Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

 

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ  – 1ο Μέρος

Εστεμμένων λοιπόν συνέχεια, αγαπητοί μου φίλοι.

Σήμερα θα πούμε κάποια πράγματα σχετικά με τις άγνωστες πτυχές της ζωής  του Παύλου και της Φρειδερίκης.

Σε προηγούμενα κείμενα περιγράψαμε  πως ο Όθωνας έκδιώχτηκε κακείν κακώς απο την  Ελλλάδα και οι Άγγλοι μας έφεραν  στην θέση του έναν άλλον ανήλικο πρίγκηπα απο την Δανία αυτήν την φορά , τον Γεώργιο τον Α’ , ο οποίος και εγκαινίασε  την δεύτερη (και τελευταία) βασιλική δυναστεία της Ελλάδος, των Γλύξμπουργκ.

Ο Γεώργιος Α’  δεν ήταν ιδιαίτερα  ενθουσιασμένος με την προοπτική να γίνει βασιλιάς των Ελλήνων.

Παρ όλα αυτά  ήλθε, προσαρμόστηκε εντυπωσιακά, έμαθε γρήγορα τα Ελληνικά και ήταν ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων.

Το τέλος του ήταν άδοξο, αφού δολοφο9νήθηκε το 1913 κάνοντας αμέριμνος την βόλτα του στην Θεσσαλονίκη που μόλις είχε απαλευθερώσει ο Ελληνικός Στρατός στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Τον Γεώργιο Α’ διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιός του Κωνσταντίνος, ο οποίος με την γυναίκα του Σοφία απέκτησαν τρεις γιούς, οι οποίοι βασίλεψαν όλοι ο ένας μετά τον άλλον.

Ο μικρότερος και μακροβιότερος ήταν ο Παύλος.

Γεννήθηκε  το 1901 και ήταν το τέταρτο απο τα έξι παιδιά του Κωνσταντίνου.

Οι γονείς βέβαια δεν ασχολούντο ιδιαίτερα με τα παιδιά τους, απορροφημένοι με τις ασχολίες του ο καθένας. Ετσι τον Παύλο  ανέλαβε μία τροφός η οποία τον λάτρεψε , έτσι γελαστός και καλοσυνάτος που ήταν.

Όταν έγινε 10 χρόνων, τον έστειλαν εσωτερικό σε σχολείο αρρένων στην Αγγλία.

Δεν ήταν ιδιαίτερα ευφυής αλλά είχε μεγάλη επιδεξιότητα στα χέρια. Απο ξυλουργική μέχρι πιάνο !

Στο πιάνο μάλιστα ήταν εξαιρετικός, όπως έλεγε η δασκάλα του, η παγκοσμίου φήμης Τζίνα Μπαχάουερ.

Μεγαλώνοντας έγινε ένας πολύ ψηλός, όμορφος, πράος νέος με διαλλακτικό χαρακτήρα.

Σε ηλικία 16 ετών βιώνει μία πολύ τραυματική εμπειρία, όταν ο πατέρας του αναγκάζεται να εκπατρειστεί μετά την διαμάχη του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως όλοι γνωρίζουμε απο τα γεγονότα του “Εθνικού Διχασμού”.

Τα βασιλικά καθήκοντα ανέλαβε  ο αδελφός του του Παύλου, ο Αλέξανδρος, ένας επίσης γοητευτικός νεαρός, αγαπητός σε όλους, ο οποίος  είχε αγαστή συνεργασία  με τον Βενιζέλο.

Έτσι , ο νεαρός Παύλος ακολούθησε την οικογένειά του στην εξορία, στην Ελβετία.

Το 1918 απεφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Γερμανική Ναυτική Ακαδημία του Κιέλου.

Αλλά κι εκεί στάθηκε άτυχος γιατι έπεσε στην εξέγερση των Σπαρτακιστών που συντάραξε την Γερμανία και τον ανάγκασε  να επιστρέψει στην Ελβετία.

Η ζωή του στην εξορία ήταν θλιβερή. Εκεί στα ξένα έμαθε για τον θάνατο του αγαπημένου του αδελφού, του Αλέξανδρου, απο δάγκωμα πιθήκου, γεγονός που τον συγκλόνησε  αφού δεν μπόρεσε να φιλήσει τον νεκρό αδελφό του για τελευταία φορά.

Ο Βενιζέλος του πρότεινε το στέμμα αλλά ο Παύλος αρνήθηκε γιατι όπως δήλωσε : “Ο θρόνος ανήκει στον σεπτό μου πατέρα!”

Ο Κωνσταντίνος, όπως ξέρουμε, επέστρεψε στην Ελλάδα και ξαναπήρε τον θρόνο, και μαζί του επέστρεψε και ο Παύλος ο οποίος συνέχισε τις σπουδές του στην Ναυτική Ακαδημία.

Το 1922 , απόφοιτος πλέον της Ναυτικής Ακαδημίας, τοποθετήθηκε ως σημαιοφόρος στο καταδρομικό “Έλλη”, απ όπου βρέθηκε να παρακολουθεί το δράμα της εκκένωσης της Σμύρνης και της σφαγής των Μικρασιατών Ελλήνων.

Μετά την συντριπτική ήττα της Ελλάδος, οι Βενιζελικοί επαναστάτησαν και ανάγκασαν πάλι τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει τον θρόνο και την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος έφυγε άρρωστος και πολύ καταβεβλημένος, αφήνοντας τον θρόνο στον άλλο του γιό, τον Γεώργιο Β’, ο οποίος και κράτησε  τον Παύλο ως δικό του διάδοχο.

Στις 25 Μαρτίου 1924 όμως, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, έκανε Δημοψήφισμα με θέμα την Αβασίλευτη Δημοκρατία και το κέρδισε, καθιστώντας και τον Γεώργιο Β’ έκπτωτο.

Η πιθανότητα να βασιλέψει ο Παύλος, ξαναέγινε χλωμή, οπότε ξαναβρέθηκε εξόριστος  στην Αγγλία, όπου έπιασε δουλειά στην Βρετανική αεροπορική εταιρεία στο Κόβεντρυ για έναν χρόνο.

Μετά επέστρεψε στο Λονδίνο όπου βρήκε παρηγοριά στον έρωτα μιάς νεαρής Αγγλίδας.

Η μαμά Σοφία όμως, το έμαθε και του απαγόρευσε να συνεχίσει μαζί της. …Και ο Παύλος υπάκουσε!

 

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά