Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Φ.Κ Ενα άρθρο απο Κινεζικο σαιτ αναρωτιέται ΑΝ Θα είναι η Omicron το τέλος της Ευρώπης;

Ποιοι ; Αυτοί που δημιουργήσαν την καταστροφή (οπως και να την δει ο καθένας ) σε ολο τον πλανήτη …

Και αναρτιόμαστε εκει τι γίνεται ; Ακούσατε κατι για προβλήματα απο τον υιο στην Κινα  ;;;

Τίποτα  δεν ανακοινώνεται ,λες και δεν υπάρχει κανενα προβλημα εδω και πανω απο 2 χρονια  ;

Περίεργα και ύποπτα πραγματα !!!

Και φυσικά αναρωτόμαστε γιατι καμία κυβέρνηση δεν λέει κατι  ;;

ΑΡΘΡΟ

Εάν η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες συνεχιστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα οικονομικά συστήματα ή να επιλύσουν άμεσα κοινωνικά προβλήματα, το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Γαλλία κατέρριψε ρεκόρ με 264.184 νέα καθημερινά κρούσματα COVID, τον πιο σημαντικό αριθμό στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία. «Κάθε δευτερόλεπτο, δύο Γάλλοι επιβεβαιώνονται θετικοί στη χώρα μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ρεκόρ για νέες μολύνσεις από κορωνοϊό δημιουργούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η παραλλαγή Omicron διασχίζει τις κοινότητες με πρωτοφανή ρυθμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το Omicron μπορεί να προκαλέσει ένα «τσουνάμι» ασθενειών που θα κατακλύσουν τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όταν συνδυαστούν με την παραλλαγή Delta.

Με την εμφάνιση του Omicron στο πέμπτο κύμα COVID, πολλά ευρωπαϊκά έθνη εμφύτευσαν άλλον έναν γύρο κλειδαριών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Omicron περιλαμβάνει διάφορες τροποποιήσεις, μερικές από τις οποίες αφορούν και υποδηλώνουν «δυναμικό ανοσοποιητικού διαφυγής και υψηλότερη μεταδοτικότητα». Ως αποτέλεσμα, είναι άγνωστο εάν τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 μπορούν να προστατεύσουν από αυτόν. Το σίγουρο είναι ότι το Omicron θα ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από τον COVID-19. Ωστόσο, θα σταματήσουν τα lockdown από την εξάπλωση του ιού και θα εφαρμοστούν με επιτυχία τα μέτρα πρόληψης; Δυστυχώς, η απάντηση φαίνεται να είναι όχι.

Στο Άμστερνταμ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς, που ήρθαν μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι διαδηλωτές έχτισαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία, μάχονται με την αστυνομία σε πολλές πόλεις. Επιπλέον, διαδηλώσεις έγιναν στην Ιταλία, την Κροατία και τη Γερμανία.

«Αυτό που τους ενώνει είναι η απογοήτευση, όχι μόνο με τον COVID αλλά και με τη δημοκρατία και τους πολιτικούς θεσμούς. Οι αντιμοντέρνες συμπεριφορές παίζουν επίσης ρόλο», λέει ο Johannes Kiess, κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Siegen στη Γερμανία.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, με μερικούς να πυροβολούν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών που επενέβησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Το Βέλγιο εισήγαγε νέα μέτρα ενόψει της απότομης αύξησης των μολύνσεων. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται κυρίως στα διαβατήρια εμβολίων που απαγορεύουν στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους να επισκέπτονται χώρους όπως μπαρ και εστιατόρια.

Αυτές οι διαδηλώσεις μοιράζονται κάτι κοινό: Ξεκίνησαν ως προγραμματισμένες ειρηνικές πορείες και γρήγορα μετατράπηκαν σε βίαιες συμπλοκές. Οι διαδηλωτές πετούν πυροτεχνήματα και πέτρες κατά της αστυνομίας και των οχημάτων τους, ενώ οι αστυνομικοί αντεπιτίθενται με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Στο Ρότερνταμ, η αστυνομία άνοιξε ακόμη και πυρ και πυροβόλησε κατά του πλήθους.

Οι άνθρωποι εγγράφονται για να λάβουν το εμβόλιο για τον COVID-19 σε ένα κέντρο εμβολιασμού στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, στις 10 Απριλίου 2021. (Φωτογραφία/Xinhua)

Ο Δρ Orsolya Reich, ανώτερος υπεύθυνος υπεράσπισης στο Liberties, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη, είπε: «Ορισμένα δικαιώματα μπορούν να περιοριστούν σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μόνο εάν είναι απαραίτητο και αναλογικό για την επίτευξη ενός θεμιτού στόχου».

Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, είτε είστε εμβολιασμένοι είτε όχι, έχει γίνει πολιτικό αναγνωριστικό. Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερους νόμους για τις μη εμβολιασμένες ομάδες στη Γερμανία. Για παράδειγμα, ένας νέος κανόνας είναι τα μη εμβολιασμένα άτομα να παρέχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν από την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Αυστρία έχει προχωρήσει περισσότερο, περιορίζοντας την κινητικότητα οποιουδήποτε άνω των 12 ετών που είναι ανεμβολίαστο στην εργασία, το σχολείο, τα παντοπωλεία και την ιατρική περίθαλψη και δίνοντας στην αστυνομία την εξουσία να ελέγχει τα έγγραφα εμβολιασμού στο δρόμο.

Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν πολλές αιτίες, όπως η αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση, η κριτική της πολυπολιτισμικότητας και η αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι New York Times ισχυρίστηκαν, «Η αντίσταση στα εμβόλια έχει γίνει η μακριά ουρά των λαϊκιστικών-εθνικιστικών κινημάτων που τάραξαν την ευρωπαϊκή πολιτική για μια δεκαετία».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο οικονομικός λαϊκισμός σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη μετατράπηκε σε απόρριψη των διεθνών θεσμών και αξιών της πολυπολιτισμικότητας. Πήρε τη μορφή συναισθήματος κατά της ελίτ και το κοινό μετατράπηκε σε επιστημονικούς σκεπτικιστές. Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τις Βρυξέλλες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και είναι δυσαρεστημένοι με την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων στην καταπολέμηση του COVID-19.

Τα δεξιά και ακροδεξιά ΜΜΕ παρουσίασαν τα θεμελιώδη όρια που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία ως μεταβατικό περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας, ανεβάζοντας τη χρήση μάσκας σε «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν γίνει μάρτυρες μιας σημαντικής αύξησης των ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων. Ο λαϊκισμός που εκπροσωπείται από την ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και θα επηρεάσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών από τον COVID-19. Η αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση είναι ένα χαρακτηριστικό των λαϊκιστικών κομμάτων, με τέτοια αντιπολίτευση να ανεβαίνουν στην κοινωνική κλίμακα στις δυτικές χώρες. Εάν η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες συνεχιστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα οικονομικά συστήματα ή να επιλύσουν άμεσα κοινωνικά προβλήματα, το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

 

Ο συγγραφέας είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ξένων Σπουδών του Πανεπιστημίου Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής Ανατολικής Κίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά