Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ  2ο Μέρος

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

 

Κατα μία φοβερή σύμπτωη, το 1927 ο Παύλος είχε γνωρίσει στο σπίτι ενός συγγενή ένα 10χρονο κοριτσάκι τρομερά χαριτωμένο και ζωηρό που το έλεγαν Φρειδερίκη. Το κοριτσάκι είχε αγαπήσει πολύ τον όμορφο γίγαντα και τον έκλεβε απο τους άλλους για να παίξουν.

Το μικρό αυτό κοριτσάκι λοιπόν, έμελλε να γίνει η σύντροφός του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η Φρειδερίκη γεννήθηκε στην Γερμανία στις 18 Απριλίου του 1917.

Ήταν η μοναχοκόρη του Ερνέστου, δούκα του Μπρούνσβικ και της Βικτώριας-Λουϊζας, μοναχοκόρης του Κάϊζερ Γουλιέλμου Β’. Η Φρειδερίκη έμελλε να ξανασυναντήσει τον Παύλο το 1935 στην Φλωρεντία όπου σπούδαζε η αδελφή του Ελένη.

Απο την πρώτη στιγμή κατάλαβε οτι ήταν ο άνδρας της ζωής της και έβαλε τις αδελφές του να τους φέρουν σε επαφή.

Πράγματι άρχισε τις βόλτες και τις συζητήσεις μαζί του και ο Παύλος πιάστηκε αμέσως στα δίχτυα της.

Σημειωτέον οτι την περνούσε δεκα επτά ολόκληρα χρόνια. Η τρίτη συνάντηση ήταν και η καθοριστική, το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, όπου παρίστανται και οι δύο.

Το ειδύλιο φουντώνει στην Γερμανία και ο Παύλος την ζητάει σε γάμο. Ο αδελφός του ο Γεώργιος Β’ δεν ενθουσιάστηκε με τον επικείμενο γάμο με την Γερμανίδα νύφη, την στιγμή που ο Χίτλερ ετοίμαζε την παντοδυναμία του. Ούτε οι Άγγλοι την ήγθελαν φυσικά. Τίποτε όμως δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει τον γάμο αυτόν.

Έτσι , όρισαν τον γάμο τους για τις 9 Ιανουαρίου του 1938. Εφτασε λοιπόν η 21χρονη Φρέντι (όπως την φώναζαν χαϊδευτικά) στην Ελλάδα με ειδικό βασιλικό βαγόνι του Οριάν Εξπρές στην καταστόλιστη Ειδομένη, όπου την περίμενε ο Παύλος για να συνεχίσουν το ταξίδι σε Ελληνικό έδαφος.

Έφτασαν στην Αθήνα απόγευμα, όπου τους υποδέχτηκε περιχαρής ο Ιωάννης Μεταξάς, γνωστός Γερμανόφιλος και ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, ανάλογης ιδεολογίας.

Οι γάμοι έγιναν με λαμπρότητα την καθιορισμένη ημερομηνία υπο βροχή, η οποία δεν πτόησε τον λαό που ειχε πλημμυρίσει τους δρόμους.

Η Ελληνική κυβέρνηση παρά την οικονομική κρίση, δώρισε στην Φρειδερίκη ένα πανάκριβο περιδέραιο με 14 σμαράγδια.

Μετά την δεξίωση, οι νεόνυμφοι το έσκασαν περνώντας λίγες μέρες στον πύργο της βασίλισσας Αμαλίας στην ησυχία και την φύση.

Στην συνέχεια έζησαν δυο χρόνια στην έπαυλη του Ψυχικού, δώρο του Γεωργίου Β’ στο ζεύγος.

Εκεί γεννήθηκαν και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά τους , το 1938 η Σοφία και το 1940 ο Κωνσταντίνος.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Φρειδερίκη ανέλαβε δράση παροτρύνοντας τις κυρίες του καλού κόσμου να πλέκουν για τους στρατιώτες του μετώπου. Η κίνηση αυτή έμεινε στην ισοτρία ως “Η φανέλα του στρατιώτη” και κατάφερε να στέλνει 3.000 μάλλινα την ημέρα στα Αλβανικά σύνορα.

Όπως κάθε σωστή υποψήφια βασίλισσα, έκανε επισκέψεις  στα νοσοκομεία στους τραυματίες στρατιώτες.

Λέγεται οτι την πλησίασαν οι Γερμανοί και της πρότειναν να αναλάβει τον θρόνο ο άνδρας της , αλλά αν όντως είναι αλήθεια αυτό, απέρριψε την πρόταση αμέσως.

Μάλιστα παρακάλεσε την Γερμανική πρεσβεία να μην στείλει τους στρατευμένους αδελφούς της στην Ελλάδα.

Της το έκαναν το χατήρι και τους έστειλαν στο Ρωσσικό Μέτωπο ….

Όταν οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να καταλάβουν την Ελλάδα, ο βασιλιάς με την Ελληνική Κυβέρνηση και όλη την βασιλική οικογένεια έφυγαν για την Κρήτη. Μετά απο την μάχη της Κρήτης έφυγαν για την Αίγυπτο όπου έμειναν σε μία έπαυλη στις όχθες του Νείλου.

Ο Αιγύπτιος βασιλιάς Φαρούκ όμως, είχε διακόψει  τις διπλωματικές σχέσεις με Γερμανούς και Ιταλούς και δεν ήθελε να αναμειχθεί στον πόλεμο έστω και έμμεσα φιλοξενώντας εξόριστους που εμπλέκονταν στον πόλεμο.

Ζήτησε λοιπόν απο τους Ελληνες επισήμους να μην μείνουν πολύ στο Αιγυπτιακό έδαφος.

Ένας άλλος λόγος  που ανάγκασε τον Παύλο και την Φρειδερίκη να εγκαταλείψουν την χώρα ήταν και η παρενόχληση της Φρειδερίκης απο τον Φαρούκ, ο οποίος δεν άφηνε θηλυκό για θηλυκό ανενόχλητο.

Μάλιστα υπάρχει και η μαρτυρία του γραμματέα του βασιλιά Γεωργίου Β’, του Στυλιανού Χουρμούζιου, για ένα περιστατικό σε ένα δείπνο όπου ξεμονάχιασε την Φρειδερίκη, την πλησίασε επικίνδυνα και άρχισε να περιαυτολογεί παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν μεγάλο εραστή.

Η Φρειδερίκη τον αντιμετώπισε ψυχρά και με αξιοπρέπεια και τον ανάγκασε να αποχωρήσει. Το θέμα διέρρευσε δυστυχώς στον διεθνή τύπο και το περιοδικό Life έγραψε οτι η Φρειδερίκη έδωσε στον Φαρούκ ένα χαστούκι για να τον απωθήσει.

Έτσι εγκατέλειψαν την Αίγυπτο και εγκαταστάθηκαν στην Νότια Αφρική και απο εκεί στις 23 Σεπτεμβρίου μετακινήθηκαν στο Λονδίνο, αλλά όχι όλοι.

Ο Τσώρτσιλ δεν επιθυμούσε να εμφανίζεται η εγγονή του Κάϊζερ δίπλα στον Γεώργιο Β΄γιατι του χαλούσε το προφίλ και θα δυσκολευόταν να τον επαναφέρει στον θρόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Έτσι, μετά απο συνεννόηση με τον ΝοτιοΑφρικανό ηγέτη Γιάν Σμάτς, η Φρειδερίκη μαζί με τα παιδιά της φιλοξενήθηκαν στο Κέϊπ Τάουν.

Εκεί λοιπόν , στο Κέϊπ Τάουν συνάντησε η Φρειδερίκη τον δεύτερο σημαντικό άνδρα της ζωής της, τον Γιαν Σμάτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία της που εκδόθηκε το 1971 και αφιερώνει πολλές σελίδες στους άνδρες της ζωής της εκτός βέβαια απο τον Παύλο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και ο Αμερικανός στρατηγός Τζώρτζ Μάρσαλ, εμπνευστής του διαβόητου “Σχεδίου Μάρσαλ”.

Ο Γιαν Σμάτς ήταν ένας 70χρονος επιβλητικός άνδρας, γιος αγροτών Μπόερς που κατάφερε να μορφωθεί στο Καίμπριτζ με υποτροφίες και επαίνους. Έπαιξε  καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών και στην συνέχεια  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Απο την έναρξη του πολέμου ήταν με το μέρος του Πολεμικού Συμβουλίου της Μ.Βρετανίας υπο τον Τσώρτσιλ.

Εν ολίγοις ήταν μία απο τις ιδιοφυείς ηγετικές μορφές που τον σέβονταν όλοι.

Απο αυτόν τον γηραιό κύριο καταγοητεύθηκε η Φρειδερίκη. Κολακεύτηκε και ο ίδιος απο το ενδιαφέρον της νεαρής πριγκήπισσας και έγιναν αχώριστοι μέχρι παρεξηγήσεως.

Το 1942 γεννήθηκε στο Κεϊπ Τάουν η δεύτερη κόρη της ΦΦρειδερίκης, η Ειρήνη, η αγαπημένη κόρη του Παύλου.

Ο Παύλος έφτασε στην Αφρική για να γνωρίσει την κόρη του, εντυπωσιάστηκε απο την προσωπικότητα του Γιαν Σμάτς και του πρότεινε να πάνε μαζί στην Ελλάδα και να οργανώσουν αντίσταση, αλλά η πρότασή του έπεσε στο κενό.

Ο Σματς έγινε ο νονός της Ειρήνης και διατήρησε την φιλία και μετά το τέλος του πολέμου.

Λέγεται οτι η ένταση της  στενότατης φιλίας με την Φρειδερίκη τον οδήγησε σε πολλά ατοπήματα.

Το πιο προκλητικό ήταν οτι ζήτησε απο την Φρειδερίκη και όχι απο την γυναίκα του, να τον συνοδεύσει στους γάμους της Ελισάβετ της Αγγλίας και του Φιλίππου το 1947.

Το 1950 ο Γιαν Σμάτς πέθανε και η Φρειδερίκη έδωσε το όνομά του σε ένα κομμάτι της οδού Βουκουρεστίου.

 

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…)

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά