Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα, μερικά από τα οποία είναι υπεραιωνόβια, έχουν σωθεί μέχρι στιγμής από τις σχεδόν άγνωστες προσπάθειες της ΕΡΓΟΣΕ.

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι θυγατρική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Ελληνικού Σιδηροδρομικού Διαχειριστή, και ρόλος της είναι η κατασκευή και η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Από το 2014, η εταιρεία συντονίζει τις προσπάθειές της με τις τοπικές αρχές για τη διάσωση ευλαβών ελαιόδεντρων.

Γιατί η Ελιά είναι Σημαντική στην Ελλάδα;

Η ελιά έχει συνδεθεί με την Ελλάδα εδώ και χιλιετίες.

Συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και την ελπίδα της ανάστασης και της ευημερούσας ζωής. Το καθαρά μεσογειακό ελληνικό τοπίο είναι διάσπαρτο από ελαιόδεντρα και οι Έλληνες ανά τους αιώνες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με αυτό το φυτό.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα από τα δύο πιο σεβαστά μυθικά δέντρα, μαζί με τη βελανιδιά.

Αυτή η βαθιά ριζωμένη αγάπη και σεβασμός που έδειξαν οι Έλληνες επιβίωσε ανά τους αιώνες.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον καρπό του ιερού δέντρου για να δημιουργήσουν ελαιόλαδο , το οποίο ήταν μια από τις πιο πολύτιμες και χρήσιμες ουσίες στην αρχαιότητα.

Το ελληνικό ελαιόλαδο, ή «Υγρός Χρυσός», όπως το ονόμασε ο Όμηρος, αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό της ελληνικής διατροφής.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης το ελαιόλαδο ως μέρος της προσπάθειάς τους να απολαύσουν μια υγιή ζωή και να προωθήσουν τη μακροζωία, και το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο στον κόσμο.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Αφού η εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ είναι υπεύθυνη για την επέκταση και τη συντήρηση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να κόψει και να καταστρέψει μια ελιά για να κάνει τη δουλειά της;

Η απάντηση είναι απλή για την ΕΡΓΟΣΕ – προτιμά να ξαναφυτεύσει τέτοια δέντρα παρά να τα καταστρέψει.

Αυτός είναι ο λόγος που περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα έχουν ξεριζωθεί, μεταφερθεί προσεκτικά και επαναφυτευθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόσφατα, η εταιρεία κατάφερε να σώσει μια ελιά τεσσάρων αιώνων από εργοτάξιο στο λιμάνι της Πάτρας, στη Δυτική Ελλάδα. Η απόφαση ήταν εύκολη: Μεταφέρετε προσεκτικά το δέντρο και φυτέψτε το σε ένα πάρκο κάπου αλλού στη χώρα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής τον Ιούλιο του 2018 όχι μόνο στοίχισαν ανθρώπινες ζωές αλλά ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή που κατέστρεψε το τοπίο στον Μαραθώνα, μια από τις πιο γνωστές γωνιές της Αττικής.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, η ελπίδα επέστρεψε σε αυτό το σημαντικό μέρος: Περισσότερα από 60 δέντρα φυτεύτηκαν στις πόλεις του Μαραθώνα και της Ραφήνας, τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Όλα αυτά τα δέντρα θα είχαν καταστραφεί αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της ΕΡΓΟΣΕ να διατηρήσει και να σώσει τα ελαιόδεντρα.

https://greekreporter.com/202

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά