Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Βρισκόμαστε φίλες και φίλοι σε ένα απέραντο δάσος με πολύ μουσική, βαδίζοντας διακρίνω ένα ακόμα μονοπάτι και μία επιγραφή σε μια στήλη όπου γράφει ανάμεσα σε μουσικές νότες : Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη και ένα τόξο που μας κατευθύνει να μπούμε σε αυτό το λαϊκό μονοπάτι….
ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΖΑΝΑ 
Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε να γνωριστούμε γύρω από αυτά τα δύο ονόματα.; σπουδαία και σημαντικά τα τραγούδια τους με αρκετές επιτυχίες ιδιαίτερα σε δίσκους 45 στροφών.
Ο Πάνος Γαβαλάς με τη Ρία Κούρτη θεωρείται το μακροβιότερο ντουέτο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού…. και μιλώντας Λοιπόν για μουσική Ας μάθουμε πώς ο Πάνος Γαβαλάς ανήκει στην τετράδα των κορυφαίων όπως, ( Αγγελόπουλος Γαβαλάς Καζαντζίδης Μπιθικώτσης) Γεννήθηκε 26 Οκτωβρίου 1926 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Βατραχονήσι το σημερινό Μετς
Καθώς επίσης σε παιδική ηλικία στις γειτονιές της Καισαριανής πρώτο ασχολήθηκε με τη φυσαρμόνικα στους προσκόπους και αργότερα με τις χαβάγιες με τις οποίες έκανε καντάδες.
Στη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Και λέγεται ότι τότε κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής ενώ με τον Νίκο Μεϊμάρη ήταν φίλοι και από τα καλύτερα ντουέτα σε ταβέρνες, με τον οποίο ύστερα από 20 χρόνια περίπου το 1966 η φιλία αυτή εξελίχθηκε σε μία λαμπρή συνεργασία και μαζί με τους στιχουργούς Χαράλαμπο Βασιλειάδη – Τσάντα και Σπύρο Περιστέρη και ασφαλώς με τον Νίκο Μεϊμάρη
Στη μουσική γεννήθηκε μία τεράστια επιτυχία με τη βελούδινη φωνή του Πάνου Γαβαλά και δεύτερη φωνή από τη Βούλα Γκίκα το τραγούδι : ΟΙ ΓΛΆΡΟΙ σε δίσκους 45 στροφών όπου μετά από χρόνια του άκουσέ με να το λέει σε δεύτερη εκτέλεση η Ελευθερία Αρβανιτάκη το 1993.
Ο Γεράσιμος Κλουβάτος ήταν αυτός που του άνοιξε το δρόμο της Columbia στις αρχές της δεκαετίας του «50. Οι γονείς του κατάγονταν από νησί, ο πατέρας του από τη Φολέγανδρο και η μητέρα του από την Ικαρία, εκείνος μεγάλωσε όπως είπαμε στη Γούβα κάτω από τον Υμηττό. Ήταν τραγουδιστής, καλός στη κιθάρα από μικρό παιδί, και το 1940 ξεκίνησε από τα νυχτερινά μαγαζιά έως το 1980 και ηχογράφησε 598 τραγούδια.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης του έδωσε το τραγούδι με τίτλο «Κατάδικος για πάντα» το 1956 και ήταν το πρώτο του τραγούδι που είπε, αλλά αργότερα ξεσπά μία μεγάλη επιτυχία το «Σιγανοψιχάλισμα» που του δίνει το έναυσμα να καθιερωθεί. Όμως το 1949 οι δύσκολες εποχές με τα Δεκεμβριανά, τον εμφύλιο τη φτώχεια και την ανέχεια που επικρατούσε έρχεται το 1954 και το τραγούδι «Ζωή σερετισσα» σε δίσκο 78στροφων γραμμοφώνου με τη Μαίρη Λίντα και το Φώτη Δουση. Δέκα χρόνια μετά 1964 άλλη μία μεγάλη επιτυχία κάνει το θρίαμβο της με τη φωνή του Πάνου Γαβαλά και να τον σιγοντάρει Ρία Κούρτη για τρεις δεκαετίες.
Το «Κάθε λιμάνι και καημός » 12 Ιουλίου 1963, την ίδια δε χρονιά προτάθηκε στο φεστιβάλ τραγουδιού της Βαρσοβίας, κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο από τη Νίκη Καμπά, ( πράγμα για το οποίο ο Γαβαλάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο γεγονός ότι έπρεπε αυτή του την προσωπική επιτυχία να την ερμηνεύσει ο ίδιος στο Φεστιβάλ).
Το τραγούδι αυτό έγραψε τη μουσική ο Γιώργος Κατσαρός και τους στίχους ο Πυθαγόρας, ακούστηκε για τις ανάγκες της ταινίας ΤΟ ΚΆΘΑΡΜΑ 1963 όπου τραγουδα με την Ρία Κούρτη ο Γαβαλάς στην ταινία. Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποίησε ο τότε ελληνικός μινηματκγραφος σε δύο ταινίες το 1964, περνοντας από το ρεφρέν τις δύο πρώτες σειρές του στίχου : ΚΆΘΕ ΛΙΜΆΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΌΣ, και ΚΆΘΕ ΚΑΥΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ.
Ακολουθούν επίσης οι ταινίες : ΛΌΛΑ 1964, ΟΙ ΆΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ 1970, στις οποίες ο Πάνος Γαβαλάς μαζί με τη Ρία Κούρτη εμφανίζονται σε Κέντρα Διασκέδασης της εποχής να ερμηνεύουν μεγάλα τραγούδια τους. Σημαντικές επιτυχίες από το ντουέτο αυτό γνωρίζουμε αρκετές στα χρόνια που έρχονται όπως ΜΑΚΡΥΆ ΜΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΦΓΓΕΙΣ, ΓΛΥΚΈ ΜΟΥ ΤΥΡΑΝΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΆΩ ΤΗ ΚΑΡΔΙΆ ΜΟΥ, ΦΎΓΕ ΚΙ ΑΣΕΜΕ, ΛΑΪΚΌ ΤΣΑ ΤΣΑ, ΟΙ ΓΛΆΡΟΙ, ΤΟ ΜΟΝΟΠΆΤΙ, ΚΛΠ. Ανυπότακτος στο δισκογραφικό κατεστημένο ο Πάνος Γαβαλάς ιδρύει με τον άντρα της Πόλυς Πάνου το Στέλιο Πελαγιδη τη δισκογραφική εταιρεία ΒΕΝΤΈΤΑ, λύνοντας τη συνεργασία του με τη Columbia και έπειτα συνέχισε στην επόμενη εταιρεία δίσκων Sonata.
Η φωνή του Γαβαλά ήταν σαν βελούδο, μάλιστα η Ρένα Βλαχοπούλου είχε πει : ( ο Πάνος Γαβαλάς είναι Ντιζερ του Λαϊκού Τραγουδιού…. με ζηλευτή αυστηρότητα εκφράζει την ερωτική απόλαυση.) Υπήρξε λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός ο οποίος με τη φωνή του μπήκε στα καλύτερα σαλόνια της εποχής, ακόμη θύμιζε γιατρό, γυμνασιάρχη από την αριστοκρατική του φιγούρα ως προς την εμφάνιση, και από τις πιο καθοριστικές φωνές και προσωπικότητες στο μεταπολεμικό μετά σχηματισμό του Τραγουδιού των κέντρων, της ορχήστρας και το κώδικα της νύχτας.
Επίσης για 25 χρόνια δίπλα του η Ρία Κούρτη η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Αυγούστου του 1932 και βέβαια υπήρξε από τις πλέον σημαντικότερες ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού. Το πραγματικό της όνομα είναι Ελευθερία Δημητριάδη – Κουρμάζου και υπήρξε από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού όπως είπαμε και μπήκε στη δισκογραφία το 1958 ως σιγόντο στο Δημήτρη Ρουμελιώτη σε τραγούδια του Γιώργου Μητσακη ΤΟ ΤΣΑΡΔΊ και
ΤΈΤΟΙΟ ΆΝΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ και στο Σπύρο Ευσταθίου στο τραγούδι ΨΕΥΤΞΚΕ ΚΌΣΜΕ ΚΑΙ ΝΤΟΥΝΙΆ και πάλι του Μητσακη.
Η Ρία Κούρτη στάθηκε δίπλα σε πολλά κορυφαία ονόματα καλλιτεχνών μα κυρίως στον Πάνο Γαβαλά με τον οποίο αποτέλεσαν σπουδαίο καλλιτεχνικό ζευγάρι περίπου 30 χρόνια έως το 1988 και έκανε 50 ηχογραφήσεις μαζί του, ενώ η πρώτη της ηχογράφηση ως πρώτη φωνή αναφέρεται γύρω στα 1960-1970. Συνέχισε επίσης αργότερα και ιδιαίτερα παρά τα 88 της χρόνια, δίπλα της να έχει δεύτερη φωνή το Τερη Χρυσό το 2018. Συνεργάστηκε έχοντας δίπλα της όπως τη Πολυ Πάνου, Σπύρο ζαγοραίο, Χρηστάκη, Πέτρο Αναγνωστάκη, Καιτη Θυμη, Βακια Βάλβη και κυρίως τον Πάνο Γαβαλά.
Να σημειωθεί πως ο Γαβαλάς έπαιζε και καλό μπουζούκι εκτός την κιθάρα που ήξερε πάρα πολύ καλά και εμφανίστηκε σε πολλά κέντρα της εποχής όπως στο «Φαληρικον» το 1950 ως μπουζουξής, στο κέντρο » Θείος» κοντά στα Νέα Φιλαδέλφεια στη περιοχή Βλαχου 1955, στο κέντρο «Γαρδένια» στου Ζωγράφου όπου εκεί το 1956 έκανε το ΣΙΓΑΝΟΨΥΧΑΛΙΣΜΑ 
και έκτοτε ξεκίνησε η ιστορία του τραγουδιού όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Πάνος Γαβαλάς, ( __… με » καταδίκασε » γιατί αυτή η επιτυχία με ακολουθούσε για τριάντα χρόνια.)
Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1988, όταν χάνεται αυτή η βελούδινη φωνή για πάντα 61 χρονών. Ως επίλογο αφιερώνω το τραγούδι αυτό με τιτλο » ΚΆΘΕ ΛΙΜΆΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΌΣ από τ η ΤΑΙΝΙΑ » ΤΟ ΚΆΘΑΡΜΑ «, στο συνεργάτη των κειμένων μου mfark. Κάθε λιμάνι και καημός – Πάνος Γαβαλάς – Ρία Κούρτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά