Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σημερα ειναι μια ημέρα  μνήμης  για ενα άνθρωπο που τιμησε την Πατριδα μας με τον ηρωισμο του και την τιμιότητα του

Αναφερομαι στον Νικητα Σταματελοπουλο τον Γνωστο ΝΙΚΗΤΑΡΑ τον αγωνιστή του 1821 τον οποίο σε αντιθεση με την προσφορα του η πολιτεια τον ώθησε να ζητιανεύει στα σκαλια της Ευαγγελίστριας του Πειραια για να επιβιώσει….

Όμως όπως συνηθίζουμε πάντα τιμούμε στην Ελλάδα τους ήρωες μετα θάνατον …

Και μάλιστα πέρασαν 200 χρόνια για να έρθει η στιγμή να φιλοτεχνήσει ενας σπουδαίος καλλιτέχνης την προτομή του στο τάφο  του και μάλιστα   …δωρεάν.. Και πάλι απούσα η πολιτεία ..

Ο   αυτος ειναι ο Γεωργιος Ρουσσης ΓΛΥΠΤΗΣ ,ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΕΚΠΡ ΚΡΗΤΗΣ UNESCO ΤΛΕ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΚΕ ARTYON και φίλος μας  με τον οποίο  θα έχουμε μια μικρή συζήτηση επ ευκαιρία της τοποθέτησης της  προτομής του Νικηταρά  στο κενοταφιο !

Φίλε Γιώργο σε ευχαριστούμε για την πάντα καλή διάθεσή σου να είσαι κοντά μας.

Γ.Σ  :  Και εγω σε ευχαριστώ Φίλιππε και εσένα και το Σαλαμινίων ΒΗΜΑ για την στήριξη σας και την αγάπη προς τον πολιτισμό και την Ιστορία

Φ.Κ :  Γιωργο πως αποφάσισες και  φιλοτεχνήσεις τον ήρωα αυτόν που τόσα του χρωστάμε ωστε να είμαστε ελεύθεροι ;

Γ.Σ :   Φιλιππε απο καιρό ήθελα να δημιουργήσω τον Νικηταρα διοτι ειναι ενα συμβολικό πρόσωπο στην ιστορια του 1821 και ενας σημαντικός παράγων που οπως λες και εσυ της ελευθερίας μας. Όλοι ξέρουμε οτι με την τιμιότητα του , δεν ειχε στον ήλιο μοίρα , και  για να επιβιώσει έφτασε στο σημείο να ζητιανεύει για να επιβίωση.

Αυτο ειναι ενα μήνυμα για το τι πρέπει  να  κάνει η πολιτεία για τους πραγματικούς αγωνιστές  με αγάπη και σεβασμό.

Τωρα πως και φιλοτεχνησα τον ΝΙΚΗΤΑΡΑ, αυτό  προέκυψε από έναν φίλο μου που μου το πρότεινε και ήταν όνειρο ζωης για αυτον , να βάλει δίπλα στον τάφο του Μεγάλου ήρωα Θεοδώρου Κολοκοτρώνη τον φίλο και συναγωνιστή  του, τον ΝΙΚΗΤΑΡΑ.

Φ.Κ : Χρηματοδότηση υπήρχε ;  Και απο τι υλικο κατασκευάστηκε Γιώργο ;

Γ.Σ  :  Αν και δεν υπήρχαν χρήματα  Φίλιππε φυσικά και δέχτηκα την πρόταση του φίλου μου , μια και για μενα ήταν και όνειρο και τιμή να φιλοτεχνήσω τον Νικηταρά και ετσι  το φιλοτέχνησα δωρεάν.

Το καλό ηταν οτι βρέθηκαν κάποια χρήματα να καλύψουμε μέρος του κόστους του χυτήριου οπότε προχωρήσαμε ..να το ολοκληρώσουμε.

Φ.Κ :  Απο τι υλικο ειναι κατασκευασμενο και απο που αντλήσατε  στοιχεία της προσωπογραφίας του Νικηταρά  ;

Γ.Σ :  Το έργο αυτο ειναι απο ορείχαλκο άριστης ποιότητας πατιναρισμένο  σε χρώμα που είναι ξεκούραστο στα μάτια.

Την μορφή του Νικηταρά την πήρα από  γκραβούρες  αλλα και πίνακες της εποχής …

Φ.Κ  :  Που τοποθετήθηκε ;

Γ.Σ  :   Θα τοποθετηθεί στον τάφο του  Α’ νεκροταφείου ,  πίσω ακριβώς  ,  από τον τάφο του Κολοκοτρώνη .. Εδώ να πούμε οτι ηταν επιθυμία του Νικηταρά να βρεθεί όταν πεθάνει , δίπλα στο φίλο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη…

Ηρθε η ωρα να υπάρχει δίπλα του και να ολοκληρωθεί  η επιθυμία του Ήρωα … προσωπικά εγώ έχω μεγάλη συγκίνηση …

Φ.Κ  : Πόσο Χρόνο Γιωργο χρειάστηκε  να ολοκληρωθεί το έργο ώστε να φτάσουμε  σήμερα στα εγκαίνια ; και ποιοι βοήθησαν  την όλη διαδικασία ..

Γ.Σ   : Ο χρόνος που χρειάστηκε να φιλοτεχνηθεί    ήταν περίπου 3 μήνες… οσο τα διαδικαστικά  και άλλες διαδικασίες όπως  για την βάση, τα μάρμαρα, τον χώρο ..όλα αυτά τα  διαδικαστικά θέματα ήθελαν χρόνο ..με αποτέλεσμα να μην τοποθετηθεί το 2021 ..αλλα μικρή  σημασία έχει αυτό. Σημασία έχει οτι θα έχουμε την χαρά και τιμή να τοποθετηθεί ..

Σημαντική βοήθεια για την βάση, τον χώρο …και τις διαδικασίες είχαμε από τον Δήμο Αθηναίων και τον ευχαριστούμε για αυτό.

==

 Φ.Κ  :  Θα επανέλθω στην μορφή του μιά και είναι πολύ σημαντικό στην εργασία αλλα και το αποτύπωμα του καλλιτέχνη.

ΓΣ   :  Φίλιππε εδώ είναι ένα θέμα που θέλω να αναφερθώ. Η μορφή του είναι όπως είπα απο γκραβούρες αλλά και πίνακες της εποχής ..και δεν ήθελα φυσικά να  αλλάξω κάτι, η να βαλω καμία δική μου πινελιά ..

Κατασκευές σαν και αυτήν δεν μπορούν να γίνουν χωρίς λεπτομέρειες.

Η  μορφή του είναι ένα θέμα που θα κριθώ ως καλλιτέχνης , ακομα και για λεπτομερειες , οπως π.χ. οι φούντες που βρίσκονται δεξιά του και  συμβολίζουν τα δάκρυα του Χριστού .

Αν εγώ έβαζα αλλού τις φούντες θα επικρινόμουν για ένα μεγάλο λάθος και έτσι έπρεπε  να το δημιουργησω  ακριβώς όπως οι γκραβούρες  ωστε να μην εχω αντιπαραθέσεις με κριτικούς Τέχνης και ιστορικούς , αλλα και με τον εαυτό μου.

Φ.Κ  :   Είσαι ικανοποιημένος από το έργο σου αλλα και γενικότερα για την προσφορά σου στον πολιτισμό και την τέχνη ;;

Γ.Σ  :   Ναι … ένα ακόμα δώρο προσωπικά δικό μου και της εταιρείας μου , της «ΑΡΤΙΟΝ»  που εχει σκοπό την ανάδειξη  και την προστασία του πολιτισμού μας   σε όλα τα επίπεδα .

Κάτι που εδώ και  35 χρόνια προσωπικά προσπαθώ και υπηρετώ  και η μάχη εστω και σε αυτην την ηλικία που βρίσκομαι (… γέλια ) πρέπει να συνεχιστεί.

Οι μάχες Φίλιππε  δίνονται  με αγάπη, καλοσύνη και προστασία για την τέχνη και αυτή είναι που μας δίνει δύναμη στην ζωή

Αν κοιτάξουμε στα μουσεία μας τα θαύματα που βλέπουμε λεμε ..τι είμαστε ;;   Και αυτο πρέπει να μην το ξεχνάμε .   Είναι κατι που πρέπει  να μας καθοδηγεί και για το μέλλον μας,  των παιδιών και των  εγγονιών μας.

Φ.Κ  :  Αλήθεια  Γιώργο απ οτι ξέρω για ιστορικά έργα υπάρχει και επιτροπή ειδικών καλλιτεχνών ;

 Γ.Σ   : Ναι υπάρχει επιτροπή , και με την επιτροπή τα πήγαμε πολύ καλά .

Ηταν απο τον Δήμο Αθηναίων και όλα πήγαν όμορφα.    Αυτήν την ωρα που μιλάμε η προτομή βρίσκεται στον χώρο της περιμενοντας τα αποκαλυπτήρια.

 Φ.Κ :  Πότε και που  Γιωργο τα αποκαλυπτήρια ;

Γ.Σ  :   Αύριο  στον Α’  νεκροταφείο στις 11 με  παρόντες  πολιτικούς, συλλόγους, την φιλαρμονική  του Δήμου Αθηναίων  και πολύ κόσμο.  Θα ήταν χαρά μας να είστε εκεί …

 Φ.Κ  :  Γιώργο ξέρεις οτι χαιρόμαστε για σένα και θαυμάζουμε τα έργα σου.  Σε ευχαριστούμε για αυτήν την συνέντευξη και πάντα θα είμαστε κοντα ως Σαλαμινίων ΒΗΜΑ στην Τέχνη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.

 Γ.Σ  :  Και εγω Φίλιππε σας ευχαριστώ πολύ για την στήριξη σας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά