Η κυπριακής καταγωγής Andrea Michaels και ο ελληνοαυστραλός Αναστάσιος Τομ Κουτσαντώνης αναλαμβάνουν από σήμερα δυο σημαντικά υπουργεία μετά τον θρίαμβο του Εργατικού κόμματος στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Αυστραλία το περασμένο Σάββατο και χάρισαν την πρωθυπουργία στον 41χρονο Peter Malinauskas την πρωθυπουργία της πολιτείας.

Η κ. Μάικλς (Andrea Michaels) η οποία μέχρι πρότινος διατελούσε σκιώδης υπουργός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικισμού, σχεδιασμού και αστικής ανάπτυξης κατάφερε να διατηρήσει την έδρα Enfield για το Εργατικό Κόμμα, με ποσοστό 60,5% έναντι του 35% της Saru Rana του κόμματος των φιλελεύθερων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πολιτειακού πρωθυπουργού, η 46χρονη νομικός, η οποία είναι κόρη μεταναστών από την Κύπρο, αναλαμβάνει πλέον επίσημα το άνωθεν υπουργείο.

Οι γονείς της κ. Μάϊκλς η οποία είναι σήμερα μητέρα δυο αγοριών, εγκατέλειψαν το νησί τους το 1974 όταν η ίδια ήταν μόλις 11 μηνών και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Νότια Αυστραλία.

«Ούτε εγώ η ίδια δεν περίμενα αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα αλλά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που πλέον θα μας δοθεί η δυνατότητα να εργαστούμε σκληρά για τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Μαϊκλς.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να αναλαμβάνω αυτή την θέση και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια μας. Την ίδια στιγμή θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες της διασποράς όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις Η.Π.Α.

 O Τομ Κουτσαντωνης. Φώτο: AAP Kelly Barnes

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι και ο βετεράνος του Εργατικού κόμματος και πρώην υπουργός οικονομίας της πολιτείας ο οποίος ανέλαβε την θέση αυτή επί κυβερνήσεως Jay Weatherill, ο οποίος μετά από ανακοίνωση του πολιτειακού πρωθυπουργού καλείται να αναλάβει το υπουργείο ανάπτυξης, υποδομής και συγκοινωνιών, ενέργειας και εξόρυξης, το οποίο κατείχε και παλιότερα (2011-2018).

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση με το αποτέλεσμα και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ψηφοφόρους μου και τα μέλη της παροικίας για την διαρκή στήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο του τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο ομογενής πολιτικός.

«Το αποτέλεσμα αυτό για μένα συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας. Στόχος μου είναι να εργαστώ πολύ σκληρά ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στις ανάγκες του κόσμου και της πολιτείας μας. Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά», είπε ο 50χρονος πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών.

Στην έδρα του West Torrens, ο κ. Κουτσαντώνης, κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό του  στο +5,7% (από τις προηγούμενες εκλογές) δηλαδή στο 70% έναντι το 30% της αντιπάλου του υποψήφιας του φιλελεύθερου κόμματος, Helika Cruz.