Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ένα υπερισχυρό ζώο γνωστό ως «kunga» ήταν το πρώτο γνωστό υβρίδιο δύο ζωικών ειδών που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο, αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances . Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη αλληλουχίας γονιδιώματος σε σκελετούς αλόγων που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία ταφής 4.500 ετών στο Umm el-Marra στη βόρεια Συρία. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους υποδεικνύουν ότι οι σκελετοί ανήκαν σε kungas, μια διασταύρωση θηλυκών γαϊδάρων και αρσενικών συριακών άγριων γαϊδουριών ή ημίππες

Η μελέτη διεξήχθη από παλαιογενετιστές του Ινστιτούτου Jacques Monod στο Παρίσι της Γαλλίας.

«Τα Κούνγκα ήταν υβρίδια F1 μεταξύ θηλυκών κατοικίδιων γαϊδάρων και αρσενικών ημίππες [Συριακός άγριος γάιδαρος], τεκμηριώνοντας έτσι τα πρώτα στοιχεία αναπαραγωγής υβριδικών ζώων. Μεγάλου μεγέθους αρσενικά kunga χρησιμοποιήθηκαν για να τραβούν τα οχήματα της «ευγενείας και των θεών», και το μέγεθος και η ταχύτητά τους τα έκαναν πιο επιθυμητά από τα γαϊδούρια για τη ρυμούλκηση τετράτροχων πολεμικών βαγονιών», αναφέρει η ερευνητική ομάδα από την Daily Mail . ρητό.

Υβριδικά ζώα γνωστά ως «kungas» βρέθηκαν στην τοποθεσία Umm el-Marra, στη Συρία. (Πανεπιστήμιο Glenn Schwartz/John Hopkins)

Υβριδικά ζώα γνωστά ως «kungas» βρέθηκαν στην τοποθεσία Umm el-Marra, στη Συρία. (Γκλεν Σβαρτς/ Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς )

Kungas Προηγούμενη εξημέρωση των αλόγων στην περιοχή

Η Μεσοποταμία είναι η αρχαία περιοχή στη Μέση Ανατολή που αντιστοιχεί στο σημερινό Ιράκ, τμήματα της Συρίας και της Τουρκίας. Αν και υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άλογα εξημερώθηκαν στη Δυτική Στέπα πριν από 6000 χρόνια, έφτασαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας πολύ αργότερα, ανέφερε μια προηγούμενη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα που δημοσιεύθηκε το 2020.

Εξημερωμένα άλογα εισήχθησαν από την Ποντιακή Στέπα στη Μεσοποταμία μόλις πριν από περίπου 4000 χρόνια, μόλις αιώνες αφότου εξημερώθηκαν για πρώτη φορά. Όμως, 44 σκελετοί ιπποειδών ανασκάφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από ένα βασιλικό ταφικό συγκρότημα που χρονολογείται από το 2600 π.Χ. στο Umm el-Marra στη βόρεια Συρία. Φαινόταν ότι ανήκουν στο kunga, ένα ζώο που απεικονίζεται στην αρχαία τέχνη και οι πωλήσεις του καταγράφονται με συλλαβική σφηνοειδή γραφή σε πήλινες πλάκες που προηγούνται της άφιξης των οικόσιτων αλόγων στην περιοχή κατά αιώνες, αναφέρει το Science News .

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι αυτά τα ζώα ήταν αποτέλεσμα κάποιου είδους διασταύρωσης. Όμως έλειπαν οι αποδείξεις. Τώρα η νέα μελέτη έδωσε απόδειξη ότι ήταν υβριδικά ζώα, μετά από πάνω από μια δεκαετία έρευνας.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Jill Weber, ανασκάπτει ταφές ιπποειδών (εγκατάσταση Α) στο Umm el-Marra της Συρίας. (© Glenn Schwartz / Πανεπιστήμιο John Hopkins)

Τα Kunga ήταν ένα παράδειγμα «πρώιμης βιομηχανικής»

Η Eva-Maria Geigl, μια από τους παλαιογενετιστές που έκανε τη μελέτη, είπε, σύμφωνα με τους New York Times , ότι η αναπαραγωγή των kungas ήταν πραγματικά ένα παράδειγμα «πρώιμης βιομηχανικής» που εξελίχθηκε σε ένα είδος αρχαίας βιοτεχνικής βιομηχανίας.

Τα Kunga, επίσης, όπως τα μουλάρια, μια πολύ μεταγενέστερη διασταύρωση γαϊδάρων και αλόγων , ήταν στείρα. Επομένως, κάθε νέο kunga ήταν μοναδικό και δεν καθιέρωσε γενεαλογία. Για το ζευγάρωμα, οι επιβήτορες έπρεπε να αιχμαλωτιστούν και να κρατηθούν σε αιχμαλωσία παρόλο που ήταν πολύ μάχιμοι. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι υπήρχε ένα κέντρο αναπαραγωγής kunga στο Nagar (τώρα Tell Brak, Συρία) που έστελνε νεαρά kunga σε άλλες πόλεις.

Ήταν δαπανηρά ζώα, που χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους και στρατιωτικές τελετές, και ήταν επίσης σύμβολο κατάστασης. «Τα εκτιμούσαν πολύ, ήταν πολύ ακριβά», είπε ο Geigl σύμφωνα με το Science News . Εν τω μεταξύ, ο συν-συγγραφέας E. Andrew Bennett, τώρα στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο, εξισώνει τα kunga με «βιομηχανικές πολεμικές μηχανές». Τα Kungas συνέχισαν να αποτελούν σύμβολο κατάστασης στην περιοχή για τουλάχιστον 500 χρόνια μέχρι που εμφανίστηκαν άλογα πριν από 4000 χρόνια για να πάρουν τη θέση τους στη μάχη.

Σουμεριανά άρματα που σύρθηκαν από kungas, εικονογραφημένα στο Πρότυπο της Ουρ. (CC0)

Σουμεριανά άρματα που σύρθηκαν από kungas, εικονογραφημένα στο Πρότυπο της Ουρ. ( CC0 )

Τι ήταν αυτό που έφεραν αυτά τα υβριδικά ζώα στο τραπέζι;

Αν και υπήρχαν άγρια ​​άλογα που κατοικούσαν στην περιοχή, οι Σύροι δεν φαινόταν να σκέφτηκαν να τα εξημερώσουν και προτιμούσαν αυτά τα υβριδικά ζώα, που συνδύαζαν τις ιδιότητες δύο γονέων. Αποκαλώντας την έρευνα «εξαιρετικά σημαντική», η Φιόνα Μάρσαλ, η οποία είναι αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και που έχει μελετήσει την προϊστορία της εξημέρωσης των γαϊδάρων, είπε ότι έδειξε ξεκάθαρα τι αναζητούσαν οι αρχαίοι Σύροι .

Ενώ τα γαϊδούρια ήταν πιο δαμασμένα από τους προγόνους τους, τον αφρικανικό άγριο κώλο, οι Σύροι ήθελαν επίσης τις ιδιότητες ενός άγριου ζώου, είπε σύμφωνα με τους New York Times . Έψαχναν τη δύναμη, την ταχύτητα και ίσως το μέγεθος των άγριων γαϊδάρων και έτσι διασταύρωσαν τον γάιδαρο με τον ντόπιο άγριο γαϊδούρι. Οι απόγονοι που προέκυψαν ήταν πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι από τα γαϊδούρια (και πολύ πιο γρήγοροι από τα άλογα).

Ωστόσο, αν και η νέα έρευνα έχει τελικά αποκωδικοποιήσει τον τρόπο κατασκευής των kungas, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η γνώση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν και τα γαϊδούρια εξακολουθούν να υπάρχουν σε αφθονία, τα συριακά άγρια ​​γαϊδούρια εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1920.

Επάνω εικόνα: Επάνω: Σουμεριακά άρματα που σύρονται από υβριδικά ζώα γνωστά ως kungas, εικονογραφημένα στο Standard of Ur (© Thierry Grange) Κάτω αριστερά: Υβριδικά ζώα γνωστά ως «kungas» που βρέθηκαν στην τοποθεσία Umm el-Marra, Συρία (Glenn Schwartz/ John Πανεπιστήμιο Χόπκινς ). Κάτω δεξιά: Νότια του Gobekli Tepe, Turkry, D περίβλημα Τ στύλοι. (Deutsches Archäologisches Institut, Βερολίνο). Πηγή: CNRS

Του Sahir Pandey

https://www.ancient-origins.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά