Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΑΝΗΣ ΖΑΝΑΣ

Στο γνωστό χώρο της στήλης αυτής είμαστε πάλι μαζί για να μιλήσουμε για μουσική και να γνωρίσουμε το μαγικό αυτό κόσμο των ήχων και την ιστορία τους, στις διάφορες εποχές ανοίγοντας το κλειδί του πανταγραμμου και μελετοντας τους δημιουργούς της μουσικής σε όλο το κόσμο.

Σήμερα λοιπόν θέλω να αναφεθερθω σε περασμένους αιώνες και να γνωρίσουμε μαζί όπως κάθε φορά ένα σημαντικό μουσικό είδος, που θα μπορούσε να είναι το εναρκτήριο έναυσμα στη μάθηση, αλλά και τη διάδοση της μουσικής και βέβαια εννοώ τη κλασσική μουσική.

Μιλώντας για μουσική φίλες και φίλοι και ιδιαίτερα πάνω στη κλασσική μουσική, έγραψαν πολλοί συνθέτες σπουδαία και σημαντικά έργα, αλλά και στα αρκετά χρόνια που πέρασαν, πολλοί κλασικοί συνθέτες, ακόμα και των λαϊκών τραγουδιών σε πολλές χώρες και των τραγουδιών της ελαφράς μουσικής, μέχρι και του σύγχρονου ροκ, εμπνεύστηκαν από διάφορα κομμάτια και έγραψαν τεράστια τραγούδια και ορχηστρικά εν γένει κομμάτια, χρησιμοποιώντας εισαγωγές από γνωστά κλασσικά έργα ή και ενδιάμεσα των δικών τους δημιουργιών πάνω στη μουσική.

Ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της κλασσικής μουσικής αυτής, στην αρχή του 18ου αιώνα, αρχίζει να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του και ιδιαίτερα στα 1810, ενώ γεννήθηκε στη Βιέννη, Αυστριακής καταγωγής με μητρική γλώσσα τα γερμανικά, έζησε στα 1797 στις 31 Ιανουαρίου έως τα 1828 στις 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το Franz Peter Schubert όπως ήταν το πλήρες όνομά του και θεωρείται αρκετά παραγωγικός στη διάρκεια της ζωής του, όπου συνέθεσε περισσότερα από 600 ( εξακόσια ) Ληντερ. [ Lieder : σημαίνει ρομαντικά τραγούδια και είναι γερμανικός όρος, που χρησιμοποιείται για τραγούδια που γράφτηκαν ως ποιήματα και μετατρεπηκαν σε κλασσική μουσική – κάτι σαν τη δική μας ορολογία στη μουσική, τα μελοποιημένα τραγούδια από ποιητικές συλλογές -].

Ο Σούμπερτ ( Schubert ) χαρακτηρίζεται από τούς πιο ρομαντικούς συνθέτες της κλασσικής μουσικής. Δηλαδή αποκαλείται » Ο Μεγάλος Ρομαντικός» όπου έγραψε επίσης πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και μελοποίησε αρκετά τραγούδια Ληντερ όπως το πιο όμορφο και σημαντικό τραγούδι » Winterreise.» το οποίο ηχογράφησε για πρώτη φορά σε δίσκο η Μεγάλη σοπράνο Lotte Lehmann ( Λοττε Λεχμαν ) στη δεκαετία «40, γερμανικής καταγωγής.

Η πρώτη γυναίκα αυτή τραγούδησε ολόκληρο το έργο αυτό με τιτλο στα ελληνικά » Χειμωνιάτικο Ταξίδι «. Αυτό το υπέροχο τραγούδι, όταν το ακούς από αυτή τη βελούδινη φωνή, διακρίνεις όλη τη ψυχοσύνθεση του Σούμπερτ και πραγματικά μοιάζει με χειμωνιάτικο ταξίδι, που στην εισαγωγή μοιάζει να ξεκινά ο χειμώνας, ενώ στο μέσον δυναμώνει όπως οι μπορες, οι άνεμοι και τα χιόνια, ενώ προς το τέλος νιώθεις το τελείωμα του χειμώνα, καθώς τελειώνει ήσυχα και ήρεμα και με τη συνοδεία πιάνου, η Lotte Lahman εκφράζει σε όλο το μεγαλείο το τραγούδι αυτό με τη δική της βελούδινη φωνή.

Η Λοττε Λαχμαν έζησε στα 1888 στις 27 Φεβρουαρίου ως τα 1976 στις 26 Αυγούστου και τραγούδησε R. Wagner, R. Strauss, Beethoven, Poccini, Mozart και βέβαια ήταν πολύ όμορφη γυναίκα. Άλλες συνθέσεις του Σούμπερτ είναι : «Ave Maria», «Symphony No8», και ξεχωρίζει το έργο του «Seranade», που σημαίνει νυχτερινή μελωδία – καντάδα και ήταν η αγαπημένη του σύνθεση σε βιολί. Σχετικά λοιπόν με το τραγούδι «Χειμωνιάτικο Ταξίδι», όταν ο Schubert συνέθεσε αυτό το έργο, ήταν πολύ άρρωστος και είχε προσβληθει από σύφιλη, έτσι αναπόφευκτα τον είχε επηρεάσει τότε στο υπόλοιπο της ζωής του και την σωματική και ψυχική του υγεία.

Η αιτία της αρρώστιας του ήταν ο τυφοειδης πυρετός, ενώ ο θάνατος του υπήρξε από φυσικά αίτια. Εκτός από σπουδαίος και σημαντικός συνθέτης, ήταν και πιανίστας στην ιδιότητα του. Επίσης στα 31 χρόνια της ζωής του, λίγο πριν πεθάνει συνέθεσε το αριστούργημα » Winterreise» όπου τότε μεσουρανούσε ο Μπετόβεν, έτσι για πολύ καιρό επικρατούσε η άποψη ότι το έργο του όσο ήταν εν ζωή ( ο Μπετόβεν ), έτυχε περιορισμενης αναγνώρισης στη τότε Βιέννη.

Ενώ υπήρξε θαυμαστής του Beethoven ( Μπετόβεν), μπόρεσαν οι δύο συνθέτες να συναντηθούν μία φορά το Μάρτιο του 1827, λίγο καιρό πριν πεθάνει ο Μπετόβεν. Το » Χειμωνιάτικο Ταξίδι» (Winterreise) είναι όπως ανέφερα παραπάνω, ο πιο σημαντικοτερος κύκλος τραγουδιών που είχαν γραφτεί ποτέ.

Κατά βάθος αυτό το ταξίδι του ποιητή μέσα στο χειμώνα, είναι η περιπλάνηση της καρδιάς του, στους δρόμους της μοναξιάς ( αυτό το βλέπουμε μέσα από τους στίχους του τραγουδιού). Μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές στις πιο φημισμένες σκηνές του κόσμου, όπως η Μαρία Κάλλας, η Αγνή Μπαλτσα, η Ζανετ Πηλού, ο Κώστας Πασχάλης, ερμήνευσαν έργα του Μεγάλου Ρομαντικού Συνθέτη Franz Peter Schubert.

Τέλος επηρεασμένος από τις ρομαντικές συνθέσεις του Μεγάλου αυτού συνθέτη, θέλησα να βω εικόνες δημιουργώντας ένα βίντεο, ντινοντας μουσικά με το αγαπημένο του κομμάτι Serenade και σας αφήνω να απολαύσετε αυτή τη τόσο ήρεμη γλυκιά μελωδία.

Σύνταξη κειμένου και ιστορική έρευνα : Fanis Zanas Τελική επιμέλεια κειμένου : mfark.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ ΦΑΝΗΣ ΖΑΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά