Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πρόκειται για έναν αληθινό αρχαιολογικό θησαυρό. Ένα κτήριο που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους σταθμούς του πολιτισμού του νησιού. Η Κύπρος σίγουρα μπορεί να υπερηφανεύεται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της.

Η Κύπρος και η ιστορία του Μουσείου της

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία. Αποτελεί το κυριότερο Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει η Κύπρος ενώ είναι και το παλαιότερο. Το Κυπριακό Μουσείο ιδρύθηκε το 1882 κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής του νησιού. Μεγάλη και σημαντική ώθηση στη δημιουργία του έδωσαν οι συχνές παράνομες ανασκαφές και εξαγωγές αρχαιοτήτων από το νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός πρέσβης, Luigi Palma di Cesnola, είχε εξαγάγει πάνω από 35,000 αντικείμενα από το νησί. Ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι τα περισσότερα καταστράφηκαν κατά τη μεταφορά τους. Πολλά από αυτά που διασώθηκαν κατέληξαν στη συλλογή του νεοσυσταθέντος Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Βρίσκονται εκεί ως σήμερα, στις αίθουσες Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης.

Το αρχικό μουσείο στεγάστηκε προσωρινά σε κυβερνητικά κτήρια και σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Το σημερινό κτήριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1908. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Balano της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Το 1961 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση, στην οποία και παραμένει έως σήμερα.

Τι θα δεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου

Στην πραγματικότητα αποτελεί μια μικρογραφία της πλούσιας ιστορίας που διαθέτει η Κύπρος. Σκιαγραφεί την ιστορία από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την πρώιμη Χριστιανική περίοδο. Το Μουσείο εμπλουτίστηκε μετά από τις εκτεταμένες ανασκαφές σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των ετών. Έτσι η αρχαιολογία που έχει αναδείξει η Κύπρος ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας. Εκεί βρίσκεται ολόκληρη η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως κεραμικά, κοσμήματα, γλυπτά και νομίσματα από τη Νεολιθική περίοδο έως τη εποχή του Χαλκού, την εποχή του Σιδήρου και την Ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσα στα λαμπρά εκθέματα βρίσκεται το άγαλμα της Αφροδίτης των Σολών, μια συλλογή χρυσών κοσμημάτων και κατάλοιπα από τους βασιλικούς τάφους της Σαλαμίνας. Το μουσείο αποτελεί, επίσης, τη στάση της πολιτιστικής διαδρομής της Αφροδίτης.

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Διεύθυνση: Μουσείου 1, Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 865 854

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: http://www.nicosia.org.cy/

https://exploringgreece.tv/cyprus/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά