Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Για τους λάτρεις της Ιστορίας της πατρίδας μας (και όχι μόνον) υπάρχουν κάποια γεγονότα όχι πολύ γνωστά, που πιθανόν να ενδιαφέρουν.

Ελάτε μαζί μου να κάνουμε μία βόλτα στα μικρά σοκάκια της Ιστορίας

Ας αρχίσουμε με έναν μεγάλο Έλληνα.

Μετά την Συνέλευση της Τροιζήνας εξελέγη ως κυβερνήτης της Ελλάδος  ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είχε υπηρετήσει την Ρωσία σαν υπουργός και ήταν γνωστός για την πολιτική ικανότητά του, τις αρετές του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Σαν υπουργός λοιπόν του Τσάρου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση  με τις δυτικές Μεγάλε Δυνάμεις, αποτελώντας γι αυτές έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Αναλαμβάνοντας λοιπόν  τα ηνία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και για την οικονομική του ενδυνάμωση, κάλεσε  τους  εντός  αλλά και εκτός Ρωσίας πλούσιους Έλληνες σε χορηγίες «επι λόγω δανείου» όπως αναφέρει ο Σπ.Τρικούπης.

Πρώτος ο ίδιος κατέθεσε  50.000 φράγκα από την προσωπική του περιουσία.

Για να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή ταξίδεψε από την Πετρούπολη στο Λονδίνο προκειμένου να συναντήσει τον Άγγλο βασιλέα Γεώργιο Δ’.

Είναι φανερό ότι έχοντας συγκρουστεί στο παρελθόν  με τις δυτικές αυλές για λογαριασμό της Ρωσίας, αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία.

Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος  που ο βασιλιάς  Γεώργιος Δ’ του συμπεριφέρθηκε.

Φθάνοντας  ο Καποδίστριας στο παλάτι, οδηγήθηκε στην πινακοθήκη του παλατιού.  Μετά από αρκετή  (και μειωτική) αναμονή, άνοιξε κάποια πόρτα, και εμφανίστηκε ο βασιλεύς Γεώργιος Δ’  αμελώς και πρόχειρα ενδεδυμένος .

Απευθυνόμενος στον Καποδίστρια σαν να τον συνάντησε απροσδόκητα και όχι για προγραμματισμένη επίσκεψη του είπε : « Α! Είστε εδώ κύριε κόμη. Είμαι υποχρεωμένος να σας συναντήσω».

Λέγοντας αυτά  και μη περιμένοντας απάντηση, αποχαιρέτησε και απομακρύνθηκε χωρίς άλλη κουβέντα.

Συμπέρασμα :  Συμπεριφορές  «μικρών» ηγετών «μεγάλων δυνάμεων»  απέναντι  σε μεγάλους άνδρες  «μικρών κρατών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά