Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Φ.Κ Μια ιστορικη και ιδιαίτερη ξενάγηση ..

Τα ερωτήματα θα ειναι  πολλα μετα απο τον Διαπλου , κυριως απο ανθρώπους που δεν  γνωρίζουν τον τοπο ::

Γιατι αυτη  η  καταντια του χερσαίου και θαλασσιου χωρου της Ναυμαχιας της Σαλαμινας  ;;

Γιατι οι πολιτικοί .. εξέλεξαν  την  καταστροφή του  ;

Γιατι ακομα και σήμερα η καταστροφή συνεχίζεται ;

Αραγε τι θα  νιώσουν τελειώνοντας τον Διαπλου οι τυχεροί που θα αποφασίσουν να πανε ;

Παρα την υπαρχουσα κατασταση θεωρούμε οτι θα ειναι μια ξενάγηση που θα αποκομίσουν οσοι αποφασίσουν να πανε θετικη  και απαραίτητη για αυτους  ιστορικα στοιχεία ,  και να νιώσουν μεσα στα στενα με την φαντασία και την αφήγηση  την Ιστορικη Ναυμαχια της Σαλαμινας

Θα ειναι μια πολυ ωραία εμπειρία … παρα την ασέβεια των πολιτικών για τον τοπο …

Φ.Κ

===============================================================================================================================================================

ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Διάπλους των Στενών

στο χρονικό μιας ναυμαχίας

40,00 / Άτομο

*Στην τιμή περιλαμβάνεται: Θαλάσσια μεταφορά από/προς Πειραιά με το σκάφος «Γ. ΜΠΡΟΥΦΑΣ», Ξενάγηση από πιστοποιημένο ξεναγό, Συνοδεία, Οργάνωση και συντονισμός, Ατομικό ηχητικό σύστημα ξενάγησης, Πληροφοριακό υλικό και σχεδιαγράμματα, Τέλη και ΦΠΑ | ΚΟΣΤΟΣ: ΕΝΗΛΙΚΕΣ, 40€ | ΠΑΙΔΙΑ, 30€

Σε περίπτωση ακύρωσης 48 ωρών πριν την ημερομηνία του προγράμματος, σας επιστρέφουμε το 100% των χρημάτων σας

Βρισκόμαστε στον Σαρωνικό. Το έτος 480 π.Χ., μετά τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών αναφορικά με το «ξύλινο τείχος». «Το μόνο απόρθητο και σωτήριο».

Μετά το φευγιό του φιδιού που κατοικούσε στο Ιερό της Αθηνάς, σημάδι ότι η Θεά εγκατέλειψε την πόλη και αφού γυναίκες και παιδιά στάλθηκαν στην Σαλαμίνα, την Αίγινα και την Τροιζήνα.

Περίπου όταν οι Πέρσες αναρριχώνται στο ιερό της Αγλαύρου και αφού σκοτώσουν τους υπερασπιστές του, πυρπολούν τα οικοδομήματα της Ακρόπολης. Καίνε ακόμα και τη γεμάτη φως ιερή ελιά της Αθηνάς, πράξη καταγεγραμμένη ως Ιεροσυλία!

Και ο Σίκκινος μεταφέρει το μήνυμα του Θεμιστοκλή στον Ξέρξη για δήθεν υποχώρηση των Ελλήνων. .

Κάπου τότε που οι Αιακίδες έφθασαν στην Σαλαμίνα από την Αίγινα ενώ η Δήμητρα και η Κόρη έστελναν την Θεϊκή τους πνοή από το Θριάσιο Πεδίο.

Βρισκόμαστε στον Σαρωνικό. Το έτος 480 π.Χ., λίγο πριν το ξημέρωμα. Ο περσικός στόλος, πολυπληθέστερος του ελληνικού, είναι ανεπτυγμένος με τάξη και πειθαρχία.

Στο χάραμα, από μέρους του ελληνικού στόλου, ακούγεται ένα ήχος σαν βοή τραγουδιού. . .  δίνοντας ρυθμό.

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε,
ἐλευθεροῦτε πατρίδ’, ἐλευθεροῦτε δέ
παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη,
θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπέρ πάντων ἀγών.

Εμπρός, γιοί των Ελλήνων,
ελευθερώστε την πατρίδα, ελευθερώστε
 
τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας, τους βωμούς των θεών των πατέρων σας
και τους τάφους των προγόνων σας – τώρα είναι ο αγώνας για τα πάντα.

Έλληνες και Πέρσες είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε μια καθοριστικής σημασίας ναυμαχία..

**

Βρισκόμαστε στον Σαρωνικό, το έτος 2022, σήμερα, σηκώνοντας άγκυρα για τον διάπλου των στενών, με σκοπό να θυμηθούμε το παρασκήνιο και το προσκήνιο της ιστορικής νίκης των Ελλήνων ενάντια στον Περσικό Στόλο που τους εξασφάλισε την ελευθερία να ονειρεύονται στην ίδια Πατρίδα. 

Ξεκινώντας την περιήγηση εν πλω, αντικρύζουμε ιστορικά σημεία του λιμένα όπως τον Λέοντα του Πειραιώς, την Ηετιώνεια Πύλη αλλά και το θρυλικό Liberty, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας. Κατόπιν, βλέπουμε τον Τάφο του Θεμιστοκλή, καθώς και το Κονώνειο τείχος (κατάλοιπα του Θεμιστόκλειου τείχους).

Όσο πλέουμε, βλέπουμε τα κυριότερα σημεία διεξαγωγής της ναυμαχίας, τις θέσεις του αθηναϊκού και του περσικού στόλου, τις φάσεις της ναυμαχίας, τον χώρο όπου είχε στηθεί η σκηνή του Ξέρξη, τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, όπως και τα κατάλοιπα των τροπαίων που στήθηκαν μετά τη νικηφόρο ναυμαχία.

Στο ταξίδι μας αυτό ονειροβατούμε στη γραμμή του χρόνου, αναστοχαζόμενοι τον ρόλο της τοπογραφίας στις μάχες, σε συνδυασμό με τη σημασία της ορθής ανάγνωσης των δεδομένων μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Συμπληρωματικά, κατανοούμε και τη σημασία της σημερινής λειτουργίας αυτής της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής, στην οποία βρίσκεται ο ναύσταθμος, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, οι εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας, όπου σήμερα ακμάζει η σύγχρονη κοινωνία της Σαλαμίνας.

Με τον Αριστοτέλη Κοσκινά, Αρχαιολόγο – Διπλωματούχο Ξεναγό
Διοργάνωση ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. με την επιστημονική συνεργασία του “ΑΚΑΜΑΝΤΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά