωμό του κτίσματος και ο χώρος μετετράπη αυτόματα στο βουλευτήριο της πόλης  καθώς θεωρούνταν ότι το πνεύμα του Αριστοτέλη θα ήταν σε θέση να τους καθοδηγεί σε ορθές κρίσεις με την σοφία του. 

Όλα αυτά μπορούμε και να τα πληροφορηθούμε και από μια αρχαία πηγή που τα μαρτυρεί:

“ Ἐν Χαλκίδι τελευτήσαντος, μετεπέμψατο τὸ σῶμα καὶ βωμὸν ἐπέστησαν τῷ τάφῳ καὶ Ἀριστοτέλειον τὸν τόπον έκάλεσαν καὶ ἐκεῖ τὴν βουλὴν ἤθροιζον.”(Vita Aristotelis, codex Marciana 257)  

“Αφού πέθανε στην Χαλκίδα, έστειλαν το σώμα και τοποθέτησαν έναν βωμό στον τάφο και Αριστοτέλειον κάλεσαν τον τόπο και εκεί συνάθροιζαν την Βουλή.”

Όπως βλέπουμε στην εικόνα το ορθογώνιο τμήμα είναι η βάση του βωμού πάνω στον οποίο βρίσκονταν η τεφροδόχος του Αριστοτέλη και κάτω το δάπεδο ψηφιδωτό δάπεδο του οικοδομήματος!

 

Αξίζει νομίζω σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και λίγα στοιχεία για την ζωή του ίδιου του Αριστοτέλη.

Ο φιλόσοφος γεννήθηκε όπως ήδη έχουμε αναφέρει στα αρχαία Στάγειρα το 384 π.Χ. ο Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος που ήταν ιατρός στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αμύντα  Γ΄. Στα δεκαεπτά του χρόνια ο Αριστοτέλης πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία, την σχολή του Πλάτωνα. Εκεί πέρασε τα επόμενα είκοσι χρόνια της ζωής του μέχρι τον θάνατο του Πλάτωνα, όπου και αποχώρησε από την Αθήνα και πήγε στην Άσσο μια πόλη της Μικράς Ασίας και αργότερα στην νήσο Λέσβο. Το έτος 342 π.Χ. κατόπιν πρόσκλησης  του Βασιλά Φιλίππου Β΄ δίδαξε τον νεαρό γιο του Αλέξανδρο τον μετέπειτα σε όλους μας γνωστό Μέγα Αλέξανδρο.  

Αργότερα το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα και ίδρυσε το Λύκειο την δική του φιλοσοφική σχολή κοντά στον Λυκαβηττό. Δεκατρία χρόνια έμεινε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα μέχρι το 323, όταν αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει επειδή, όταν μαθεύτηκε ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου το αντιμακεδονικό φρόνημα αναζωπυρώθηκε στην Αθήνα και ο ίδιος ο Αριστοτέλης κατηγορήθηκε για ασέβεια. Έτσι ο Αριστοτέλης μετά την αποχώρησή του εγκαστάθηκε στην Χαλκίδα οπού και εκεί πέθανε τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 322 π.Χ. 

Ο Αριστοτέλης αδιαμφησβήτητα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και μεγαλύτερους φιλοσόφους καθώς ασχολήθηκε σχεδόν με όλους τους τομείς της φιλοσοφίας και με διάφορα επιστημονικά πεδία κάνοντας σπουδαίες ανακαλύψεις και παρατηρήσεις. Ακόμη μας διασώζονται πληθώρες φιλοσοφικές πραγματείες τόσο για θέματα ηθικής όσο και φυσικής φιλοσοφίας ανεκτίμητης αξίας που διαμόρφωσαν το φιλοσοφικό και επιστημονικό σκέπτεσθαι του σήμερα. 

Η κεντρική είσοδος των αρχαίων Σταγείρων.

Κανακάκης Κομνηνός- Ιάσονας. Σέρρες 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά