Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

– Μετά από αιώνες το θέατρο του Ακράγαντα αναδύεται από τη γη της Σικελίας. Παρ’ όλες τις έως σήμερα έρευνες, δεν είχε εντοπιστεί η θέση του θεάτρου της σημαντικής αυτής αρχαίας ελληνικής πόλης. Ο τελευταίος ερευνητής που είχε προσπαθήσει να εντοπίσει το θέατρο ήταν ο Veronese Pirro Marconi, στη δεκαετία του 1920, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι η τοποθεσία του θεάτρου παρέμεινε ένα μυστήριο για τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2016, μετά από εβδομάδες επισταμένης έρευνας, με τη χρήση ειδικών οργάνων, ήλθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα ευρήματα, που οδήγησαν σε υποθέσεις για την πιθανή θέση του θεάτρου. Τελικά το 2017, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν με βεβαιότητα ότι ένα ασβεστολιθικό ανάχωμα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Ναό της Ομόνοιας, «έκρυβε» το θέατρο του Ακράγαντα, υπόθεση που επιβεβαιώθηκε από την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

 

Ακράγας. Άποψη από αέρα της περιοχής ανασκαφής του θεάτρου του Ακράγαντα (©Giuseppe Cavaleri)

 

Σύμφωνα με την ελληνιστική πρακτική δόμησης των θεάτρων, οι κάτω σειρές των εδωλίων τοποθετήθηκαν πάνω στα πρανή του λόφου, ενώ οι πάνω σειρές κτίστηκαν πάνω από το έδαφος, σε τοίχους που φθάνουν σε ύψος 10 μ. και πλέον.

 

Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν το αρχαίο θέατρο του Ακράγαντα (©Marco Merola)

 

Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν το αρχαίο θέατρο του Ακράγαντα (©Marco Merola)

 

Η ανασκαφή του χώρου έχει δώσει έως τώρα σπουδαία κινητά ευρήματα: αγγεία πόσης και αποθήκευσης υγρών, όστρακα με ζωγραφικές παραστάσεις, προσωπεία, λύχνοι, κοσμήματα κλπ.

 

Ακράγας. Κεραμικά ευρήματα από την περιοχή του θεάτρου (©Giuseppe Cavaleri)

 

Καθαρισμός οστράκου με ζωγραφική παράσταση αττικής ερυθρόμορφης τεχνοτροπίας (©Marco Merola)

 

Πήλινο Γοργόνειο από τον χώρο του θεάτρου του Ακράγαντα (©Marco Merola)

 

Τμήμα διακόσμησης περιδέραιου από καρνελίνη με μορφή γυναικείας πτερωτής μορφής (©Marco Merola)

 

Η ανασκαφική έρευνα, που σταμάτησε για αυτή την ανασκαφική περίοδο, θα συνεχιστεί το 2019. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί η ορχήστρα του θεάτρου.

Πηγή: Archaeology News Network

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά