Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

Αιώνες πέρασαν απο την καταστροφή. Το ηφαίστειο που ερήμωσε την Καλλίστη! Την Στρογγύλη !

Αιώνες ! Κοντά στα χίλια χρόνια…

Το νησί έμεινε έρημο. Το ηφαίστειο σιγά σιγά καταλάγιασε την οργή του. Που και που ξυπνούσε, τανιζόταν απο τον ύπνο και ξανακοιμόταν.

Το νησί “κρύωσε”.  Του έμεινε μόνο η παράξενη θωριά που του έδωσε η οργή της Φύσης.

Σιγά σιγά οι άνθρωποι ξεθάρεψαν. Άρχισαν να το επισκέπτονται με τα πλεούμενά τους.

Δειλά δειλά άρχισαν να φτιάχνουν και πρόχειρους καταυλισμούς.

Όλα αυτά μέχρι τον 8ο π.Χ. αιώνα. Τότε οι Δωριείς άποικοι της Σπάρτης έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του ψηλού και απόκρημνου βράχου (ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς Καμάρι και Περίσα).

Σοφή η επιλογή του τόπου. Και έμοιαζε με τους σκληρούς ανθρώπους που τον διάλεξαν για να στήσουν νέα ζωή!

Το Μέσο Βουνό! Ο Βράχος! Απο εκεί είχαν πλήρη θέα του Αιγαίου, ήταν προστατευμένοι απο εισβολείς λόγω του απόκρημνου εδάφους και του μεγάλου ύψους, αλλά και (πως να το ήξεραν άρα γε; ) λόγω του ότι το βουνό στο οποίο εγκατέστησαν την πόλη τους ήταν ο μόνος συμπαγής βράχος του νησιού, αφού όλο το υπόλοιπο είναι σχηματισμένο απο την λάβα και την τέφρα του ηφαιστείου!

Αρχηγός των αποίκων ο Θήρας. Και πλέον το νησί αποκαλείται με το όνομά του !

Θήρα λοιπόν (μέχρι να έρθουν οι Φράγκοι και να το πουν Αγία Ειρήνη-Σάντα Ειρήνη-Σαντορίνη) !

Και άλλοι οικισμοί προστέθηκαν με τον καιρό, αλλά η αρχαία Θήρα, αυτή των ιστορικών πλέον χρόνων, πάντα ήταν το διοικητικό, οικονομικό, θρησκευτικό κέντρο του νησιού .

Για πολλούς αιώνες η ζωή άνθησε στον τόπο. Η ακμή φτάνει μέχρι και τους Ελληνιστικούς χρόνους (υπο την διοίκηση των Πτολεμαίων) αλλά και επι Ρωμαιοκρατίας και ειδικά στους Αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος και 2ος μ.Χ. αιώνες) που επίσης γνωρίζει μεγάλη άνθηση για να αρχίσει να παρακμάζει τον 3ο μ.Χ. αιώνα, να κατοικηθεί αραιά στους πρωτοχριστιανικούς αιώνες (4ος – 6ος μ.Χ. αιώνες) κυρίως για προστασία απο τους Άραβες πειρατές, αλλά πλέον η παρακμή είναι φανερή. Δεν δημιουργείται τίποτε. Οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν σε πρόχειρες κατασκευές, ανάμεσα στα λείψανα της πάλαι ποτέ κραταιάς πόλης. Φτιάχνουν και κάποιες μικρές εκκλησίες, αλλά γενικά η παρουσία τους στον σημερινό επισκέπτη είναι πλέον ανύπαρκτη.

Τον 6ο μ.Χ. αιώνα εγκαταλείπεται οριστικά μέχρι να αποκαλυφθεί- ανασκαφεί απο τον Γερμανό Hiler von Gaertingen.

Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θήρας……. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ … “ΛΟΓΩ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ”.

Και εδω πάλι απορώ! 6 μηνες καραντίνα είχαμε! Δεν ήταν αρκετοί να επισκευαστεί, αναδιαμορφωθεί το μουσείο ώστε να είναι έτοιμο και ανοικτό κατα την τουριστική περίοδο ;

Συγκρατώ την οργή μου γιατι πλέον η ανθΕλληνική συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν με εκπλήσσει! Χωρίς δυστυχώς να περιμένω κάποια απόδοση ευθυνών, αφού το ψάρι απο το κεφάλι βρωμάει !

……………………

Ο δρόμος απο τους πρόποδες του Βράχου είναι απότομος με συνεχή ζιγκ ζακ. Κάποιες στιγμές σε πιάνει ίλιγγος απο την απότομη ανάβαση.

Και επι τέλους φτάνω στο πλάτωμα, παρκάρω την μηχανή και αρχίζω ανάβαση με τα πόδια μέχρι το εκδοτήριο των εισιτηρίων. Τελείωσε η ανάβαση ;  Όχι ! Συνεχίζει σε ένα δρομάκι που αριστερά του είναι ο απότομος γκρεμός με θέα το Καμάρι, το αεροδρόμιο, την παραλία, αλλά και στο βάθος την Ανάφη. Στα δεξιά η πόλη στημένη στην πλαγιά μέχρι την κορυφή του βράχου, αρχίζει να μας δείχνει το πρόσωπό της. Με τα αρχαία ιερά, με την παλαιοχριστιανική εκκλησία (που είναι κλειστή στον επισκέπτη….), τα διάφορα κτίρια, την αγορά, το θέατρο (με εκπληκτική θέα). Προχωρώ προς τα μέσα, ανεβοκατεβαινοντας τους δρόμους στρωμένους με σκαλιά, αγγίζοντας την αρχαία πέτρα, το ιερό του Απόλλωνα (αλλά και της Αρτέμιδος και της Αφροδίτης πιο κάτω) και του Διονύσου, το ιερό των Αιγυπτίων θεών, το γυμνάσιο, το κτίριο της Φρουράς των Πτολεμαίων και ένα σωρό άλλα.

Ο ήλιος καίει ! Το προβληματικό γόνατο διαμαρτύρεται έντονα (και για 10 μέρες μετά μου “γκρίνιαζε” συνεχώς) και γενικά η περιήγηση στον χώρο δεν είναι μία χαλαρή βόλτα. Θέλει δυνατά πόδια, καλά πνευμόνια και αντοχή στον ήλιο.

Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρουφήξω κάθε σταγόνα απο το νέκταρ που αφειδώς σου προσφέρει ο τόπος.

Δεν είναι αρκετά διαφημισμένη η αρχαία Θήρα ! Και αυτό είναι κακό !

Η Σαντορίνη είναι τουριστική!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό !  Εχει τόσα άλλα να δώσει στον επισκέπτη που έρχεται όχι μονο για τα “μπάνια” η τις περατζάδες στα Φηρά κλπ, αλλά ενδιαφέρεται να την γνωρίσει σε βάθος.

Τελειώνει η περιήγησή μου στον χώρο και φεύγω εντυπωσιασμένος!

Και περισσότερο εντυπωσιασμένος μένω οταν ανακαλύπτω πως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αποφάσισαν να ανέβουν με τα πόδια τον δρόμο απο το Καμάρι μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο!!!

….και είναι όλοι ξένοι τουρίστες….

 

ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά