Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τα FODMAPs είναι μικρές αλυσίδες υδατανθράκων (σακχάρων  και φυτικών ινών) που βρίσκονται στις τροφές και είναι ζυμώσιμοι, δηλαδή διασπώνται εύκολα από βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο και προκαλούν φουσκώματα. Η διατροφή αυτή δημιουργήθηκε πρόσφατα και υποστηρίζεται από σημαντικές  επιστημονικές  μελέτες. Το βιβλίο μας  είναι ένα ιατρικό βιβλίο αλλά και βιβλίο μαγειρικής που έχει τους εξής δύο στόχους:

Να εξοικειώσει τους αναγνώστες με τις διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις που σχετίζονται με το φούσκωμα (και άλλα συμπτώματα) και να τους παρέχει βήμα-προς-βήμα καθοδήγηση για το πώς θα τις χειριστούν και να παρουσιάσει στους αναγνώστες μία ειδική διατροφή που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος μέσα από μια συλλογή προσεκτικά σχεδιασμένων, υγιεινών συνταγών.

Τα βήματα της κάθε συνταγής είναι λεπτομερείς και περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να αναπαραχθούν εύκολα και σωστά από το χρήστη. Οι συνταγές συνοδεύονται από επαγγελματικές φωτογραφίες και διατροφολογική ανάλυση. Όλες οι  συνταγές μας  είναι χωρίς γλουτένη.  Υπάρχουν  επίσης αρκετές χορτοφαγικές συνταγές καθώς επίσης και συνταγές  με βάση το κρέας με φρέσκα και υγιεινά συστατικά εστιάζοντας σε μερικούς από τους μεσογειακούς θησαυρούς μας, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές, προϊόντα τουρσί και ορισμένες προσαρμοσμένες παραδοσιακές κυπριακές/ελληνικές συνταγές.

Αλίκη Οικονομίδου

Η Αλίκη Οικονομίδου, MS, RDN είναι Βιολόγος και Εγγεγραμμένη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος (Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ).  Απέκτησε πτυχίο (B.Sc.) στην Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Didactic Program in Dietetics  και απέκτησε Μεταπτυχιακό  (Μ.Sc.)  στην Διατροφή και την Προαγωγή  Υγείας με Άριστα από το Simmons College στη Βοστόνη των ΗΠΑ.  Ακολούθως έκανε την μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση της  και εργάστηκε  σε νοσοκομεία  της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στην Βοστόνη. Τα τελευταία  15 χρόνια  ασκεί το επάγγελμα του Κλινικού Διαιτολόγου στην Κύπρο.  Έχει εξειδίκευση  στην διατροφή FODMAP και νοσημάτων  του πεπτικού συστήματος.  Παρακολουθεί  ασθενείς  με  συνδρόμο ευερέθιστου εντέρου,  ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn  καθώς επίσης και διαταραχές  που σχετίζονται με την  γλουτένη. Έχει διδάξει εκτεταμένα στην Κύπρο τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στην κοινότητα.  Η πρωτοπόρα  δουλειά της για την δημιουργία πρότυπου υγιεινού εστιατορίου στην Λευκωσία  και των προγραμμάτων απώλειας βάρους και υγιεινής διατροφής  έχει βραβευτεί και απέσπασε θετικά σχόλια στον εγχώριο τύπο.

Η Αλίκη είναι παθιασμένη στην δημιουργία υγιεινών και νόστιμων συνταγών που περιλαμβάνουν αγνά, ακατέργαστα, πρωτογενή προϊόντα  κυρίως φυτικής προέλευσης. Είναι αφοσιωμένη στη διδασκαλία των μυστικών της υγιεινής διατροφής  για τη θρέψη του σώματος και της ψυχής, με φιλικά προς το γαστρεντερικό σύστημα γεύματα.

Δρ Ειρήνη Χατζησάββα

Η Δρ Ειρήνη Χατζησάββα, PhD, είναι Μοριακός και Κυτταρικός Βιολόγος με πάθος στην διατροφή  και  τον υγιεινό τρόπο ζωής για τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος.  Μέσα από την δική της εμπειρία με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι πρόθυμη να βοηθάει άλλους ανθρώπους με παρόμοιες παθήσεις. Η Ειρήνη απέκτησε πτυχίο (B.Sc.) στην Βιοχημεία από το University of Virginia και ακολούθως διδακτορικό (Ph.D.) στην Μοριακή και Κυτταρική Ογκολογία από το George Washington University των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί και συνεργαστεί με διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της βιολογίας και ιατρικής. Επίσης  έχει  δημοσιεύσει και παρουσιάσει έρευνες για τα νοσήματα του θυρεοειδούς καθώς επίσης  και τρόπους αντίστασης σε χημικές θεραπείες για διάφορους καρκίνους συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.  Έχει επίσης ασχοληθεί με την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών που σχετίζονται με κληρονομικές διαταραχές του αίματος. Επιπλέον, βρίσκεται στον ακαδημαϊκό χώρο για πάνω από δέκα χρόνια, διδάσκοντας τόσο σε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης  όσο και σε φοιτητές, μια εμπειρία που της έδωσε την δυνατότητα να έρθει κοντά με τη νεολαία και να κατανοήσει τους προβληματισμούς τους  τόσο για την διατροφή όσο και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Μέσω της ίδρυσης του Digestive Nutrition Clinic στην Κύπρο, η Ειρήνη είναι πρόθυμη να μοιραστεί  την γνώση της και να προτείνει λύσεις  για την υγεία του πεπτικού συστήματος  με ιδιαίτερη έμφαση στις γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), κοιλιοκάκη,  καθώς επίσης και διαταραχές  που σχετίζονται με την  γλουτένη. Η ενασχόληση με την άσκηση και ο δραστήριος τρόπος ζωής  αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής της Ειρήνης, όπως οι δραστηριότητες με την κόρη της, το γιόγκα και το πιλάτες για την καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.

https://www.philenews.com/kali-zoi/yg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά